Το ΔΝΤ φερνει εργασιακό χειμωνα μεσα στον καύσωνα

Την επικείμενη...θύελλα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου «προετοίμασαν» εν μέσω καύσωνα οι τοποθετήσεις και τα κρυφά μηνύματα των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Το ΔΝΤ φερνει εργασιακό χειμωνα μεσα στον καύσωνα

Την επικείμενη...θύελλα στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου «προετοίμασαν» εν μέσω καύσωνα οι τοποθετήσεις και τα κρυφά μηνύματα των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση επί ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα από το συνέδριο του Economist.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για το χρέος.

Η Ντέλια Βελκουλέσκου που μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο συνέδριο του Economist είχε μήνυμα και για την ελληνική κυβέρνηση: θεωρεί ανεπαρκείς τις «μεταρρυθμίσεις» (σ.σ βλέπε μέτρα) που πέρασαν από την ελληνική Βουλή και εξέφρασε και πάλι την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα –το οποίο στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και όχι στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως είπε χαρακτηριστικά- απλά δεν βγαίνει.

Είχε και κάτι θετικό η ομιλία Βελκουλέσκου για την Ελλάδα: ζήτησε να αποφευχθούν οι υπερβολικά φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι γιατί σε ενδεχόμενη αποτυχία εκπλήρωσής τους, θα αυξηθεί το κόστος και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Πρακτικά, η κυρία Βελκουλέσκου επανέλαβε αυτό που λέει το ΔΝΤ από τον Μάιο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%. Και αν ακόμη το καταφέρει το 2018, δεν θα μπορέσει να το διατηρήσει για μακρά χρονική περίοδο.

Σε αυτό το θετικό για την Ελλάδα στοιχείο της ρητορικής του ΔΝΤ, έρχεται όμως να σηκωθεί το «τείχος» των ευρωπαϊκών θεσμών.

Μετά τον Κλάους Ρέγκλινγκ και εκπρόσωπος του ESM στο Κουαρτέτο Νικολα Τζιαμαρόλι δεν ξέφυγε ούτε… μοίρα από τη γραμμή του επικεφαλής Κλαους Ρέγκλινγκ και δεν δίστασε να αδειάσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιάρακη όταν εκείνος εκδήλωσε την « προτίμηση» της Αθήνας για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% μετά το 2018.

Ο τροϊκανός μιλώντας στο σημερινό συνέδριο του Economist επανέλαβε ότι η δέσμευση για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% δεν ισχύει μόνο για το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα.

Ούτε ο κ. Τζιαμαρόλι διευκρίνισε μέχρι πότε θα πρέπει να ισχύσει αυτός ο στόχος.

Επί του θέματος, παρέπεμψε ξανά την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενώ για την ελληνική κυβέρνηση ανοίγει και επίσημα η διαδικασία της β’ αξιολόγησης –αμέσως μετά την αξιολόγηση εξπρές του Σεπτεμβρίου με τα 15 προαπαιτούμενα θα ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση με τα 40 προαπαιτούμενα και έπαθλο μια ακόμη εκταμίευση των 6,2 δις. ευρώ- η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί το χειμώνα μεταξύ «Σκύλλας και Χάρυβδης»: Από τη μία οι Ευρωπαίοι θα πιέζουν για παράταση της λιτότητας –άγνωστο μέχρι πότε- με αντάλλαγμα τα μέτρα διευθέτησης του χρέους- και από την άλλη το ΔΝΤ θα θέτει το δίλημμα: ή ανακοινώνετε συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος ή δεν μετέχουμε στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος για την Ελλάδα να βρεθεί μπλεγμένη σε έναν κύκλο παρατεταμένης λιτότητας.

Το ΔΝΤ –και σε αυτό συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση- εκτιμά ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για μια χώρα που έχει υποστεί ύφεση της τάξεως του 27% να επανέλθει σε τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να στηρίξει επί μακρόν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.

Αν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί επιμείνουν σε κάτι τέτοιο – με αντάλλαγμα τη θέσπιση του «κόφτη χρέους» ο οποίος θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τις προβλέψεις για ανάπτυξη- η Ελλάδα ουσιαστικά θα βρεθεί για μακρά χρονική περίοδο αντιμέτωπη με την απειλή νέων μέτρων αλλά και ενός δημοσιονομικού «κόφτη».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 14:01

Επίδομα μητρότητας: Ψηφιακά από σήμερα - Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Η διαδικασία και οι πληρωμές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 12:23

Ικανοποιημένοι οι 9 στους 10 οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Uber

Η Uber έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογίας που διευκολύνει 19 εκατομμύρια διαδρομές την ημέρα σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 66 χώρες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 06 Δεκ 2021 | 09:47

ΟΑΕΔ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