Το αναπτυξιακό σχέδιο και η κόντρα ΕΚΤ-Γερμανίας για το χρέος

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπήρξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Σόφιας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το αναπτυξιακό σχέδιο και η κόντρα ΕΚΤ-Γερμανίας για το χρέος

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπήρξε κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Σόφιας για το ελληνικό ζήτημα, με τις ειδήσεις να βγαίνουν αυτή τη φορά όχι από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αλλά μέσω διαρροών σε διεθνή ΜΜΕ. Το απόγευμα της Παρασκευής, το πρακτορείο Bloomberg έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένες πληροφορίες από το αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του. Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και δημιουργία ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, οι FT αποκαλύπτουν ότι η ΕΚΤ ασκεί πίεση προς το Βερολίνο για ισχυρά και ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος, με τη Γερμανία να τηρεί ωστόσο άτεγκτη στάση. «Οι Γερμανοί δεν δείχνουν καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες» αναφέρει στην εφημερίδα αξιωματούχος της ΕΕ, διαψεύδοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες ότι ο νέος σοσιαλδημοκρατής υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα απαγκιστρωνόταν από τις θέσεις του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Βloomberg: Αυτό είναι το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας». Αυτές είναι μερικές από τις προβλέψεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη μετα-Μνημόνιο εποχή που παρουσίασε στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει επίσης σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως η δημιουργία εθνικού κτηματολογίου και η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες εκκρεμοδικίες εκκρεμούν στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις. Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).

Όπως σημειώνει, πάντως, το Bloomberg, οι προτάσεις της Αθήνας για την αγορά εργασίας μπορεί να μοιάζουν αντίθετες στη συμβατική οικονομική λογική, με δεδομένο ότι η ανεργία παραμένει πάνω από το 20% αλλά και λόγω του γεγονότος ότι οι θεσμοί έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σε ίδρυση κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας λόγω φόβων ότι ο θεσμός θα χτυπηθεί από πελατειακή λογική.

Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος

Πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του Eurogroup δήλωσε, πάντως, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς, όπως ανέφερε, «υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου». Τόνισε, η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα ουδεμία σχέση θα έχει με πιστοληπτική γραμμή, αξιολογήσεις και προαπαιτούμενα.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι οι θεσμοί έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε, λέγοντας χαρακτηριστικά «πήραμε πολλούς επαίνους». Ειδικά για το χρέος, σημείωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στο Eurogroup, στις 21 Ιουνίου.

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το Eurogroup. Υπογραμμίστηκε ότι όλα θα τελειώσουν στις 21 Ιουνίου, που είναι αυτό που θέλαμε. Υπογραμμίστηκε ότι θα έρθουν οι θεσμοί στις 14 Μαΐου στην Αθήνα, για να λήξει έως το Eurogroup του Μαΐου η τεχνική συμφωνία. Υπογραμμίστηκε ότι θα έχουμε μία ενισχυμένη παρακολούθηση, που ουδεμία σχέση έχει με την πιστοληπτική γραμμή, πόσο μάλλον με αξιολογήσεις, όπου οι αξιολογήσεις έχουν και προαπαιτούμενα, έχουν και εκταμιεύσεις. Δεν θα υπάρχει πρόγραμμα, άρα δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα, δεν θα υπάρχουν αξιολογήσεις. Άρα, καμία σχέση η παρακολούθηση με την αξιολόγηση.

Ήταν πολύ ικανοποιημένοι οι θεσμοί με την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσιάσαμε. Έγινε αρκετή κουβέντα για αυτό και πήραμε πολλούς επαίνους ότι κάνουμε κάτι που θα έχει αξιοπιστία, όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην ελληνική κοινωνία με το μείγμα των μέτρων και των παρεμβάσεων που θα κάνουμε.

Και τέλος, η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί και αυτή στις 21 Ιουνίου».

Οι πιέσεις της ΕΚΤ και η προειδοποίηση Λεμέρ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πίεση στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε έναν ισχυρό και αυτόματο μηχανισμό για τα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις του ΔΝΤ, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι FT.

Η βρετανική εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται στις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα. «Όσο περισσότερο εμπροσθοβαρή μπορούν να είναι, όσο πιο αυτόματα μπορούν να είναι, με όσο λιγότερους όρους μπορούν να είναι, τόσο θα βοηθήσουν να χτιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών».

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, η παρέμβαση Κερέ έρχεται σε μια στιγμή που μαίνεται η ένταση ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για τον βαθμό του πολιτικού ελέγχου που θα πρέπει να έχουν οι δανειστές στον μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της από τη μία επιθυμούν ισχυρούς όρους, μεταξύ αυτών και ετήσιες εγκρίσεις από την Bundestag προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Αθήνα δεν θα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για έναν αυτόματο μηχανισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, έτσι ώστε να δοθεί ένα σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές.

«Οι Γερμανοί δεν έχουν δείξει καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες» ανέφερε στους FT ευρωπαίος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέφυγαν να αντιπαρατεθούν για το θέμα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της Σόφιας, Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ωστόσο, ο Μπρόυνο Λεμέρ, προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει, όπως ανέφεραν διπλωμάτες με γνώση των όσων διαδραματίστηκαν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 24 Σεπ 2020 | 10:52

Τρικυμία εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Τσακαλώτου και Τζάκρη - Στον αέρα η αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος

Υπό κανονικές συνθήκες, στον σημερινό "πρωινό καφέ" υπό τον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου, σήμερα η ατζέντα θα ήταν "μονοθεματική":

ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΣΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 16:24

Ο Πολάκης τα βάζει με τον Τσακαλώτο και στηρίζει την Τζάκρη- "Ελεος με την ευαισθησία σας"

Με αναρτήσεις του ο Παύλος Πολάκης ασκεί κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ στέκεται στο πλευρό της Θεοδώρας Τζάκρη

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 15 Σεπ 2020 | 12:29

Τσακαλώτος σε Σταϊκούρα: Το μαξιλάρι είναι μέσον και όχι αυτοσκοπός

Η ΝΔ από πολέμιος του μαξιλαριού πλέον έχει ως αυτοσκοπό να μείνει ανέγγιχτο δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ 11 Σεπ 2020 | 15:34

Εurogroup - κορονοϊός: Οι ΥΠΟΙΚ δεσμεύτηκαν για συνέχιση της στήριξης της οικονομίας

Συμφωνία στο Eurogroup να συνεχιστεί η δημοσιονομική στήριξη την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού - Η ΕΕ "βλέπει" συρρίκνωση της οικονομίας στο ποσοστό - ρεκόρ 8,3% το 2020

ΓΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 30 Αυγ 2020 | 21:50

Τσακαλώτος για Πατέλη: Η κυβέρνηση θα σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους

Ο κ. Τσακαλώτος συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους, ενώ αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ 27 Σεπ 2020 | 10:48

Συντάξεις: Πότε θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι μελλοντικοί συνταξιούχοι

Από τον Μάρτιο του 2021 κι έπειτα θα μπουν στο ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ 27 Σεπ 2020 | 10:39

Φθηνότερο ρεύμα: Οι νέες παρεμβάσεις για μείωση στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ.

27 Σεπ 2020 | 09:14

Τρόμος: Νέο lockdown φέρνει 11% ύφεση στην οικονομία - Οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown.