Follow us

Τι επιτόκιο προσφέρουν οι τράπεζες για τις καταθέσεις - Μηδενικό το ταμιευτήριο, "φτωχές" οι προθεσμιακές

Άνοιξε κύκλος αυξήσεων από τις προθεσμιακές καταθέσεις – Πότε θα ξεκολλήσει από το… μηδέν το απλό ταμιευτήριο – H λύση που προωθείται για τις φθηνότερες προμήθειες.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ

Ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες επίσημη ενημέρωση για την πορεία των επιτοκίων μετά και τις νέες αυξήσεις που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που έδειξαν διεύρυνση του spread, η μία μετά την άλλη οι διοικήσεις των τραπεζών προχωρούν στις αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων.

Πρόκειται για "στοχευμένες" αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις οι οποίες, όσο θα περνούν οι μήνες θα προσφέρουν ολοένα και πιο καλές αποδόσεις συγκριτικά με τους λογαριασμούς "πρώτης ζήτησης" (απλό ταμιευτήριο, λογαριασμοί όψεως κλπ).

Γι’ αυτό και αναμένεται "στροφή" από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου στις προθεσμιακές με τις τελευταίες να φτάνουν να προσφέρουν αποδόσεις ακόμη και 1,5% έναντι… μηδενικού επιτοκίου στο απλό ταμιευτήριο.

Το 2022 έκλεισε με προθεσμιακές καταθέσεις περίπου 24 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 141 δισ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των πολύ χαμηλών αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, το υπόλοιπό τους μειώθηκε κατακόρυφα παρά τη συνολική αύξηση των καταθέσεων.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2019, το υπόλοιπο των καταθέσεων ήταν 116 δισ. ευρώ με τις προθεσμιακές καταθέσεις να φτάνουν στα 43 δισ. ευρώ. Τώρα που το υπόλοιπο έχει φτάσει στα 141 δισ. ευρώ, οι προθεσμιακές έχουν περιοριστεί στα 24 δισ. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Ενώ οι ανακοινώσεις νέων επιτοκίων από τις τράπεζες όσον αφορά στις προθεσμιακές καταθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αποδόσεις ανέρχονται αυτή τη στιγμή περίπου στο 0,3-0,4% για τις προθεσμιακές τρίμηνης διάρκειας, στο 0,4 έως 0,55% για τις επιδόσεις 6 μηνης διάρκειας και στο 0,5 έως 0,9% για τις καταθέσεις 12μηνης διάρκειας. Οι αποδόσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο 1,2% αλλά για μεγάλα ποσά.

Έτσι, πάνω από το 1% μπορούν να κινηθούν όσοι διαθέτουν αποταμιεύσεις άνω των 300.000 ευρώ. Για ποσά από 30.000 έως 100.000 ευρώ μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά μέση απόδοση της τάξεως του 0,7% ενώ από 100.000 έως 300.000 ευρώ η μέση απόδοση μπορεί να ξεπεράσει το 0,8%.

Για ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις οι τράπεζες έχουν αρχίσει να λανσάρουν προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που συνδυάζουν τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις με αμοιβαία κεφάλαια. Το κεφάλαιο είναι εγγυημένο αλλά η τελική απόδοση εξαρτάται από την πορεία του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Ενεργό "μέτωπο" για τους καταναλωτές είναι και οι υψηλές χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές. Γι’ αυτό το θέμα, οι τράπεζες προωθούν τα "πακέτα" που εφαρμόζουν μια συγκεκριμένη μηνιαία χρέωση και εξασφαλίζουν σημαντικές εκπτώσεις στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές ή ακόμη και μηδενικές επιβαρύνσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 22 Μαρ 2023 | 20:31

Η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης εν μέσω της κρίσης των τραπεζών - Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006

Η FED επέλεξε να κινηθεί προσεκτικά εν μέσω των ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που έχουν πυροδοτήσει οι πρόσφατοι τραπεζικοί κλυδωνισμοί.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΕΓΓΥΗΣΗ 100.000 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΗ 21 Μαρ 2023 | 10:17

Σταϊκούρας: Ο Έλληνας πρέπει να νιώθει ασφαλής για τις καταθέσεις του

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι πιο ισχυρό και ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως ασφαλείς.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ CREDIT SUISSE ΑΠΟ ΤΗ UBS 21 Μαρ 2023 | 10:14

Ανάλυση: Γιατί η διεθνής κρίση δεν "αγγίζει" τις ελληνικές τράπεζες

Παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις ημέρες που διαδέχθηκαν την τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ο εγχώριος κλάδος σε τίποτα δεν θυμίζει τον "αδύναμο κρίκο" του 2008.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ CNBC 20 Μαρ 2023 | 17:37

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας: Τελειώνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων, δεν θα υπάρξει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι ανθεκτικό.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ 20 Μαρ 2023 | 10:01

UBS σε προσωπικό: Είμαστε ακόμα ανταγωνιστές με την Credit Suisse, μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες

"Να θυμάστε ότι μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί, η Credit Suisse παραμένει ανταγωνιστής μας", έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος σε εσωτερικό σημείωμα προς τους υπαλλήλους της UBS.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ CREDIT SUISSE ΑΠΟ ΤΗ UBS 20 Μαρ 2023 | 00:05

Fed, ΕΚΤ και 4 κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τη ρευστότητα για την αποκλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Συντονισμένη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της ΕΚΤ, της Τράπεζας του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΤ ΚΑΙ MEGA 19 Μαρ 2023 | 11:41

Στεγαστικά δάνεια: Ίλιγγος με την αύξηση των επιτοκίων - Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις [Βίντεο]

Τα περισσότερα δάνεια έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, γι' αυτό και θα επηρεαστούν οι δόσεις τους σε ετήσια βάση.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 18 Μαρ 2023 | 11:23

Κρίσιμο σαββατοκύριακο για την Credit Suisse - Υπερβολικά ''σημαντική'' για να χρεοκοπήσει

Ο ελβετικός κολοσσός έχει δύο ημέρες για να βρει μια φόρμουλα που θα της επιτρέψει να καθησυχάσει τις αγορές.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ OUTLOOK 18 Μαρ 2023 | 08:41

Moody's: Αναβάθμισε τις προοπτικές του αξιόχρεου της Ελλάδας σε θετικές από σταθερές

Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης Ba3 αντανακλά μία ισορροπία μεταξύ των βελτιώσεων σε πολλούς τομείς του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας

ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 17 Μαρ 2023 | 19:37

Και νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Μάιο, προεξοφλούν οι αγορές

Η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις

ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 17 Μαρ 2023 | 15:56

Αίτηση πτώχευσης υπέβαλε η SVB Financial Group, πρώην μητρική της Silicon Valley Bank

Η μητρική της Silicon Valley Bank, που έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, διευκρίνισε ότι η αίτηση δεν περιλαμβάνει τις SVB Capital και SVB Securities.