Eκθεση γερμανών «σοφών» για την αναδιάρθρωση του χρέους

Το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας προετοιμάζει τη γερμανική κοινή γνώμη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Eκθεση γερμανών «σοφών» για την αναδιάρθρωση του χρέους

Το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας προετοιμάζει τη γερμανική κοινή γνώμη για μια ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στον οικονομικοπολιτικού περιεχομένου ιστότοπο Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Σύμφωνα με έκθεση-μελέτη του εν λόγω ινστιτούτου (think tank) -το οποίο πολιτικά εκφράζει τις απόψεις των γερμανών εργοδοτών και ασκεί μεγάλη επιρροή ο ESM προτείνεται να αγοράσει 300 δισ ευρώ από το ελληνικό χρέος. Βέβαια το Ινστιτούτο εκφράζει την ελπίδα, ότι το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί και θα λειτουργήσει. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποτύχει, όπως συνέβη μέχρι σήμερα, τότε οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό για τα γιγαντιαία ποσά που δόθηκαν ως πιστώσεις στην Αθήνα.

Με την κοινοτικοποίηση των 300 δισ Ευρώ του ελληνικού χρέους από τον ESM, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο. Στην μελέτη προτείνεται επιπλέον χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους κατά περαιτέρω 20 χρόνια, καθώς και μείωση των επιτοκίων. Μαζί με την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού και τις μεταρρυθμίσεις το ποσοστό του χρέους θα μειωνόταν από 200% σε περίπου 100% το 2040, αναφέρει η έκθεση. Έτσι θα ήταν εφικτή η επιστροφή της χώρας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να είναι σε θέση να δανειστεί υπό κανονικές συνθήκες και όρους.


Με την εν λόγω έκθεση, συνεχίζει το δημοσίευμα, το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (IW) αποσαφηνίζει για πρώτη φορά, ότι η Γερμανία δεν θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η κοινοτικοποίηση κρατικού χρέους μέσω του μηχανισμού ΕSM είναι μια ριζοσπαστική πρόταση. Τα μέτρα, τα οποία το εν λόγω Ινστιτούτο αποκαλεί μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη. Επίσης στην έκθεση δεν αναφέρεται, τι θα συμβεί, εάν τα μέτρα εφαρμοστούν μεν, ωστόσο η συνταγή αποδειχθεί λανθασμένη, όπως συνέβη και με τα αντίστοιχα μέτρα τα προηγούμενα χρόνια.


Το πρόβλημα με την έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας είναι, ότι η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα από το 2015 και μετά είναι πολύ θετική και προϋποθέτει, ότι τα μέτρα λιτότητας θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν. Όμως όλοι οι παρατηρητές εκφράζουν την άποψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί, καταλήγει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 Οκτ 2021 | 21:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

Η ΧΟΝΔΡΙΚΗ 18 Οκτ 2021 | 18:16

Χρηματιστήριο Ενέργειας: "Φωτιά" από την Τρίτη η τιμή του ρεύματος

H μέση τιμή για το ρεύμα διαμορφώνεται την Τρίτη στα 253,33 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη κλιμακώνεται στα 344 ευρώ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΦΚΑ 18 Οκτ 2021 | 18:04

Εκρεμμείς συντάξεις: "Γκάζια" από τον ΕΦΚΑ για τις εκκαθαρίσεις των πιο προβληματικών ταμείων

Σημαντική αποκλιμάκωση, σε ποσοστό άνω του 85%, στις εκκρεμείς συντάξεις των ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.