Τι σημαίνει για την Ευρώπη η μετακόμιση της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ανακούφισης στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι σημαίνει για την Ευρώπη η μετακόμιση της Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Στον απόηχο της υποψηφιότητας Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ, πολλοί επιχειρηματίες και οικονομολόγοι διατύπωσαν την άποψή τους, υπογραμμίζοντας άλλοτε την ισχύ της στη διεθνή πολιτική σκηνή και άλλοτε την έλλειψη εμπειρίας της στη νομισματική πολιτική. Εντούτοις όλοι επέμειναν ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση αποτελεί "με διαφορά το ποιο σημαντικό από τα κομμάτια που αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους στο παζλ των κορυφαίων θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι FT.

Τι σηματοδοτεί όμως για το μέλλον της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής η ανάληψη της κεντρικής ηγεσίας της ΕΚΤ από την γαλλίδα πολιτικό.

Welt: Ανάσα στις υπερχρεωμένες χώρες

«Η επιλογή της Γαλλίδας, Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα δώσει ανάσα ανακούφισης στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. Με τον νέα κεντρική τραπεζίτη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμμετέχει ακόμη περισσότερο στη χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών, υποστηρίζει η «Welt».

H γερμανική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί βέβαια ακόμα, αφού μέχρι στιγμής η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μόνο υποψήφια για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά οι αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ήδη σαφείς. Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση μειώθηκαν οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων περίπου κατά το ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, για τα ισπανικά, η μείωση ήταν παρόμοια, όπως συνέχισαν να μειώνονται και οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν από την Ελλάδα.

Και τούτο διότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θεωρούν βέβαιο ότι η κ. Λαγκάρντ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική του νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ίσως την επεκτείνει έτι περαιτέρω, κάτι το οποίο είναι προς όφελος κυρίως των νοτίων χωρών της ευρωζώνης, με τα υψηλά ποσοστά χρέους. "Η κ. Λαγκάρντ είναι μια πολιτική υποψήφιος", λέει ο Steen Jakobsen, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δανικής Saxobank, ο οποίος είναι πεισμένος ότι "αυτό θα στηρίξει το Club Med και ειδικά την Ιταλία".

Ο Ντάνιελ Χάρτμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του "Αsset-manager Bantleon", βλέπει παρομοίως τα πράγματα. «Οι χώρες της περιφέρειας θα αναπνεύσουν και θα καλωσορίσουν την εκλογή της κας Λαγκάρντ», λέει. «Είναι πιο ανοικτή σε θέματα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής από τον κ. Βάιντμαν, τον επικεφαλής της Bundesbank». Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα ταχθεί υπέρ μιας ακόμα πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, έως και υπέρ μιας νέας έκδοσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Οικονομολόγος ή πολιτικός;

Αλλά, η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο, επειδή δεν είναι τραπεζίτης αλλά πολιτικός και δεν έχει εργαστεί ποτέ σε μια κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, ήταν υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2007 και 2011. "Θα καθοδηγείται λιγότερο από θεωρητικές απόψεις όπως ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά», λέει ο κ. Χάρτμαν. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η ΕΚΤ να γίνει ακόμα πιο πολιτική και να εμπλακεί περισσότερο στη δημόσια χρηματοδότηση των χωρών της νότιας Ευρώπης.

Είναι επίσης γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ, από τη θέση της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έχει υποστηρίξει το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, επειδή οι εταίροι του ευρώ απέρριψαν το κούρεμα του χρέους, το τρίτο πακέτο βοήθειας συμφωνήθηκε τελικά χωρίς το ΔΝΤ. Τώρα η κ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται σε κρίσιμο πόστο εάν επανερχόταν το θέμα του κουρέματος τους χρέους, παρόλο που δεν θα ήταν σε θέση να αποφανθεί επί του θέματος ως επικεφαλής της ΕΚΤ», καταλήγει η Welt.

Συνέχεια στην πολιτική Ντράγκι

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Λαγκάρντ θα διατηρήσει τη στάση υπέρ μιας χαλαρής πολιτικής του σημερινού επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Εάν η επιλογή της εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λαγκάρντ θα διαδεχθεί τον Ντράγκι όταν λήξει η θητεία του στα τέλη Οκτωβρίου.

«Θα προσφέρει μια συνέχεια ύστερα από τον Ντράγκι, έναν σημαντικό κινητήριο παράγοντα για τις αγορές. Ο τρόπος αντίδρασης της ΕΚΤ είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά υπό την προεδρία της Λαγκάρντ» δήλωσε ο Φρεντερίκ Ντουκροζέ, αναλυτής στην Pictet Wealth Management.

Άλλοι αναλυτές δήλωσαν ότι η θετική αρχική αντίδραση στις αγορές αντανακλά και την ανακούφιση που οι ηγέτες της ΕΕ δεν είχαν επιλέξει έναν υποψήφιο που τάσσεται υπέρ μιας πιο σφιχτής πολιτικής, όπως τον Γερμανό Γενς Βάιντμαν, για να ηγηθεί της ΕΚΤ.

Ο Άντριου Κένινγκχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics, που αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει και πάλι τις αγορές περιουσιακών στοιχείων πριν τα τέλη του έτους, δήλωσε ότι ο κίνδυνος σε αυτή την πρόβλεψη ήταν η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντράγκι ένας αξιωματούχος που θεωρείται ‘γεράκι’.

«Ως εκ τούτου, το βασικό θέμα για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι η ίδια δεν είναι ο Γενς Βάιντμαν», δήλωσε.

"Η Λαγκάρντ φέρει τον κίνδυνο της αξιοπιστίας δεδομένης της απειρίας της στον πολύπλοκο σχεδιασμό εργαλείων για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης", εκτίμησε ο Τζιμ Ρέιντ της Deutsche Bank. Επισημάνθηκε επίσης, ότι θα είναι η πρώτη πρόεδρος χωρίς εμπειρία στη νομισματική πολιτική. Θεωρείται υποψήφιος με προσόντα και με ιδιαίτερες πολιτικές ικανότητες, εντούτοις η επιλογή της δεν καθιστά την Ευρώπη πιο ελκυστική στους επενδυτές, εκτιμούν αναλυτές της UBS.

Άλλοι αναλυτές επικεντρώθηκαν στα θετικά σημεία της υποψηφιότητας Λαγκάρντ, όπως στην ικανότητά της να συνεργάζεται με τη Γερμανία, τη μεγάλη της εμπειρία, τη δυναμική και τη βαρύτητα της προσωπικότητάς της αλλά και την ήπια στάση της, η οποία θεωρείται συνέχεια της διευκολυντικής πολιτικής του Ντράγκι, εκτιμά το CNBC.

Το Reuters από την πλευρά του εκτιμά ότι οι μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν υψηλό του τελευταίου έτους λόγω των έντονων προσδοκιών ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα διατηρήσει την διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις αγορές θα ήταν η διακοπή της επιστροφής στη διευκολυντική πολιτική που έχει ανακοινώσει ο Ντράγκι για τον Σεπτέμβριο αλλά η συνέχιση ακόμη και η παράταση των νέων κινήτρων είναι πιθανή με την ανάληψη των καθηκόντων της προεδρίας από τη Λαγκάρντ τον Οκτώβριο, εκτιμούν αναλυτές.

Επισημαίνεται βεβαίως, ότι η επιλογή Λαγκάρντ δεν καθησύχασε κάποιους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να αγωνίζεται με την αποδυναμωμένη ανάπτυξη, την αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για το έλλειμμα και την ανησυχία για τη αποχώρηση της Βρετανίας.

Δυο νομικοί στην ηγεσία των δυο μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου

Στις δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα ηγούνται πλέον νομικοί σημείωσε από τη μεριά της η γερμανική Handelsblatt. Στη Fed ο Τζερόμ Παουελ και στην ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Και οι δύο χαίρουν εκτίμησης από οικονομολόγους, ενώ έχουν ταυτόχρονα και πολιτική εμπειρία.

Αυτό δεν θεωρείται τυχαίο και πολλοί θεωρούν ότι έχει να κάνει με τον νέο ρόλο της νομισματικής πολιτικής. Τα τελευταία χρόνια έχει φανεί ότι η επικοινωνία παίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο. Η εξωστρέφεια και η καλή δικτύωση παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Σε μια εποχή χαμηλών επιτοκίων και αδύναμου πληθωρισμού, η νομισματική πολιτική και η οικονομική πολιτική έρχονται πολύ κοντά η μία στην άλλη.

Κεντρική Τράπεζα και κυβέρνηση υποχρεούνται να συνεργάζονται περισσότερο για την αποτροπή μια ύφεσης. Η αρνητική πλευρά της "πολιτικοποίησης" της νομισματικής πολιτικής είναι ότι ενδεχομένως τα πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν αρκετό κύρος ώστε να εμπνέουν ασφάλεια σε περίπτωση που δοκιμάζονται καινοτόμα εργαλεία άσκησης πολιτικής από τις Κεντρικές Τράπεζες. Σε ό,τι αφορά στη σχέση της ΕΚΤ με τη Bundesbank, οι διαμάχες με τον Βάιντμαν αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η Λαγκάρντ θα συνεχίσει την πολιτική του Ντράγκι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ 0,882% 08 Οκτ 2020 | 15:12

Νέο ιστορικό χαμηλό για την απόδοση του 10ετους ομολόγου - Κάτω από 0,9%

Κάτω από το 0,9% υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ 0,882%.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 28 Σεπ 2020 | 19:14

Λαγκάρντ: Ετοιμη η ΕΚΤ για περισσότερη νομισματική στήριξη, αν χρειαστεί

"Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να είναι αισθητός σε όλη την Ευρωζώνη" σχολιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48
ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ 23 Οκτ 2020 | 12:12

Black Friday: Πότε πέφτει φέτος- Τι θα γίνει με τον συνωστισμό λόγω κορονοϊού

Με προσμονή αναμένει τη φετινή Black Friday ο εμπορικός κόσμος.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ 23 Οκτ 2020 | 08:33

Folli Follie: Εως τις 6 Δεκεμβρίου το περιθώριο για τη διάσωσή της

Ημερομηνία ορόσημο για την διάσωση της Folli Follie αποτελεί η 6η Δεκεμβρίου οπότε και λήγει η προστασία από τους πιστωτές.