Follow us

Τι ισχύει για την πρώτη κατοικία - Πώς προστατεύονται συνεπείς και "κόκκινοι" οφειλέτες

Δύο διαφορετικά πλαίσια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες έχει προβλέψει η κυβέρνηση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Δύο διαφορετικά πλαίσια προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες έχει προβλέψει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτραπούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας - ειδικά σε περιπτώσεις νοικοκυριών χαμηλότερων εισοδημάτων.

Το πρώτο πλαίσιο αφορά στους δανειολήπτες που βρίσκονται στο "κόκκινο" λόγω μη εξυπηρετούμενων οφειλών και τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το "Ενδιάμεσο Πρόγραμμα", το οποίο διαδέχτηκε τα προγράμματα "Γέφυρα" μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων στα μέσα του 2023.

Το μεταβατικό πρόγραμμα προσφέρει ασυλία από το "σφυρί" του πλειστηριασμού και, ταυτόχρονα, παρέχει στα ευάλωτα εισοδήματα δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου έως το ποσό των 210 ευρώ.

Παρά τα σημαντικά οφέλη του προγράμματος, η ανταπόκριση από τους δανειολήπτες είναι εξαιρετικά "φτωχή" αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, μόλις 15 οφειλέτες έχουν ενταθεί στο πρόγραμμα ενώ 80 αιτήσεις βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Επιπλέον, 49 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί.

Διαβάστε Επίσης

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πλέον, παρέχεται από την ΕΙΔΙΧ η υπηρεσία ψηφιακών ραντεβού μέσω της εφαρμογής myEGDIX.live, μέσω της οποίας ο πολίτης ενημερώνεται σχετικά με τις λύσεις ρύθμισης οφειλών που παρέχει η Πολιτεία, τις διαδικασίες, τις προϋποθέσεις αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, ελαχιστοποιείται ο χρόνος απόκρισης στα ερωτήματα των ενδιαφερόμενων και εξοικονομούνται πόροι τόσο για τον πολίτη όσο και για τους φορείς.


Το δεύτερο πλαίσιο-ομπρέλα για τους ευάλωτους οφειλέτες που εξυπηρετούν στεγαστικό ή μικρό επιχειρηματικό δάνειο με ενέχυρο πρώτη κατοικία εξαγγέλθηκε προσφάτως από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται για το κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτήσουν τα συστημικά ιδρύματα μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο θα καλύπτει οφειλές ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου. Προβλέπει επιδότηση του 50% της μηνιαίας αύξησης στα δάνεια λόγω ανόδου του επιτοκίου για 12 μήνες.

Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 30.000 περίπου και τα κριτήρια ένταξης είναι αυτά που έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα προγράμματα στήριξης στο παρελθόν. Ενδεικτικά, το ετήσιο εισόδημα τετραμελούς οικογένειας δεν δύναται να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία της τα 180.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις τεθεί σε λειτουργία η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για ταχύτερη υλοποίηση της λύσης, θα χρησιμοποιηθεί η υφιστάμενη πλατφόρμα των προγραμμάτων "Γέφυρα", μετά από την απαραίτητη παραμετροποίηση σύμφωνα με τα κριτήρια του προγράμματος.

Η τεχνική προσαρμογή θα γίνει από ομάδα της ΕΙΔΙΧ και των τραπεζών και επόμενο βήμα είναι να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα εγκρίνεται η καταβολή της επιδότησης στους δικαιούχους. Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πρώτη επιδότηση να καταβληθεί εντός Ιανουαρίου στους ευάλωτους πλην συνεπείς δανειολήπτες.

Πηγή: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

29 Σεπ 2023 | 13:17

Motorola και Answear: Μεγαλύτερη οθόνη - Περισσότερο στυλ - Περισσότερο από μια συνεργασία

Η μόδα και η τεχνολογία συναντιούνται με αφορμή την αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα στην Motorola και την Answear

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ 29 Σεπ 2023 | 13:11

Market Pass: Ξεκινούν οι πληρωμές σε 2,61 εκατ. δικαιούχους - Από σήμερα έως 2 Οκτωβρίου

Από σήμερα και έως τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου καταβάλλεται συνολική οικονομική ενίσχυση 227 εκατομμυρίων ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 29 Σεπ 2023 | 13:06

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για νοικοκυριά, ευάλωτους καταναλωτές, αγρότες τον Οκτώβριο

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο.

ΣΤΟ 4,3% ΣΤΗΝ ΕΕ 29 Σεπ 2023 | 12:39

Σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού: Έπεσε στο 2,4% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο 2,4% ετησίως από το 3,5% του Αυγούστου, στην τρίτη χαμηλότερη μέτρηση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

ΣΕΙΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 29 Σεπ 2023 | 11:13

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός για ανάπτυξη της νέας γενιάς μέσω καινοτόμων δράσεων εκπαίδευσης

Η Ελληνικός Χρυσός, έχει εντάξει στη στρατηγική του πλάνου Εταιρικής Υπευθυνότητάς της, μια σειρά δράσεων και κοινωνικών επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα.

29 Σεπ 2023 | 11:05

Από την Τήλο στη Σέριφο το πρόγραμμα "Just Go Zero"

Από τις αρχές του 2022 οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα και μέχρι σήμερα πάνω από 350 τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί.

ΣΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 29 Σεπ 2023 | 07:39

Πρόστιμο 230.000 ευρώ στην BIC - Πωλούσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν

Πρόστιμο 230.150 ευρώ επιβάλλεται, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα στην εταιρεία "BIC ΒΙΟΛΕΞ Μ.Α.Ε.", επειδή διέθεσε σχολικά είδη παραβιάζοντας το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2023 | 17:36

Εταιρεία τροφίμων μειώνει 10% τις τιμές των προϊόντων της από τον Οκτώβριο

H γνωστή εταιρεία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι προχωρά σε μείωση τιμών για να σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουν σήμερα.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ "ΠΡΑΣΙΝΟΥ" ΤΕΛΟΥΣ 28 Σεπ 2023 | 15:41

"Παγώνει" το τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία κατά τους χειμερινούς μήνες; - Τι είχε πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Θετικά βλέπουν φορείς του τουρισμού την αναστολή του τέλους διαμονής στα καταλύματα της χώρας τον χειμώνα.

28 Σεπ 2023 | 14:57

NBG Business Seeds: Τελευταία εβδομάδα για την υποβολή προτάσεων στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Γίνε και εσύ μέρος ενός θεσμού! Ξεχώρισε με τη συμμετοχή σου και κέρδισε μεγάλα χρηματικά βραβεία και πολύ σημαντική προβολή.

28 Σεπ 2023 | 12:59

Η Lidl Ελλάς στηρίζει πολύπλευρα τους πληγέντες στη Θεσσαλία

Η Lidl Ελλάς ανταποκρίνεται συνεχώς στις έκτακτες ανάγκες με δωρεές προϊόντων, κοινωνικές δράσεις και εκπτωτικές ενέργειες.

ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΑ 3,3 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 28 Σεπ 2023 | 11:14

Ξανά στο σφυρί η βίλα του επιχειρηματία Γιώργου Γλου στην Καστέλλα

Τα λεγόμενα "κάστρα" που είχαν χτίσει τα αδέρφια Γλου στην Καστέλλα, στις χρυσές εποχές της Glou, έχουν βρεθεί εδώ και καιρό στο "στόχαστρο" των πλειστηριασμών.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 28 Σεπ 2023 | 10:49

Νομοσχέδιο για τίτλους σε καταπατητές: Oι διαχρονικοί έξυπνοι και τα μεγάλα κορόιδα

Ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου, δείχνει ότι το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει την περιουσία του.