Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Η πρώτη «ακτινογραφία» των επιπτώσεων της συμφωνίας με τους θεσμούς που έκλεισε το βράδυ του Σαββάτου σε τεχνικό επίπεδο. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τι προβλέπει η τεχνική συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση

Οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, ειδικά αυτοί με τα μεσαία εισοδήματα, συγκαταλέγονται σε κάθε περίπτωση στους χαμένους καθώς το επίδομα των 500 ευρώ ανά τέκνο που εισέπρατταν μέχρι σήμερα, έκανε… φτερά.

Οι γονείς με ένα ή δύο παιδιά, και χαμηλά εισοδήματα, θα περιμένουν τον νόμο για να δουν τα καινούργια εισοδηματικά κριτήρια αλλά μάλλον θα βγουν κερδισμένοι καθώς το επίδομα ανά παιδί ανεβαίνει από τα 40 ευρώ που είναι σήμερα το μέγιστο, στα 70 ευρώ το μέγιστο.

Όσο για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σήμερα στα 32 νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να απολαμβάνουν το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, τα μηνύματα δεν είναι θετικά αν και χθες το βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριζε ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Για να μιλάει πάντως ο υπουργός για ενίσχυση των νησιών μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μάλλον το ειδικό καθεστώς θα κάνει φτερά.

Όπως είναι πολύ πιθανό ότι θα ενεργοποιηθεί τελικώς και ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα ο οποίος και θα βαρύνει τους πωλητές. Αυτοί που έχουν τουλάχιστον να περιμένουν κάτι, είναι οι εργαζόμενοι στις υπό χρεοκοπία επιχειρήσεις. Εκεί που γνώριζαν ότι ακόμη και να έβγαινε όλη η περιουσία της πτωχευμένης επιχείρησης στη σφυρί δεν θα έπαιρναν απολύτως τίποτα, τώρα θα ξέρουν ότι θα μπορούν να εισπράξουν το ποσό που αντιστοιχεί στο 275% του κατώτατου μισθού και για χρονικό διάστημα έξι μηνών δηλαδή περίπου 9669 ευρώ.

Στον κατάλογο των ανησυχούντων, είναι προφανώς και οι εργαζόμενοι στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που πρόκειται να πουληθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης μίλησε βέβαια για εξασφαλίσεις όσον αφορά στις θέσεις εργασίας ωστόσο μένει να φανεί από τις τελικές διατυπώσει για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσουν αυτές οι διασφαλίσεις.

Είναι μια πρώτη «ακτινογραφία» των επιπτώσεων που έκλεισε χθες το βράδυ σε τεχνικό επίπεδο. Προφανώς, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι’ αυτό θα πρέπει να περιμένει κανείς τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τόσο πριν από τα Χριστούγεννα όσο και πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου προκειμένου να κλείσουν και οριστικά τα 100 και πλέον προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης.

Σε κάθε περίπτωση από χθες το βράδυ η κυβέρνηση «πουλάει» επικοινωνιακά το ταχύτερο κλείσιμο αξιολόγησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου (σ.σ γεγονός είναι ότι είναι ένα από τα ταχύτερα κλεισίματα και για τα τρία μνημόνια) υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και αρκετά «θετικά στοιχεία» για την Ελλάδα.

Ένα από αυτά, όπως εξηγούσε χθες το βράδυ η κυρία Θεανώ Φωτίου, είναι η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για τα επιδόματα τέκνων γεγονός που απέφερε ενίσχυση για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.

Ένα δεύτερο είναι η επαναφορά των εργαζομένων στην πρώτη θέση αυτών που θα αποζημιωθούν από την ρευστοποίηση πτωχευμένων επιχειρήσεων έστω και για ένα συγκεκριμένο ποσό και ένα τρίτο είναι η προστασία των θέσεων εργασίας στις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που θα πρέπει να πουλήσει η ΔΕΗ. Τα αρνητικά, προς το παρόν παραμένουν «κρυμμένα» στις υπό σύνταξη νομοθετικές διατάξεις.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup ενώ για την κυβέρνηση ξεκινά ο «μαραθώνιος» για τη σύνταξη των νομοθετικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία και θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα.

Όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει πριν το Euroworking group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 ενώ μετά ξεκινάει η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης η οποία με βάση τα όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαίου.

ΦΩΤΟ: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 27 Οκτ 2021 | 19:31

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου η καταβολή της για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

Συνολικά θα γίνουν 33.547 πληρωμές δικαιούχων που αφορούν την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού

ΣΤΑΘΕΡΟ Η ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ 27 Οκτ 2021 | 12:31

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να γλιτώσουμε το χαράτσι με το "κόλπο" των σταθερών τιμών

Σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα; Ένα δίλημμα που τα νοικοκυριά είχαν μέχρι σήμερα μόνο για τα επιτόκια των δανείων τους πλέον προκύπτει και για τιμολόγια ρεύματος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΡΑΦΕΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ 27 Οκτ 2021 | 12:17

Νέα trends στο real estate δημιούργησε η πανδημία: Αυξήθηκε η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες και ανοιχτά εμπορικά κέντρα

Η πανδημία άλλαξε τις καταναλωτικές συνήθειες και έφερε νέα δεδομένα στο real estate.

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.