Follow us

Τι σημαίνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα με απλά λόγια - Τα 2 βασικά ζητήματα

Μπορεί η "ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας" να μην είναι τόσο "εύπεπτος" στόχος από την κοινή γνώμη, τα αποτελέσματα όμως που αυτή η εξέλιξη προκαλεί, είναι.ιδιαίτερης σημασίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Όλο το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο αν οι αγορές -εν προκειμένω οι ελεγκτικοί οίκοι- θα … επιστρέψουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα πριν ή μετά από τις εθνικές εκλογές και αν αυτό θα γίνει ως "έκπληξη" μέσα στην καρδιά της εκλογικής αναμέτρησης τον Απρίλιο (σενάριο που ενσωμάτωσε χθες σε έκθεσή της η γαλλική Societe Generale) ή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπάρχουν όμως δύο άλλα ζητήματα πολύ μεγαλύτερης σημασίας: Πρώτον, τι εκκρεμεί να γίνει ακόμη για να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα και δεύτερον τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τον Έλληνα πολίτη.

Ως προς το τι εκκρεμεί ακόμη, η απάντηση είναι η εξής: Οι αγορές δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει χρέος 355 δις. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 170% του ΑΕΠ της) να κάνει παροχές προεκλογικού χαρακτήρα, ούτε να συνεχίζει πολιτικές που παράγουν ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς τα ελλείμματα παράγουν πρόσθετο χρέος. Άρα, οι αγορές περιμένουν ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το ποιος είναι στην κυβέρνηση.

Από το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι κάθε χρόνο θα παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για να καλύπτει τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους, κάτι που με τη σειρά του θα εξασφαλίζει τη συνεχιζόμενη πτώση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ, καθιστώντας το βιώσιμο και ασφαλές.

Τόσο ο "επίσημος τομέας" όσο και οι επενδυτές που δανείζουν την Ελλάδα, θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Άρα, ως προς το τι πρέπει να γίνει, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Να συνεχιστεί η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων και η άσκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτός είναι και ένας λόγος για τον οποίο οι οίκοι τοποθετούν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εθνικές εκλογές: Θέλουν "καθαρό" πολιτικό διάδρομο και πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

Ως προς το τι σημαίνει για τη χώρα η απάντηση είναι επίσης απλή: Φθηνότερο κόστος δανεισμού για όλους. Η Ελλάδα δανείζεται αυτή τη στιγμή με κόστος άνω του 4,5% στη 10ετία όπως προκύπτει από το 10ετές ομόλογο. Η Γερμανία από την άλλη πλευρά είναι στο 2,2% και η Γαλλία στο 2,73%. Ίσως να μην κατέβει το κόστος της Ελλάδας εκεί που είναι το αντίστοιχο των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά θα κατέβει.

Διαβάστε Επίσης

Και θα κατέβει γιατί και για τη χώρα μας θα ισχύσει πλέον ότι και για τις υπόλοιπες χώρες που "επιτηρεί" νομισματικά η ΕΚΤ.

Και φυσικά, η μείωση δεν αφορά μόνο στο κράτος. Το λεγόμενο country risk επηρεάζει και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και το αντίστοιχο των τραπεζών άρα και το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων. "Φθηνότερο χρήμα" (για τα δεδομένα της κάθε περιόδου) σημαίνει και μεγαλύτερο περιθώριο για επενδύσεις, άρα και περισσότερες θέσεις εργασίας, άρα και περισσότερο εισόδημα.

