Τι σημαίνουν πρακτικά οι νέες αλλαγές στα capital controls

Τι αναφέρει η νέα απόφαση, τι αλλάζει και τι όχι.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι σημαίνουν πρακτικά οι νέες αλλαγές στα capital controls

Στην πλήρη άρση των περιορισμών για την ανάληψη μετρητών και την κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση με την αποστολή για δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ωστόσο, ενώ αυξάνεται το όριο μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό ανά ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο, το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρά ούτε σε πλήρη απελευθέρωση, ούτε σε αλλαγές στις τραπεζικές μεταφορές προς το εξωτερικό.

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν εν μέρει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, καθώς όπως φαίνεται το υπουργείο εκτιμά πως δεν υπάρχει πλέον κάποιος κίνδυνος μαζικών αναλήψεων εντός της χώρας, δεδομένων και των περιορισμών που υπάρχουν πλέον στις αγορές με μετρητά. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο φαίνεται να εκτιμά ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για να άρει πλήρως και τους περιορισμούς που αφορούν τις μεταφορές χρημάτων προς το εξωτερικό.

Όπως είναι προφανές, η χώρα απέχει ακόμη από την πλήρη επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, βασικός πυλώνας της οποίας είναι η ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα πάντως με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, οι αρχές στοχεύουν στην πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Τι σημαίνουν όμως πρακτικά αυτές οι αλλαγές. Ας τις δούμε μια-μια:

1) Επιτρέπονται πλέον από την 1η Οκτωβρίου χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι ο μόνος περιορισμός που υπάρχει πλέον είναι ο περιορισμός που υπάρχει από την ίδια την κάρτα, το ημερήσιο όριο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί κανείς να πάει στο γκισέ της τράπεζας και να κάνει ανάληψη του συνολικού ποσού των χρημάτων που έχει στον λογαριασμό του.

Δεδομένου όμως ότι οι συναλλαγές με μετρητά γίνονται μόνο έως του ποσού των 500 ευρώ, ενώ υπάρχουν ακόμη οι περιορισμοί στις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν και πολλά μέρη να πάει κανείς τα χρήματα αυτά.

2) Επιτρέπονται από την 1η Οκτωβρίου οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Οποιοσδήποτε βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να κάνει ανάληψη από ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό μπορεί πλέον να το κάνει μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ, είτε σε ξένα ιδρύματα που δίνουν τη σχετική δυνατότητα είτε σε παραρτήματα ελληνικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και το επιτρέπουν.

3) Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αύξηση κατά 7.000 ανά ταξίδι και ανά φυσικό πρόσωπο σε μετρητά. Την ίδια στιγμή, δεν φαίνεται να αλλάζει το καθεστώς της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.

4) Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των υποκαταστημάτων οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.

Πρόκειται για αλλαγή σε μια από τις εξαιρέσεις που υπήρχαν στον περιορισμό μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

5) Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση φαίνεται να εννοεί το εξής: Εάν, για παράδειγμα, κάποιος με κεφάλαια που είχε στο εξωτερικό επενδύσει στην Ελλάδα και βγάλει κέρδος, τότε μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό όλο το κέρδος της επένδυσης έως του ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση