Follow us

Το ελληνικό κρασί περνάει κρίση: Τα προβλήματα, οι νέες δυνάμεις και οι επενδύσεις από Βαρδινογιάννη - Σαββίδη

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανέλθει νεότερες δυνάμεις στην αγορά του ελληνικού κρασιού, που ουσιαστικά ήρθαν να πάρουν μερίδιο και τζίρο από τους άλλοτε μεγάλους

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
κρασι

Σημαντικός αριθμός οινοποιείων ανά την Ελλάδα βρίσκονται στη διακεκαυμένη ζώνη λόγω των πιεσμένων οικονομικών τους.

Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγαλύτερες και γνωστές επιχειρήσεις όπως είναι ο Τσάνταλης, o οποίος τα τελευταία χρόνια είδε τα δάνειά του να περιέρχονται σε servicers, ενώ έως αυτή τη στιγμή δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για την προβληματική τα τελευταία χρόνια οινοποιία.

Αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις όπως είναι το Κτήμα Καρυπίδη με έδρα τη Λάρισα, το οποίο επίσης βρίσκεται αντιμέτωπο με σημαντικές οικονομικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον Τσάνταλη, οι τελευταίες επίσημες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν ήταν εκείνες του 2018 χρονιά κατά την οποία η εταιρεία είχε τζίρο 29,11 εκατομμυρίων ευρώ με ζημίες μετά από τους φόρους στα 4,48 εκατομμύρια ευρώ και συνολικό δανεισμό περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή τη στιγμή το Κτήμα Τσάνταλη τελεί υπό καθεστώς αναστολής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Στην περίπτωση του Κτήματος Καρυπίδη ο κύκλος εργασιών το 2021 ήταν 774 χιλιάδες ευρώ με ζημίες μετά από τους φόρους στα 902,36 χιλιάδες ευρώ.

Το ελληνικό κρασί περνάει κρίση: Τα προβλήματα, οι νέες δυνάμεις και οι επενδύσεις από Βαρδινογιάννη - Σαββίδη

"Όλοι οι καλοί δεν χωράνε"

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εγχώριας οινικής αγοράς επισημαίνει στο Capital.gr, ότι ο μεγάλος αριθμός των οινοποιείων, ο οποίος τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξάνεται δημιουργεί εύθραυστες ισορροπίες και ζητήματα βιωσιμότητας στην αγορά όπου εκ των πραγμάτων "όλοι οι καλοί δεν χωράνε" κυρίως λόγω αριθμού.

Διαβάστε Επίσης

Την ίδια στιγμή όμως παραδοσιακές δυνάμεις όπως ο Τσάνταλης ή ο Μπουτάρης που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την SSG Ελληνικά Οινοποιεία, συμφερόντων μεταξύ άλλων και του Ηλία Γεωργιάδη της Premia Properties, περνούν ή πέρασαν από μία κρίσιμη καμπή στην πολυετή τους διαδρομή.

Ως προς τον αριθμό των δραστηριοποιούμενων οινοποιείων στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, ανέρχονται στα 1.600 σε μία μικρή αγορά όπως η Ελλάδα για να μπορέσει να τους χωρέσει όλους. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2004 ήταν περίπου 600 επιχειρήσεις και το 2014 εν μέσω κρίσεις περίπου 1.200.

Ανατροπή ισορροπιών και συρρίκνωση των κραταιών δυνάμεων

Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις όπως είναι τα Ελληνικά Κελλάρια Οίνων (Κουρτάκης), που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατούσαν από πλευράς οικονομικών επιδόσεων και τζίρου στην Ελλάδα, το 2021 για πρώτη χρονιά έχασαν την πρωτοκαθεδρία τους και τη θέση τους ανέλαβε η Cavino της οικογένειας Αναστασίου με έδρα το Αίγιο.

Κρασιά

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην περίπτωση των Ελληνικών Κελλαριών, ο θάνατος του Βασίλη Κουρτάκη επικεφαλής της επιχείρησης και ενός από τους εμβληματικούς ανθρώπους του κρασιού, το 2021, άφησε ένα κενό στην επιχείρηση, όπου τη θέση του κατέλαβε ο γιος του Δημήτρης Κουρτάκης, χωρίς παρόλ’ αυτά να διατηρεί ενεργό ενδιαφέρον για την επιχείρηση, δεδομένου ότι το κύριο επάγγελμά του είναι αυτό του σκηνοθέτη.

