ΚΥΣΟΙΠ: Ναι στην πώληση του 30% του «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

tin-pwlisi-tou-30-tou-el-benizelos-apofasise-to-kusoip
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η πώληση του 30% των μετοχών του "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα είναι η πρώτη αποκρατικοποίηση της νέας κυβέρνησης, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. 

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες που εμπόδιζαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο σημερινός κάτοχος των μετοχών, με κυριότερη αυτών των εκκρεμοτήτων την εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου (μέσω του υπερταμείου) αλλά και του νέου επενδυτή στο ΔΣ της εταιρίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση τη διαγωνιστικής διαδικασίας. Το Δημόσιο θα παραμείνει με 2 θέσεις στο ΔΣ εκ των οποίων η μία θα είναι η θέση του προέδρου ενώ ο νέος επενδυτής θα έχει 3 θέσεις. 

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού θα ολοκληρωθεί στις 30/9 με την κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών. 

Το ΚΥΣΟΙΠ αποφάσισε επίσης να αναθέσει στον οίκο Lazard το έργο της παροχής όλων των απαιτούμενων υπηρεσιών με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στα ελληνικά ομόλογα. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από σχετική εισήγηση του ΟΔΔΗΧ αλλά και θετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ, όπως υποστήριξε αρμόδια κυβερνητική πηγή. Η νέα σύμβαση θα προβλέπει προσθετη αμοιβή για τον οίκο σε περίπτωση που ο στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας επιτευχθή νωρίτερα από τα 2 χρόνια. 

Ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, ανώτατος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα θέσει το θέμα πρόωρης αποπληρωμής του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ και θα καταθέσει το σχετικό επίσημο αίτημα στον ESM και στον EFSF. 

Μάλιστα αναμένεται ότι ο αρμοδιος υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας θα παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία στο πλαίσιο της ίδιας συνεδριασης. 

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θα ζητηθεί η επαναγορά δανείου ύψους 2,9 δισ. ευρώ (με επιτόκιο 5,13%), προκειμένου το μεσοσταθμικό επιτόκιο προς το Ταμείο να μειωθεί κάτω από το 3%.

Οι δηλώσεις Σταϊκούρα 

«Ιδεολογική και πολιτική μας θέση, όπως διαρκώς τονίζουμε, είναι ότι αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις ως αναπτυξιακό εργαλείο της οικονομίας, αρκεί αυτές να πραγματοποιούνται με όρους απόλυτης διαφάνειας και γνώμονα εν τέλει το δημόσιο συμφέρον και όχι μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Όπως είπε  ο υπουργός Οικονομικών «στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών είχαμε επισημάνει ότι θα επιδιώξουμε την διαδικασία ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση.Σήμερα υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση που είχαμε αναλάβει.

Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, το οποίο συνήλθε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, προχωρούμε τη διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Αυτή είναι η πρώτη διαδικασία αποκρατικοποίησης της σημερινής Κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι δέσμευση για την εν λόγω αποκρατικοποίηση είχε αναλάβει η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε».

 

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook