Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τα "κορονο-ομόλογα" - Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Μετά από 7 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων, οι 27 ηγέτες της Ε.Ε δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία. Στις κρισιμότερες στιγμές που περνά ο πλανήτης λόγω της πανδημίας, επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει ενιαία στάση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχει ήδη επιφέρει ο Κορονοϊός.

Η Ε.Ε. εμφανίστηκε διχασμένη με το Βερολίνο και τις χώρες του Βορρά να κρατούν σθεναρή στάση και να μην μπαίνουν σε οποιαδήποτε συζήτηση περί έκδοση ευρωομολόγου.

Οι "27" αποφάσισαν να παραπέμψουν το ζήτημα εκ νέου στο Eurogroup που θα συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να διαμορφωθούν τελικές προτάσεις για συντονισμένη δράση σε κεντρικό επίπεδο για τη στήριξη των κρατών-μελών που έχουν πληγεί από την φονική νόσο. Στην περίπτωση που οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης καταλήξουν τότε θα συνεδριάσει εκτάκτως η Σύνοδος Κορυφής.

Λαγκάρντ: Κρίση επικών διαστάσεων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία της για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την πανδημία κάνοντας λόγο για "κρίση επικών διαστάσεων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν.

Κόντε: Δειλές οι προτάσεις της Ε.Ε.

Η αρνητική στάση της Γερμανίας πυροδότησε την έκρηξη του Ιταλού πρωθυπουργού που απέρριψε το προσχέδιο συμπερασμάτων των "27", χαρακτήρισε πολύ δειλές τις προτάσεις, έδωσε τελεσίγραφο δέκα ημερών στην Ε.Ε για τις κατάλληλες λύσεις, ενώ απείλησε ακόμη και με βέτο στην περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλευρό του Τζουζέπε Κόντε τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που ζήτησε από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μητσοτάκης: Απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες

Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του επέμεινε στην έκδοση ευρωομολόγου και στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένες χώρες εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου ήδη ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρις δολαρίων και έχουν χαθεί μέχρι στιγμής τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Μακρόν: Διακυβεύεται η επιβίωση της Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τους ομολόγους του στην Σύνοδο Κορυφής πως υπάρχει ο κίνδυνος, η πανδημία να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ε.Ε όπως την ζώνη της Σένγκεν, στην περίπτωση που οι "27" αποτύχουν να δείξούν αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση.

"Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος" είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη.

"Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν", είπε ο Μακρόν, σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη.

Αμετακίνητοι Μέρκελ – Ρούτε

Το ζήτημα του ευρωομολόγου μπορεί να επιστρέφει στο γήπεδο του Eurogroup, ωστόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς στις δηλώσεις τους αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη των "27" εμφανίστηκαν κατηγορηματικά αντίθετοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Ο ΕΣΜ είναι το απαραίτητο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση", είπε η Άνγκελα Μέρκελ . "Δε νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν τα κορονο-ομόλογα τις επόμενες εβδομάδες" τόνισε ο Μάρκ Ρούτε

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟ 29 Μαϊ 2020 | 16:31
ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 Μαϊ 2020 | 09:02

Ερευνητικό κέντρο από τη Microsoft στην Ελλάδα - Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με στελέχη επιχειρήσεων τεχνολογίας

"Θα ήθελα να απευθυνθώ στις εταιρείες που ήδη λειτουργούν στην Ελλάδα και να τις συγχαρώ", ανέφερε.

ΙΔΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2020 | 07:31

Παγιώνεται η μεγάλη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ - Πέφτει σε δημοτικότητα ο Τσίπρας

Προβληματισμός στην Κουμουνδουρου από την δημοσκοπικη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 12:46

Μητσοτάκης για τα 32 δισ. της Κομισιόν : Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου

"Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο", είπε στο υπουργικό συμβούλιο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ 28 Μαϊ 2020 | 11:24

Γεωργιάδης: Η εστίαση δεν πάει καλά αυτές τις ημέρες - Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε και τον καιρό

"Τα λεφτά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τον μετασχηματισμό της χώρας", τόνισε.

ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:24

Πέτσας: Το πακέτο στήριξης της ΕΕ δεν συνδέεται με μνημονιακές υποχρεώσεις

Διευκρίνισε πως τα χρήματα του πακέτου στήριξης θα εκταμιευθούν σταδιακά μέσα σε 3 χρόνια.

ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ 28 Μαϊ 2020 | 09:21
ΕΓΚΩΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ 27 Μαϊ 2020 | 20:53

Μητσοτάκης στο Ινστιτούτο Brookings: Το Ταμείο Ανάκαμψης "μεγάλο υπερόπλο" - Η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι "προστατεύουμε τα σύνορα, η Τουρκία τον Μάρτιο εκβίασε την Ευρώπη"

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ 27 Μαϊ 2020 | 16:50
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 16:08

Μητσοτάκης για το πακέτο των 750 δισ.: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αρθεί τώρα στο ύψος των περιστάσεων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter καλωσορίζει την τολμηρή πρόταση

ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:53

"Βρέχει χρήμα" από την Κομισιόν: 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα - Συνολικό πακέτο μαμούθ ύψους €750 δισ. στην ΕΕ

Η Επιτροπή προτείνει η Ελλάδα να λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια – που συνολικά ισοδυναμούν με το 1/6 του ΑΕΠ της χώρας το 2019.

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 27 Μαϊ 2020 | 13:21

Σύσκεψη Μητσοτάκη με Δένδια και Παναγιωτόπουλο για τον Έβρο - Σε ετοιμότητα για νέες τουρκικές προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρίσκεται στις Φέρες και βλέπει από κοντά την πρόοδο των εργασιών του φράχτη.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 7 ΧΩΡΩΝ 27 Μαϊ 2020 | 13:03

Μητσοτάκης: Ανοίγουν τα αεροδρόμια 15 Ιουνίου για τους τουρίστες- Από χώρες με λίγα κρούσματα κορονοϊού

Οι πρώτοι τουρίστες θα έρθουν από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα