Τι έκλεισε για τους μισθούς στο Δημόσιο-τι μένει ανοικτό

Η σύνδεση αξιολόγησης – μισθών αποτελεί «αγκάθι» για το Μισθολόγιο του Δημοσίου. Σε ποια σημεία υπάρχει συμφωνία και που εντοπίζεται διαφωνία στις διαπραγματεύσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι έκλεισε για τους μισθούς στο Δημόσιο-τι μένει ανοικτό

Απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών καταγράφεται στο θέμα της σύνδεσης αξιολόγησης και αποδοχών που ζήτησε το κουαρτέτο από την ελληνική πλευρά αλλά αναμένεται να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς υπάρχουν σημεία προσέγγισης όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι εντός της ημέρας θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για το μισθολόγιο με θετικά αποτελέσματα καθώς Αθήνα και δανειστές φαίνεται να έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας για τους νέους μισθούς του δημοσίου που περιλαμβάνει:

·Την αποσύνδεση μισθολογίου- βαθμολογίου γεγονός που θα προκαλέσει την επανακατάταξη των υπαλλήλων στο νέο βαθμολόγιο αλλά και στα μισθολογικά κλιμάκια

·την διατήρηση των εισαγωγικών μισθών χωρίς να επιβληθούν μειώσεις με αποτέλεσμα ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ)να λαμβάνει μισθό 780 ευρώ μικτά, ο υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) να ξεκινά με 858 ευρώ, οι υπάλληλοι τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΤΕ) 1037 ευρώ και οι κάτοχοι πτυχίου πανεπιστημίου (ΠΕ) 1.092 ευρώ. Τελικά δεν πέρασε η πρόταση των δανειστών να μειωθούν οι εισαγωγικοί μισθοί των ΥΕ και ΔΕ προκειμένου ν’ αυξηθεί η ψαλίδα μεταξύ των προσοντούχων και μη προσοντούχων εργαζομένων στο Δημόσιο.

· την θεσμοθέτηση 19 μισθολογικών κλιμακίων που θα αποδίδονται ανά διετία για τους ΠΕ και ΤΕ και 13 μισθολογικών κλιμακίων που θα αποδίδονται ανά τριετία για τους εργαζομένους ΔΕ και ΥΕ. Ακόμα δεν έχει κλειδώσει το ποσοστό ή το σταθερό ποσό αναπροσαρμογής των μισθών ανά μισθολογικό κλιμάκιο.

· Την διατήρηση της προσωπικής διαφοράς για όσους έχουν μειώσεις στον βασικό μισθό με το νέο μισθολόγιο που τελικά θα διατηρήσουν το σύνολο των αποδοχών τους.

Το μισθολόγιο του Δημοσίου μπορεί να μην αποτελεί ένα από τα σημεία που θα εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, όμως η ελληνική πλευρά έχει βρεθεί ενώπιον απαιτήσεων από τους δανειστές που δημιουργούν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας. Αρχικά το κουαρτέτο ζήτησε την σύνδεση του μισθού με την αξιολόγηση ούτως ώστε ακόμα και στην περίπτωση που ένας υπάλληλος ο οποίος αξιολογείται ως ανεπαρκής να επέρχεται μείωση του μισθού του.

Οι δανειστές υποστήριξαν ότι η αξιολόγηση όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει επιπτώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Πιο συγκεκριμένα ζητούν να προβλεφθούν μεγαλύτερες αυξήσεις για όσους αξιολογηθούν ως «Άριστοι» ενώ ζήτησαν όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα πρέπει όχι μόνο να παγώνουν οι αποδοχές τους αλλά και να επιβληθούν μειώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει κάποια βήματα προσέγγισης με τους δανειστές για την σύνδεση αξιολόγησης και αποδοχών αν και η ελληνική πρόταση εισάγει την σύνδεση της αξιολόγησης με την βαθμολογική εξέλιξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ελληνική πρόταση ένας υπάλληλος που αξιολογείται αρνητικά δεν θα μπορεί να εξελιχθεί βαθμολογικά και να διεκδικήσει θέση ευθύνης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα έχει διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο συμφωνίας για το νέο μισθολόγιο στο οποίο η ελληνική πλευρά πιέζει να γίνει αποδεκτή μία λύση για την σύνδεση αξιολόγησης – μισθού που δεν θα λειτουργεί τιμωρητικά, δηλαδή δεν θα επιφέρει μειώσεις αλλά στασιμότητα στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αξιολογηθεί ως ανεπαρκής και να υπάρχει ταχύτερη εξέλιξη στα μισθολογικά κλιμάκια στην περίπτωση που αξιολογείται ως άριστος ή πολύ καλός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 23 Σεπ 2021 | 14:01

300 ευρώ πρόστιμο την εβδομάδα στους ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που αρνούνται να κάνουν τεστ

Στους δημοσιίους υπαλλήλους που αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ θα επιβάλλονται πρόστιμα 300 ευρώ την εβδομάδα.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 19 Οκτ 2021 | 08:09

Γενική συνέλευση της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ΔΕΔΔΗΕ

Συνεδριάζει σήμερα η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ για δύο σημαντικές εξελίξεις - ορόσημο στην πορεία της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Οκτ 2021 | 07:07

Συντάξεις Νοεμβρίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι συντάξεις Νοεμβρίου θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στους δικαιούχους - Αναλυτικά οι ημερομηνίες.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.