Μπορεί λοιπόν η "ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας" να μην είναι τόσο "εύπεπτος" στόχος από την κοινή γνώμη, τα αποτελέσματα όμως που αυτή η εξέλιξη προκαλεί, είναι πολύ σημαντικά για όλους τους Ελληνες πολίτες και για την ελληνική οικονομία και τις προοπιτικές της.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ CREDIT SUISSE ΑΠΟ ΤΗ UBS 20 Μαρ 2023 | 00:05

Fed, ΕΚΤ και 4 κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τη ρευστότητα για την αποκλιμάκωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης

Συντονισμένη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της ΕΚΤ, της Τράπεζας του Καναδά, της Αγγλίας, της Ιαπωνίας και της Ελβετίας

ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 17 Μαρ 2023 | 19:37

Και νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% τον Μάιο, προεξοφλούν οι αγορές

Η διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζει να δημιουργεί πιέσεις

ΤΣΟΥΧΤΕΡΗ 17 Μαρ 2023 | 16:58

Πόση θα είναι η αύξηση στη δόση των δανείων λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ- Το παράδειγμα με ένα δάνειο 100.000 ευρώ

Πόσο θα αυξηθεί η δόση ενός δανείου 100 χιλιάδων ευρώ μετά τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων που ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ 16 Μαρ 2023 | 15:31

Ανεβάζει και πάλι τα επιτόκια η ΕΚΤ κατά 50 μονάδες- Παρά τον σάλο στα χρηματιστήρια και τις Τράπεζες

Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσεις και η έκτη συνολικά από τον Ιούλιο του 2022.

ΙΣΧΥΡΑ ΚΕΡΔΗ 16 Μαρ 2023 | 11:12

Άλμα 30% στην Credit Suisse μετά το σωσίβιο των 50 δισ. - Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές

Ο τίτλος της Credit Suisse ξεκίνησε με άλμα 30% τις συναλλαγές στον απόηχο της ανακοίνωσης της τράπεζας ότι αναλαμβάνει "αποφασιστική δράση" και θα δανειστεί έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα.

16 Μαρ 2023 | 10:01

Πονοκέφαλος για την ΕΚΤ η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα

Η μεγαλύτερη κατάρρευση τράπεζας μετά την κρίση που βίωσε ο τομέας το 2008, αυτή της Silicon Valley, εγείρει επιπρόσθετη πρόκληση για το πιλοτάρισμα των επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 13 Μαρ 2023 | 15:15

Κατάρρευση Silicon Valley Bank: Δεν βλέπουν άμεσο κίνδυνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες Κομισιόν και ΕΚΤ

Πηγή της ΕΚΤ προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο του ντόμινο, αν ο αντίκτυπος της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Μαρ 2023 | 09:16

Συμφέρει να βάλουν φωτοβολταϊκά τα νοικοκυριά; - Η επιδότηση, τα χρήματα και πότε γίνεται απόσβεση

Στο πρόγραμμα υπάρχει ειδική πρόβλεψη με αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 23 Μαρ 2023 | 18:38

Πόσα θα κερδίζω κάθε χρόνο αν βάλω φωτοβολταϊκό; - Οι επιδοτήσεις και ο χρόνος απόσβεσης

Κερδοφόρα επένδυση που θα αποσβεστεί σε 1,6 έως 5,2 χρόνια "υπόσχεται" το υπ. Περιβάλλοντος – Επιδοτήσεις από 5400 ευρώ έως και 9400 ευρώ για ένα φωτοβολταϊκό.

ΛΟΓΩ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 23 Μαρ 2023 | 11:23

Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων - Το "έξυπνο χρήμα" επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρής διάρκειας

Κάθε αύξηση επιτοκίου που θα γίνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα περνάει σε ποσοστό 50% έως 65% και στα επιτόκια των καταθέσεων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ 22 Μαρ 2023 | 12:07

Οι 8 λόγοι για τους οποίους είναι ασφαλείς οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Επειδή το μυαλό όλων πηγαίνει σε αντίστοιχες δηλώσεις που είχαν γίνει το 2008 όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers, αυτή τη φορά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις καταθέσεις στις τράπεζες, επικαλούνται στοιχεία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 07:30

Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος - Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία - Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΑΠΟ ΑΠΟΨΕ ΚΙΟΛΑΣ 20 Μαρ 2023 | 16:21

Η κρίση των τραπεζών "γκρεμίζει" τις τιμές σε καύσιμα, φυσικό αέριο και ρεύμα

Πώς διαμορφώνονται οι χρηματιστηριακές τιμές στα καύσιμα - Θα περάσουν στον καταναλωτή οι μειώσεις σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα;