Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους αμερικανούς επιχειρηματίες

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή στελεχών αμερικανικών εταιρειών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους αμερικανούς επιχειρηματίες

Mε την ομιλία του στις 19:30 ώρα Ελλάδας από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τη συμμετοχή στελεχών αμερικανικών εταιρειών. Στο γεύμα εκπροσωπήθηκαν, κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης, στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εκτενή αναφορά στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας «που έχει ανακτήσει τη σταθερότητα και ανακάμπτει», καθώς όμως και «στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει η Ελλάδα, εξερχόμενη από μια μακρά περίοδο λιτότητας και ύφεσης», έκανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, με τη συμμετοχή και στελεχών κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών.

Κατά την ευκαιρία που είχε να συναντηθεί με σημαντικούς επιχειρηματικούς παράγοντες των ΗΠΑ στο γεύμα εργασίας στο Μανχάταν, όπως αναφέρει με σχετικές αναρτήσεις του στο Twitter, ο πρωθυπουργός τους μίλησε «για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής και την ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο». «Στόχος τώρα η προσέλκυση επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας», τονίζει ο κ. Τσίπρας στις αναρτήσεις του.

Στο γεύμα εργασίας, το οποίο διοργάνωσε ο κ. Ρος -και σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους funds και τραπεζών- εκπροσωπήθηκαν κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της ενέργειας, του εμπορίου, της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, της πληροφορικής. Επίσης, στελέχη από τον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία καθώς επίσης και επενδυτικά funds και τράπεζες που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην συνέχιση των μεγάλων θεσμικών τομών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, ώστε να απελευθερώσει το παραγωγικό της δυναμικό και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αναφέρθηκε επίσης στον «καθοριστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε «την ιστορική σημασία που έχει για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια, η συμφωνία των Πρεσπών», ενώ τόνισε ότι «τα μεγάλα project της διασυνδεσιμότητας (ενέργεια, μεταφορές) στα Βαλκάνια είναι στρατηγικής σημασίας για την αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής». Γεγονός μάλιστα που, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη και φυσικά αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση στο περιθώριο της ΔΕΘ, ένα από τα συγκεκριμένα θέματα που είχε θέσει ο ίδιος στον κ. Ρος ήταν το ζήτημα των δασμών στη Σωληνουργεία. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι είναι εξαιρετικά θετικό ότι λίγες ώρες μάλιστα πριν τη σημερινή συνάντηση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη μείωση των δασμών στο από το 25% στο 7%. «Γεγονός που επιβεβαιώνει τις άριστες σχέσεις και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τοποθέτηση του ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, εξέφρασε το θαυμασμό του για την επιτυχία της Ελλάδας να βγει από την πολυετή κρίση. Μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την πρόσφατη διοργάνωση στη ΔΕΘ καθώς και για την συνάντηση του εκεί με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι ήταν πολύ σημαντικό να υπάρξει μια νέα συνάντηση όταν ο Πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι καλύτερες από ποτέ και σημείωσε ότι η Ελλάδα δουλεύει με σχέδιο και όραμα, καθώς όπως και ο ίδιος διαπίστωσε από πρόσφατες επισκέψεις του στα Βαλκάνια, προχωρούν σημαντικές πρωτοβουλίες στρατηγικής σημασίας - όπως σιδηροδρομική σύνδεση, μεταφορές, αγωγοί, ενεργειακή συνεργασία - στις οποίες η Ελλάδα όχι απλά συμμετέχει αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ηγείται όλων αυτών των προσπαθειών.

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους αμερικανούς επιχειρηματίες

Από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες της Ελλάδας να αναπτυχθεί δυναμικά, έγινε από στελέχη εταιριών που ήδη έχουν επενδύσει στη χώρα. Ενώ από όλους, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά ικανό ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές αλλά και φυσικούς πόρους, δεδομένα δηλαδή που την κατατάσσουν στους σημαντικότερους επενδυτικούς προορισμούς διεθνώς. Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει και από αμερικανικές εταιρείες και funds στην προώθηση της καινοτομίας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και των start ups. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των αμερικανικών εταιριών υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Επί τούτου, πέραν από τα ήδη σημαντικά έργα στα οποία υπάρχει ήδη αμερικάνικη παρουσία - όπως στην περίπτωση του υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, έγινε αναφορά και στη δυνατότητα νέων επενδύσεων και ειδικότερα στους τομείς της πράσινης ενέργειας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος.

Συνάντηση με τον Jamie Dimon της JP Morgan

Συνάντηση με τον Jamie Dimon, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον -ελληνικής καταγωγής- επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, για την ανάκαμψη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά του, ο κ. Dimon τόνισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη, γίνεται και πάλι επενδυτικός προορισμός και ότι πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να στηριχθεί περαιτέρω αυτή η προσπάθεια.

