X

Το βάρος τους σε… χρυσό: Γιατί εκτινάσσονται οι τιμές σε χυμούς φρούτων και σοκολάτες

Οι καταναλωτές είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν συγκεκριμένα προϊόντα "χρυσά".

Γράφει: Αρης Παπαθανασιου

Όσα "καλάθια" και αν δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης από τη στιγμή που οι τιμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων κάνουν ράλι, οι καταναλωτές είναι καταδικασμένοι να πληρώνουν συγκεκριμένα προϊόντα "χρυσά". Ο "πραγματικός εχθρός" είναι η κλιματική κρίση που δίνει την αφορμή (ή την αιτία) για ένα διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι. Οι καταναλωτές το βιώσαν και το βιώνουν με την τιμή του ελαιολάδου που πωλείται τουλάχιστον 63% ακριβότερα από πέρυσι λόγω της μειωμένης παραγωγής στις χώρες της Μεσογείου που είναι παγκόσμιες ηγέτιδες και πλέον το ζουν έντονα τόσο με τους χυμούς φρούτων όσο και (κυρίως) με τη σοκολάτα.

Γιατί εκτινάσσεται η τιμή του κακάο; Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε το ιστορικό υψηλό των 7166 δολαρίων ανά τόνο. Για τέταρτη διαδοχική χρονιά, η αγορά του κακάο αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα στο ισοζύγιο παραγωγής – κατανάλωσης λόγω της ασθένειας των βλαστών που επηρεάζει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική και κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα που αποτελούν κυρίαρχες παραγωγικές δυνάμεις.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο, προέβλεψε ότι το παγκόσμιο έλλειμμα θα διευρυνθεί σε 374.000 τόνους στη σεζόν 2023-2024 από 74.000 τόνου στη σεζόν 2022-2023. Προβλέπει επίσης ότι η παγκόσμια παραγωγή κακάο το 2023/24 θα μειωθεί κατά 11% ετησίως στα 4,45 εκατομμύρια τόνους και η παγκόσμια άλεση κακάο θα μειωθεί κατά σχεδόν 5%, γεγονός που θα ωθήσει την αναλογία αποθέματος προς άλεσμα 2023/24 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Στην εξίσωση προστίθενται οι ανησυχίες ότι τα γηράσκοντα δέντρα κακάο και οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε φάρμες κακάο της Δυτικής Αφρικής θα περιορίσουν τις πιθανότητες για σημαντική ανάκαμψη στην παραγωγή κακάο στο μέλλον.

Η χρηματιστηριακή τιμή του χυμού πορτοκαλιού, καταγράφει άνοδο άνω του 10% από τις αρχές του χρόνου. Τα ιστορικά υψηλά του τα κατέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο με την τιμή να ξεπερνά για πρώτη φορά τα 400 δολάρια. Ακολούθησε μια σημαντική διόρθωση αλλά και πάλι η τιμή βρίσκεται στα 357 δολάρια κάτι που επηρεάζει την τιμή λιανικής και στο ράφι του ελληνικού σούπερμαρκετ.

Εδώ η αιτία πηγάζει και πάλι από τα προβλήματα στην παραγωγή. Η σημαντικά μειωμένη παραγωγή, εξαιτίας των ζημιών στις καλλιέργειες, σε Βραζιλία και Καλιφόρνια, που αποτελούν τους μεγαλύτερους προμηθευτές χυμού πορτοκαλιού της αγοράς, προκάλεσε τεράστια αναταραχή στην τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης.