Follow us

Τι πρέπει να ξέρουμε για το "πράσινο τιμολόγιο ρεύματος"- Σε αυτό θα εγγραφούμε αυτόματα, αν δεν κάνουμε άλλη επιλογή

Στο "πράσινο τιμολόγιο" θα εγγραφούν αυτόματα όλα τα νοικοκυριά, αν δεν επιλέξουν άλλο πχ με σταθερή χρέωση ή με κυμαινόμενο τιμολόγιο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ρευμα

To "πράσινο" τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυτό στο οποίο θα εγγραφούν αυτόματα όλα τα νοικοκυριά από την 1/1/2024, αν δεν επικοινωνήσουν με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για να κάνουν τη δική τους διαφορετική επιλογή (π.χ να επιλέξουν τιμολόγιο με σταθερή χρέωση ή ένα… επιθετικό κυμαινόμενο τιμολόγιο κίτρινου χρώματος, το οποίο όμως θα έχει και αυξημένο ρίσκο).

Από τη στιγμή λοιπόν που όλα δείχνουν ότι μέσα στα Χριστούγεννα η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν θα τρέχει να ψάχνει τα χρώματα στον λογαριασμό του ρεύματος και θα μείνει στο πράσινο τιμολόγιο, το να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Οι ακόλουθες ερωτήσεις-απαντήσεις, αναδεικνύουν όλα τα "μυστικά":

1. Πώς καθορίζεται η τιμή στο "πράσινο τιμολόγιο";

Η λεγόμενη "τελική τιμή προμήθειας" -δηλαδή το πόσο θα κοστίζει μια κιλοβατώρα ρεύματος- θα προκύπτει από το άθροισμα της "βασικής τιμής προμήθειας" που την καθορίζει ελεύθερα ο πάροχος και του "μηχανισμού διακύμανσης" που ουσιαστικά είναι ο νέος όρος γι’ αυτό που μέχρι τώρα καλούσαμε "ρήτρα αναπροσαρμογής". Ο μηχανισμός διακύμανσης βγάζει μια επιπλέον επιβάρυνση στην "βασική τιμή προμήθειας" η οποία εξαρτάται κυρίως από την χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος αλλά και από την πολιτική της κάθε εταιρείας.

2. Είναι "σταθερή" η τιμή στο πράσινο τιμολόγιο;

Σε καμία περίπτωση. Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι η "βασική τιμή προμήθειας" που ορίζεται ελεύθερα από τον πάροχο θα πρέπει να παραμένει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες. Όμως, κάθε μήνα, η τιμή θα αλλάζει (ή θα μπορεί να αλλάζει) και λόγω των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας και λόγω αποφάσεων της εταιρείας. Ουσιαστικά, ο πάροχος μπορεί να επηρεάζει κάθε μήνα και την βασική τιμή προμήθειας (μεταβάλλοντας την πολιτική των εκπτώσεων) αλλά και το επιπλέον ποσό που θα παράγει ο μηχανισμός διακύμανσης. Ο μέσος καταναλωτής πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ουσιαστικά, θα παρακολουθεί την τελική χρέωση που θα του ανακοινώνεται. Να ξέρει πάντως ότι αυτή η τιμή θα μπορεί να μεταβάλλεται από μήνα σε μήνα.

3. Θα υπάρχει πάγια χρέωση στα "πράσινα τιμολόγια";

Θα υπάρχει. Μπαίνει πλαφόν στα 5 ευρώ τον μήνα που σημαίνει ότι θα δείτε τις εταιρείες να "παίζουν" από αυτό το όριο και κάτω. Επίσης, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το πάγιο κάθε μήνα.

4. Μπορούν οι εταιρείες να κάνουν "εκπτώσεις" επί της τιμής χρέωσης;

Μπορούν και αυτό τους δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικά να καθορίσουν την τελική τιμή όπου θέλουν. Με έναν περιορισμό: οι εκπτώσεις δεν μπορούν να αφορούν στην "χονδρική τιμή". Μόνο στην "βασική τιμή προμήθειας" η οποία καθορίζεται ελεύθερα από τον πάροχο. Μάλιστα, και το ποσοστό της έκπτωσης, θα μπορεί να αλλάζει από τον πάροχο κάθε μήνα. Γιατί η έκπτωση δεν μπορεί να αφορά την τιμή χονδρικής; Διότι δεν πρέπει να υπάρχον περιθώρια στις εταιρείες να πωλούν ρεύμα κάτω του κόστους.

5. Πώς θα μαθαίνουμε πόσο θα κοστίζει το "πράσινο τιμολόγιο" σε κάθε εταιρεία;

Πρώτον μέσω της ιστοσελίδας των προμηθευτών. Μέχρι την 1η ημέρα κάθε μήνα, θα πρέπει να έχει αναρτηθεί. Άρα, την 1η Ιανουαρίου, θα μάθουμε από κάθε πάροχο την τελική τιμή χρέωσης (μετά την έκπτωση) για κάθε κιλοβατώρα αλλά και το ύψος του παγίου που θα ισχύσουν για όλο τον Ιανουάριο. Αντίστοιχα, την 1η Φεβρουαρίου για όλο τον Φεβρουάριο κ.ο.κ. Πρακτικά, η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα είτε γιατί θα διαφοροποιείται η τιμή χονδρικής είτε γιατί θα αλλάζει η πολιτική εκπτώσεων της εταιρείας. Εκτός από την δική του ιστοσελίδα, ο προμηθευτής θα είναι υποχρεωμένος να κοινοποιεί την τιμή και στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία θα την συμπεριλαμβάνει σε συγκεντρωτικό πίνακα ώστε να είναι εύκολη η σύγκριση με όλους τους παρόχους.

6. Εκτός από την τιμή χρέωσης του πράσινου τιμολογίου θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε και τις υπόλοιπες χρεώσεις που έχει ο λογαριασμός ρεύματος;

Εννοείται. Και μάλιστα, αυτές οι χρεώσεις θα φτάνουν να προσαυξάνουν την τελική τιμή του ρεύματος ακόμη και πάνω από 60-70%. Η πραγματική τελική του ρεύματος πολύ δύσκολα θα πέφτει με το πράσινο τιμολόγιο κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

7. Γιατί εισάγεται QR code στους λογαριασμούς του ρεύματος;

Για την αυτόματη σύγκριση του τιμολογούμενου προϊόντος προμήθειας με τα λοιπά προσφερόμενα ανά κατηγορία καταναλωτή, όπως επίσης και για να γίνεται εύκολα η παραπομπή στον ιστότοπο δημοσίευσης του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr). Άρα, με το QR code ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τη χρέωση του πράσινου τιμολογίου με την αντίστοιχη του κίτρινου (κυμαινόμενο με γνωστοποίηση τιμής στο τέλος του μήνα και όχι στην αρχή όπως με το πράσινο) ή του μπλε (σταθερό) και να αποκτήσει πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής μέσω της οποίας θα γίνεται σύγκριση με τα τιμολόγια των υπόλοιπων εταιρειών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΜΕΙΓΜΑ 10 Ιουν 2024 | 00:53

Έρχονται τσουχτερές αυξήσεις στο ρεύμα λόγω χονδρεμπορικής – Ποια τιμολόγια ευνοούνται, πράσινα ή μπλε;

Η χονδρική καταγράφει αύξηση κοντά στο 20%, που σημαίνει ότι αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η άνοδος στις λιανικές τιμές.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΗΣ ΕΕ 09 Ιουν 2024 | 08:33

Ρεύμα: Τα "πράσινα" τιμολόγια του Ιουνίου χαμηλότερα εκείνων του Ιανουαρίου

Τα τιμολόγια του Ιουνίου είναι αυξημένα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο οι προσφορές των περισσότερων προμηθευτών παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 06 Ιουν 2024 | 15:39

Κασσελάκης για αυξήσεις: Ακτοπλοϊκά + 40% – Ηλεκτρικό ρεύμα +70% – Καλό βόλι την Κυριακή [βίντεο]

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδεικνύει τις αυξήσεις σε ακτοπλοϊκά και ηλεκτρικό ρεύμα ενόψει της κάλπης για τις Ευρωεκλογές 2023

04 Ιουν 2024 | 13:44

ΗΡΩΝ: Σταθερά χαμηλές τιμές στο ρεύμα και το καλοκαίρι 0,099 ευρώ ανά κιλοβατώρα για 6 μήνες

Με κόστος που είναι από τα πλέον ανταγωνιστικά στην ελληνική αγορά, ο ΗΡΩΝ εξασφαλίζει αυτή την ελκυστική χρέωση για ένα 6μηνο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Ιουν 2024 | 11:18

Ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας των πλημμυροπαθών της κακοκαιρίας Daniel

ΚΥΑ ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το ρεύματος των πλημμυροπαθών του Σεπτεμβρίου του 2023.

ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ 03 Ιουν 2024 | 09:46

Αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου - Ποιος πάροχος διαθέτει το φτηνότερο

Δείτε τα τιμολόγια των προμηθευτών όπως αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Ιουν 2024 | 08:25

Αυξήσεις "φωτιά" από 8% έως και 70% στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιουνίου [Πίνακας]

Ποιοι πάροχοι συγκράτησαν τις αυξήσεις ανεβάζοντας τις εκπτώσεις - Από 11,9 έως και 19,2 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας - Γιατί απαιτείται έρευνα τιμών από τους καταναλωτές

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Ιουν 2024 | 12:06

Πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι σας για το "μεσημεριανό ρεύμα" - Τι πρέπει να ξέρετε για πλυντήρια, θερμοσίφωνες και κλιματιστικά

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται... μεσημεριανό - Ποιο θα είναι το νέο περιβάλλον και πώς θα προσαρμοστούμε για να μη φουσκώσει ξανά ο λογαριασμός;

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 01 Ιουν 2024 | 10:21

Πώς το νυχτερινό ρεύμα γίνεται... μεσημεριανό: Τι αλλάζει στην τιμή και τις ώρες - Το όφελος για τους καταναλωτές

Αντί να ενθαρρύνεται η κατανάλωση τις ώρες που υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλές τιμές, ισχύει το αντίστροφο: το κίνητρο της χαμηλής τιμής καταργείται ακριβώς τις ώρες που ξεκινά η υπερπροσφορά των φωτοβολταϊκών.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2024 | 11:08

Ερχονται αυξήσεις "φωτιά" στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος - Ανατιμήσεις έως 50% τον Ιούνιο

Γιατί κινδυνεύουμε με αυξήσεις 20-50% στα τιμολόγια του Ιουνίου.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣ 28 Μαϊ 2024 | 09:01

Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Ιούνιο

Η αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής δε θα επηρεάσει μόνο τα πράσινα τιμολόγια αλλά και τα κίτρινα.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 20 Ιουν 2024 | 09:23

Εκτακτη εισφορά 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων - Μόνιμος ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε ταξί και καφέ - Bonus σε συνταξιούχους

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ταξί και στην παράδοση καφέ ως αγαθού (take away & delivery).

15 Ιουν 2024 | 08:54

Ανασχηματισμός: Τι κρύβουν οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο - Το μήνυμα Μητσοτάκη

Τι "κρύβουν" οι αλλαγές προσώπων στα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης