Τι προβλέπει το μνημόνιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Οι κανόνες που πρέπει να θεσπίσει η κυβέρνηση για τον διαχωρισμό όσων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις από αυτούς που εκμεταλλεύονται την νομοθεσία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι προβλέπει το μνημόνιο για τα «κόκκινα» δάνεια

Σειρά μέτρων και νόμων θα πρέπει να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εμπορικές τράπεζες, όπως προβλέπει η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Η επίλυση του φλέγοντος ζητήματος των «κόκκινων» δανείων ήταν ένα από τα πιο φλέγοντα ζητήματα στην διαπραγμάτευση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως αναφέρει το Reuters.

Διαχωρισμός των οφειλετών

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αλλάξουν την νομοθεσία για την επιχειρηματική αφερεγγυότητα προκειμένου να διαχωριστούν οι φερέγγυοι δανειολήπτες από αυτούς που δεν καταβάλουν δόσεις.

Άλλες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μηχανισμούς οι οποίοι θα διαπιστώνουν ποιοι από τους δανειολήπτες σκοπίμως αρνούνται να καταβάλουν τις δόσεις εκμεταλλευόμενοι την νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και ενίσχυση με δικαστές των δικαστηρίων που εξετάζουν υποθέσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να κατοχυρώσει νομοθετικά το επάγγελμα του σύνδικου πτωχεύσεως.

Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και των δικαστηρίων

Έως τα τέλη Οκτωβρίου του 2015, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εως το τέλος του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει επιπλέον νομοθετικά μέτρα για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ των οποίων και μέτρα για ειδικές δικαστικές αίθουσες που θα εξετάζουν τα επιχειρηματικά και τα προσωπικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας

Επίσης, η Αθήνα θα συστήσει μια ανεξάρτητη Υπηρεσία Πιστώσεων και Πλούτου η οποία θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής εκ μέρους των οφειλετων προκειμένου να διευκολύνεται το έργο των τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Η κυβέρνηση θα θεσπίσει ένα μόνιμο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων οφειλετών και μέτρα διαχωρισμού τους από αυτούς που σκοπίμως εκμεταλλεύονται την καλή πίστη των τραπεζών» αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ταχεία εκκαθάριση μη βιώσιμων εμπορικών οφειλετών

Ακόμη, έως τον Δεκέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει διαμορφώσει συντονιστικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση οφειλετών με μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά χρέη, πρώτον, με την κατηγοριοποίηση των εμπορικών οφειλετών που φέρουν μεγάλα δημόσια χρέη ανάλογα με την βιωσιμότητά τους και, δεύτερον, με την θέσπιση νομοθεσίας για τη διευκόλυνση της ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων οντοτήτων έως τα τέλη Μαρτίου 2016, και την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2016.

Ως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τις τράπεζες για τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν ανά τρίμηνο αναφορές στην ΤτΕ για τις επιδόσεις τους στους σχετικούς δείκτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ 11 Οκτ 2021 | 21:44

Φ. Καραβίας: "Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος"

"Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

ΕΚΡΗΞΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 08 Οκτ 2021 | 20:17

Τράπεζα της Αγγλίας: "Καμπανάκι" για το κόστος στην ενέργεια - Κίνδυνος απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές

Φόβοι για τον κίνδυνο απότομης διόρθωσης σε ομόλογα και μετοχές εξαιτίας του σοκ που προκαλεί η έκρηξη των τιμών της ενέργειας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΤΕ 04 Οκτ 2021 | 15:31

Αισιοδοξία Στουρνάρα: Προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - Τι τον ανησυχεί

Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ 20 Οκτ 2021 | 17:47

"Βόμβα" από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Συνταγματική η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του Δημοσίου

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων προέκυψε από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 20 Οκτ 2021 | 14:42

Τσακλόγλου: Ελλάδα, η πιο γερασμένη χώρα της ΕΕ το 2030

Απίστευτο βάρος πέφτει στη γενιά των εργαζομένων η οποία πληρώνει τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, τόνισε υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

ΠΡΩΤΗ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ WELLBEING Η ΕΛΛΑΔΑ 20 Οκτ 2021 | 14:11

Forbes: Οι "ψηφιακοί νομάδες" της τηλεργασίας επιλέγουν την Ελλάδα για να ζήσουν

Την Ελλάδα επιλέγουν πρώτοι οι ψηφιακές νομάδες, όταν θέτουν ως προτεραιότητα την υψηλή ποιότητας ζωής και την ευζωία. Eρευνα από την HSBC.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ 20 Οκτ 2021 | 11:37

Ο Σκυλακάκης βάζει φρένο στα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών: Δεν εισηγούμαι δαπάνες

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα στήριξης των νοικοκυριών.