Το ΑΕΠ στο «μικροσκόπιο» με το βλέμμα σε ΔΕΘ και τους θεσμούς

Την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ανακοινώνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το ΑΕΠ στο «μικροσκόπιο» με το βλέμμα σε ΔΕΘ και τους θεσμούς

Την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ανακοινώνει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο οικονομικό επιτελείο θα βρίσκονται επί ποδός καθώς ένα θετικό ποσοστό –και ως τέτοιο λογίζεται μια επίδοση κοντά ή και πάνω από τον ετήσιο στόχο του 1,9-2%- μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως και ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και ενόψει των διαπραγματεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Σε αμιγώς τεχνοκρατικό επίπεδο, η πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο είναι σημαντική καθώς με την ανάπτυξη συνδέεται άμεσα και η πορεία των δημοσίων εσόδων, μέγεθος καθοριστικό για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω στα οποία η κυβέρνηση έχει συνδέσει όλη της την επικοινωνιακή εκστρατεία και για το 2018 αλλά και για το 2019. Έχοντας ένα +2,3% ως ποσοστό ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι μια αντίστοιχη επίδοση για το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου κατά τη διάρκεια της φετινής χρόνιας (σ.σ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει το ΑΕΠ στο +1,9%). Υπέρβαση, θα πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών για την παραγωγή των υπερ-πλεονασμάτων, όχι μόνο για φέτος αλλά και για του χρόνου.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν μια «υπεραπόδοση» της τάξεως των 800-1000 εκατ. ευρώ για φέτος ώστε να χρηματοδοτήσουν ένα αξιοπρεπές έκτακτο μέρισμα. Τα στοιχεία του 7μηνου δείχνουν ότι υπάρχουν αυτά τα περιθώρια σε επίπεδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Επειδή όμως ένα μεγάλο κομμάτι του υπερπλεονάσματος έχει προκύψει από τις περικοπές δαπανών και ειδικά τις επενδυτικές, μια καλή επίδοση στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο δεδομένου ότι θα πείσει και για την πορεία των εσόδων.

Το 2018, είναι «κλειδί» και για το κρίσιμο 2019. Αν υπάρξει επιβεβαίωση της συμφωνίας με τους θεσμούς ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει το 3,5% του ΑΕΠ φέτος, τότε θα μπουν βάσεις και για το 2019 καθώς ήδη έχει προβλεφθεί και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η ανάπτυξη του χρόνου θα είναι μεγαλύτερη. Κατά κανόνα, μεγαλύτερη ανάπτυξη φέρνει και μεγαλύτερα πλεονάσματα αν δεν υπάρξει ανατροπή πολιτικής στο σκέλος των δαπανών.

Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ είναι αντιφατικά. Η πορεία των λιανικών πωλήσεων ήταν θετική κατά το β’ τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση καλύτερη από την αντίστοιχη του πρώτου τριμήνου. Από την άλλη, το εμπορικό ισοζύγιο επιβαρύνθηκε λόγω της αύξησης των εισαγωγών με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με τις εξαγωγές. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μεγαλύτερο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017 παρά το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα, «κλειδί» για το τελικό ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ θα είναι η πορεία των επενδύσεων. Στο πρώτο τρίμηνο, η εικόνα ήταν απογοητευτική με το ποσοστό μείωσης των επενδύσεων να φτάνει στο 10%. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό κατά το β’ τρίμηνο.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ FITCH 04 Ιαν 2022 | 19:38

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το ΥΠΟΙΚ - Στα 12 δισ. ευρώ το δανειακό πρόγραμμα του 2022

Για έξοδο στις αγορές προετοιμάζεται το υπουργείο Οικονομικών

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2022 03 Ιαν 2022 | 09:18

Τι αλλάζει από σήμερα στις πληρωμές με κάρτα

Aπό σήμερα ενεργοποιείται μια διαδικασία "πληρώνω με κάρτα και κερδίζω". H έκπτωση θα φτάνει στο 30% των συναλλαγών.

ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 31 Δεκ 2021 | 08:28

Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζει και δεύτερο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων - Τι περιλαμβάνει

Δεύτερη δόση μέτρων σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιοριστεί η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ CAPITAL 28 Δεκ 2021 | 17:29

Η Ομικρον και οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο φέρνουν νέα μέτρα στήριξης- Τι συζητούν στο ΥΠΟΙΚ

Η διπλή κρίση των ανατιμήσεων και της πανδημίας επαναφέρουν τα σχέδια για πρόσθετα μέτρα στήριξης

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΚΙΝΗΣΙΑ 28 Δεκ 2021 | 14:36

Τέλη Κυκλοφορίας 2022: Επίσημο - Δόθηκε παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου

Οριστικά η πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας ως τις 28 Φεβρουαρίου - Για ποιους δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ ΤΟΥ 2021 23 Δεκ 2021 | 13:40

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τους εννέα μήνες του 2021 αυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ.

ΜΕ ΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ 23 Δεκ 2021 | 13:15

Ποιοι θα λάβουν επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και το 2022

Η εφαρμογή μέτρων στήριξης είναι δεδομένη καθώς η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο θα κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 22 Δεκ 2021 | 14:31

Ανοδο του ΑΕΠ άνω του 8% προβλέπει για το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος

Ανάπτυξη άνω του 8% προβλέπει για το 2021 η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.