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τους αμερικανούς επιχειρηματίες - εικόνα 2

Οι αμερικανικές εταιρείες που εκπροσωπήθηκαν

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο συνιδρυτής και διαχειριστής κεφαλαίου της επενδυτικής «Centerbridge Partners», Mark T. Gallogly, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Howard Lutnick, επικεφαλής και γενικός διευθυντής της «Cantor Fitzgerald L.P.», η Barbara Novick, αντιπρόεδρος της «BlackRock, Inc», ο John Paulson, πρόεδρος, επενδυτής και διαχειριστής hedge funds της «Paulson & Co., Inc», ο Michael A. Peterson, διευθύνων σύμβουλος της «Peterson Management, LLC» και η πρόεδρος της «First Republic Bank», Hafize Gaye Erkan.

Ακόμη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Con Edison, Inc", John McAvoy. Η εταιρεία μεταξύ άλλων έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια σε πρότζεκτ ανανεώσιμης ενέργειας. Επιπλέον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της «Loews Corporation», James S. Tisch. Εταιρεία με πολυεπίπεδη δραστηριότητα στους τομείς της ασφάλειας, ενέργειας, φιλοξενίας (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις) και συσκευασίας. Ο George H. Walker, επικεφαλής και γενικός διευθυντής της επενδυτικής «Neuberger Berman Group LLC». Μεταξύ των συμμετεχόντων επίσης ο Mitchell Modell, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Modell's Sporting Goods» που δραστηριοποιείται στα αθλητικά είδη και επικεντρώνει στο λιανεμπόριο και τον τουριστικό τομέα. Ο επιχειρηματίας στον τομέα της πληροφορικής Kevin P. Ryan, η νομικός, σύμβουλος δημόσιων επιχειρήσεων, συμβουλίων και επιτροπών Faiza J. Saeed, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της «OppenheimerFunds, Inc» και ο διευθύνων σύμβουλος Laila J. Worrell, της «Aricent Inc» που δραστηριοποιείται στην ψηφιακή τεχνολογία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΒΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 21 Ιαν 2022 | 11:48

Τσίπρας στηρίζει Πολάκη: "Δεν κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ" - Καταψηφίζει και την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

"Γιατί επιμένετε; Όχι, δεν θεωρώ ότι ο κ. Πολάκης κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ", ήταν η φανερά ενοχλημένη απάντηση που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ» 20 Ιαν 2022 | 20:17

Επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Δεν έχει πια σημασία τι λέει διότι είναι αναξιόπιστος

Το να φύγει αυτή η κυβέρνηση είναι ζήτημα ζωής, είναι ζήτημα επιβίωσης, είναι ζήτημα δημοκρατίας", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη στο Kontra Channel

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 17:21

ΣΥΡΙΖΑ: Εκπληξη Τσίπρα - Προτείνει εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση

Ανατροπή από τον Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση και όχι από τους συνέδρους.

"ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 19 Ιαν 2022 | 13:35

Τσίπρας για Rafale και το σποτάκι της ΝΔ: Ντροπή, κανένα κόμμα δεν μετέτρεψε την αγορά εξοπλισμών σε κομματικό σποτ

"Ντροπή και εθνική καπηλεία". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter για το σποτ με τα Rafale.

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ 17 Ιαν 2022 | 13:47

Το καταπληκτικό σχόλιο του σκιτσογράφου Χαντζόπουλου για την Αυγή- Τα λέει όλα…σε στιλ Μπόστ για τα νταούλια

Πώς σχολίασε ο σκιτσογράφος της Καθημερινής Δημήτρης Χαντζόπουλος, τα προβλήματα της Αυγής και την τοξικότητα της αρθρογραφίας της

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:15

Τσίπρας για Αλέκο Φασιανό: Βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που μας αφήνει

Τη βαθιά ευγνωμοσύνη για την πολιτιστική κληρονομιά που αφήνει ο Αλέκος Φασιανός και τα συλλυπητήρια στους οικείους, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 18:54

Πηγές ΝΔ: ''Τσίπρας, Πολάκης και Βαξεβάνης είναι ένα και το αυτό''

Το σχόλιο των πηγών της ΝΔ, σχετικά με το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Documento.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 16 Ιαν 2022 | 18:37

Αιχμές Πλεύρη κατά Πολάκη: Η εποχή του ''ξέρεις ποιος είμαι εγώ'' έχει περάσει

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας για το επεισόδιο που προκάλεσε ο Παύλος Πολάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΔ 16 Ιαν 2022 | 15:57

ΝΔ για Πολάκη: Απαράδεκτο να τον καλύπτει ο Τσίπρας διά της σιωπής του, παρά τις αποκαλύψεις

''Ο κ.Τσίπρας εξακολουθεί να τηρεί σιγή" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ 16 Ιαν 2022 | 15:51

Αλ. Τσίπρας: Προστατευόμενο είδος σήμερα η διαφθορά στη χώρα μας

''Εκείνοι που καταδιώκονται μέχρι εξαφάνισης είναι οι αντίπαλοί της'', ανέφερε με ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.