Τι λένε κορυφαίοι αξιωματούχοι και τα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές

Διθύραμβοι από τα διεθνή ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές - Κομισιόν: Πρώτο βήμα για την Ελλάδα - Λαγκάρντ: Στον δρόμο για την πλήρη επιστροφή στις αγορές - Θετικό αλλά συγκρατημένο το Βερολίνο

ti-lene-korufaioi-aksiwmatouxoi-kai-ta-diethni-mme-gia-tin-eksodo-stis-agores
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πλήθος Ευρωπαίων αξιωματούχων και διεθνών ΜΜΕ χαιρέτησαν την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να έρθει η ανάκαμψη, προειδοποιώντας ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η Κομισιόν, ο Μάρτιν Σουλτς και άλλοι αξιωματούχοι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχημένη έκδοση ελληνικού ομολόγου.

Κομισιόν: Εγινε το πρώτο βήμα για την επάνοδο της Ελλάδας

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιμ Κάλλας, χαρακτήρισε «πρώτο αλλά ξεκάθαρο βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές» την έκδοση ελληνικών ομολόγων, ωστόσο ζήτησε η χώρα να συνεχίσει να διασφαλίζει αυστηρά την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, τόσο ο Χοακίν Αλμούνια όσο η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαντάλ Χιουγκ, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η Κομισιόν, ο Μάρτιν Σουλτς και άλλοι αξιωματούχοι, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχημένη έκδοση ελληνικού ομολόγου

Μάρτιν Σουλτς: Bήμα προς την κανονικότητα η έξοδος στις αγορές

Για την έξοδο στις αγορές, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του και τόνισε ότι πρόκειται για «βήμα προς την κανονικότητα και τη σταθερότητα». Ωστόσο, ο κ. Σουλτς σημειώνει ότι η πλήρης επιτυχία θα έρθει όταν οι Ελληνες πολίτες αρχίσουν να βλέπουν βελτιώσεις στο βιοτικό τους επίπεδο και όταν η ανεργία μειωθεί σημαντικά.

Κριστίν Λαγκάρντ: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι στον ορίζοντα

Εύσημα στην Ελλάδα για την έξοδο στις αγορές απέδωσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκαρντ η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές είναι στον ορίζοντα».

Γερμανία: Ικανοποίηση και επιφυλάξεις από το υπουργείο Οικονομικών και τα ΜΜΕ

Για την έξοδο στις αγορές, επικρατεί ικανοποίηση και στην Γερμανία αλλά με μια συγκρατημένη αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τις δηλώσεις του γερμανού υφυπουργού Οικονομικών Στέφαν Κάμπετερ, ο οποίος είπε πως «η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις χρηματαγορές δεν πρόκειται να ανακτηθεί εν μια νυκτί». Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Bundesbank, σχετικά με την βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της χώρας.

Πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Reuters, τόνισε πως «το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το ελληνικό ομόλογο, αποτελεί έκφραση ανακτηθείσας εμπιστοσύνης. Οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η Ελλάδα αξίζουν μεγάλη αναγνώριση. Οι πρώτοι καρποί είναι τώρα εμφανείς. Αυτό επιβεβαιώνει την πορεία του προγράμματος προσαρμογής που ακολουθήθηκε».

Σειρά σχολίων και ρεπορτάζ για το θέμα της έκδοσης του ελληνικού ομόλογου φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος, με ορισμένες ωστόσο εφημερίδες να διατυπώνουν επιφυλάξεις.

«Η θαυματουργή ανάρρωση της Αθήνας», είναι ο τίτλος σχολίου στην εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι η Ελλάδα προσπαθεί να απαλλαγεί από το στίγμα της χρεοκοπημένης χώρας. Η Bild διερωτάται εάν έχουμε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα, ενώ η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Επιστροφή των Ελλήνων», μολονότι η τρόικα δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένη με το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Η Die Zeit επισημαίνει ότι με την έκδοση ομολόγου η Ελλάδα θέλει να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, παράλληλα όμως και να αποπροσανατολίσει από την πραγματική κατάσταση της χώρας. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει αλλά και μείωση των επιτοκίων, προσφέρει σε ιδιώτες επενδυτές απόδοση ύψους 5 %. Προφανώς, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Ελλάδα έχει πολλά λεφτά για την πολιτική των συμβόλων.

Σειρά σχολίων και ρεπορτάζ για το θέμα της έκδοσης του ελληνικού ομόλογου φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος, με ορισμένες ωστόσο εφημερίδες να διατυπώνουν επιφυλάξεις

Ο ξένος Τύπος πανηγυρίζει

Επιπρόσθετα, οι Financial Times, η Wall Street Journal και ο Guardian, φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάνοντας λόγο για «μεγάλη επιστροφή». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανάλυση της Commerzbank στο Reuters, η οποία επισημαίνει πως «η έκδοση του ομολόγου δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά αντεπίθεσης για την έξοδο από την ύφεση».

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και οι «σκληρές» αυστριακές και ολλανδικές εφημερίδες σχολιάζουν θετικά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Συγκεκριμένα, η Die Presse κάνει λόγο για μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, η Der Standard τονίζει πως «η κρίση εμπιστοσύνης έχει περάσει», ενώ η Weiner Zeitung κάνει λόγο για «ελληνική επιστροφή». Τέλος, η ολλανδική εφημερίδα Het Financieelde Dagblad, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει καταβάλλει την μεγαλύτερη προσπάθεια σε όλη την Ευρώπη και τονίζει πως ο Αντώνης Σαμαράς «ακόμη και στο Στρασβούργο θα αποθεωθεί, μετά την τόλμη απευθυνθεί στην αγορά κεφαλαίων».

photo editor: Ελένη Μπελιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook