To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά τη χάρτινη απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, ώστε να καταλογίζεται ο ΦΠΑ και οι λοιποί φόροι, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

Όπως μάστιγα για τα έσοδα του δημοσίου αποτελούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε POS που είναι συνδεδεμένα με τράπεζες του εξωτερικού για να περνούν κάτω από το ραντάρ των ελεγκτών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκπονούν ένα σχέδιο για να καταπολεμήσουν αυτή τη μάστιγα ενόψει και της επιστροφής στην κανονικότητα η οποία θα οδηγήσει και σε αύξηση των συναλλαγών σε μετρητά. Ο φορολογούμενος που θα πληρώνει τα μετρητά, θα έχει τη δυνατότητα να "σκανάρει" με το κινητό του μια χάρτινη απόδειξη, στέλνοντας τον μοναδικό αριθμό της σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τον… κόπο του θα αμείβεται. Είτε θα λαμβάνει μέρος σε ειδικές κληρώσεις με έπαθλα που θα προορίζονται αποκλειστικά για τις συναλλαγές με μετρητά που θα αποκαλύπτονται στην εφορία, είτε θα έχει κάποιο "bonus” στην προσπάθειά του να προσκομίσει αποδείξεις (χάρτινες και ηλεκτρονικές) που να αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

Στέλνοντας τον ειδικό αριθμό στην εφαρμογή, ο φορολογούμενος θα επιτρέπει στις φορολογικές αρχές να κάνουν την εξής διασταύρωση: "έρχεται ο ίδιος αριθμός και από την ταμειακή μηχανή της επιχείρησης;". Διότι υποτίθεται ότι οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν υποχρεωτικά με το taxis και θα πρέπει να στέλνουν την πληροφορία της συναλλαγής σε πραγματικό χρόνο. Αν η πληροφορία διασταυρώνεται, τότε… όλα καλά.

Αν όχι, η επιχείρηση θα θεωρείται αυτομάτως ύποπτη. Μάλιστα το πλεονέκτημα του όλου σχεδίου είναι ότι ο επιχειρηματίας με την ταμειακή "μαϊμού" δεν θα ξέρει ποιος τον "έδωσε". Πολύ απλά διότι ούτε καν ο καταναλωτής δεν θα γνωρίζει αν έχει συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής ή όχι. Αυτός, απλώς θα στέλνει έναν αριθμό σε μια εφαρμογή για να κερδίσει ένα δώρο ή ένα bonus.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To περιεχόμενο των παροχών που θα προσφέρονται στους καταναλωτές για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ -περί αυτού πρόκειται στην ουσία- δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Το μέτρο, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί από φέτος και θα συνδυαστεί με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών στο Taxis η οποία έχει καθυστερήσει -δίδονται αλλεπάλληλες παρατάσεις για αναβάθμιση του λογισμικού και απόσυρση παλαιών μηχανών- λόγω της πανδημίας. Ουσιαστικά, θα επιδιωχθεί να περιοριστούν οι "μαύρες συναλλαγές" οι οποίες κοστίζουν περισσότερα από 3 δις ευρώ σε ετήσια βάση ή ουσιαστικά έναν ολόκληρο ΕΝΦΙΑ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 22 Φεβ 2021 | 10:09

Ανατροπή στο αφορολόγητο: Θα μετρούν και οι αποδείξεις με πληρωμή σε μετρητά - Ερχεται ειδική εφαρμογή

Το 30%, τουλάχιστον του εισοδήματος των φορολογούμενων θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Φεβ 2021 | 09:56

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων: Οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών

Οι αποφάσεις για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων, στις οποίες καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τα ΙΧ σε μια διαδικασία η οποία -λόγω κορονοϊού- έχει διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Φεβ 2021 | 19:37

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 δικαιούχους

Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

7,4% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 15 Φεβ 2021 | 13:56

Υστέρηση φορολογικών εσόδων 7,4% τον Ιανουάριο λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων

Υστερούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό παρά τη θετική ανταπόκριση των φορολογουμένων στις οφειλές τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Φεβ 2021 | 10:49

Εφορία - Ασφαλιστικά ταμεία: Ποιες υποχρεώσεις παγώνουν, ποιες πρέπει να πληρωθούν κανονικά

Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 06 Φεβ 2021 | 10:28

Σχέδιο για "επιστρεπτέα εξπρές" εντός του Φεβρουαρίου – Ποιους αφορά, ποιοι θα λάβουν ενίσχυση

Προκρίνεται η λύση της "επιστρεπτέας εξπρές", καθώς με αυτό τον τρόπο τα χρήματα θα πέσουν άμεσα στην αγορά, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Φεβ 2021 | 15:34

Ο Μητσοτάκης με τον chef Λαζάρου και επαγγελματίες της εστίασης: Απαλλαγή από ενοίκιο και τον Μάρτιο, μόνιμες μειώσεις φόρων

Μέτρα στήριξης για την εστίαση όπως απαλλαγή από το ενοίκιο και τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επαγγελματίες εστίασης

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Φεβ 2021 | 07:21

Ημέρα πληρωμών: Καταβάλλονται 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους

Καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 313,13 εκατ. ευρώ σε 662.132 δικαιούχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 03 Φεβ 2021 | 08:12

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές συμβάσεων του Ιανουαρίου

Πότε θα πληρωθεί και η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στον μήνα Δεκέμβριο 2020 για τους ενταγμένους στο μηχανισμό "Συν-Εργασία".