Διερευνώντας τη διαμόρφωση του τοπίου στην ελληνική αγορά οίνου, θα πρέπει να αναφερθεί είναι ιδιαίτερα ενδεικτική η σταδιακή πτώση των παραδοσιακών δυνάμεων όπως ο Τσάνταλης, όπου το 2009 ο τζίρος του ήταν πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα κινείται περίπου στα 20 εκατομμύρια ευρώ (τζίρος του έχει μειωθεί κι άλλο σε σχέση με τις τελευταίες δημοσιευμένς καταστάσεις), ο Μπουτάρης που την ίδια χρονιά τζίραρε 33 εκατομμύρια ευρώ και πλέον το 2022 άγγιξε τα 10,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η Μαλαματίνα που από τα 26 εκατομμύρια ευρώ το 2009 έφτασε στα 7 εκατομμύρια ευρώ και πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον όμιλο Μάντης. Επιπλέον, άλλοτε σημαντικές επιχειρήσεις του κλάδου όπως η ΙΝΟ Α.Ε. που ιδρύθηκε το 2001 και αποτέλεσε την εταιρική σύμπραξη της Ευβοϊκής Οινοποιητικής Α.Ε. και αμπελουργών, πλέον δεν υφίσταται.

Οι νέες δυνάμεις: Γεροβασιλείου, Άλφα, Κυρ-Γιάννη, Κώστας Λαζαρίδης

Τα τελευταία χρόνια έχουν ανέλθει νεότερες δυνάμεις στην αγορά, που ουσιαστικά ήρθαν να πάρουν μερίδιο και τζίρο από τους άλλοτε μεγάλους. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου με τζίρο 10,68 εκατ. ευρώ το 2021 (2,84 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά από φόρους), το Κτήμα Άλφα με τζίρο 10,39 εκατ. ευρώ (2,24 εκατ. τα κέρδη μετά από φόρους) την ίδια χρονιά. Επίσης, το Κτήμα Κυρ Γιάννη με 10,79 εκατ. ευρώ (με κέρδη μετά από φόρους 1,77 εκατ. ευρώ).

Στις νέες δυνάμεις της αγοράς είναι και το εισηγμένο στο Χρηματιστήριο, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, ο τζίρος του οποίου το 2022 άγγιξε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, με ένα μεγάλο μέρος αυτού να εκτός του κρασιού, να προέρχεται από τις πωλήσεις του τσίπουρου "Ηδωνικό". Επίσης υπολογίσιμη δύναμη με αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια είναι και η Οινοποιία Nico Lazaridi με έδρα τη Δράμα και τζίρο περί τα 8,24 εκατ. ευρώ το 2022 (7,17 εκατ. το 2021).

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη θέση στην αγορά

Αναφορικά με το τοπίο στην πρώτη θέση, όπως προαναφέραμε το 2021 η Cavino που έχει στην αγορά και την ετικέτα "Μέγα Σπήλαιο" υπερέβη την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων της οικογένειας Κουρτάκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο τελευταίος ισολογισμός της Cavino για το 2021 την έφερε σε κύκλο εργασιών 25,94 εκατομμυρίων ευρώ από 22,17 εκατομμύρια το 2020, ενώ το αντίστοιχο ποσό του 2021 για τα Ελληνικά Κελλάρια ήταν 24,62 εκατ. ευρώ από 22,92 εκατ. ευρώ το 2020. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Cavino συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς το 2022 έκλεισε με τζίρο περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ και το 2023 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για πρώτη φορά το φράγμα των 30 εκατομμυρίων.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο για τους νέους ισχυρούς παίκτες όπως το Κτήμα Άλφα, ο Γεροβασιλείου, ο Λαζαρίδης, το Κτήμα Κυρ Γιάννη, είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει εκτός του να αποσπάσουν μερίδια από τους άλλοτε μεγάλους, να εισχωρήσουν και στις λίστες κρασιών των ελληνικών εστιατορίων, αφήνοντας ουσιαστικά περιορισμένο χώρο σε μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Όπως επισημαίνει πρόσωπο με γνώση της αγοράς, ελάχιστος είναι ο χώρος που απομένει για μικρότερες οινοποιητικές προσπάθειες, με κάποιες εξαιρέσεις όπου ορισμένες μικρότερες οινοποιίες εισέρχονται στις λίστες κρασιών εστιατορίων ανά την Ελλάδα.

Προσπάθειες αναβίωσης με επενδύσεις από Βαρδινογιάννη και Σαββίδη

Ανατροπές υπήρξαν το τελευταίο διάστημα και σε συνεταιριστικές οινοποιίες, όπως είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πάρου, ο οποίος εκτός από τυροκομικά παράγει και κρασί. Στη διάρκεια του 2021 απέκτησε το 35% των μετοχών του Συνεταιρισμού ο Νίκος Βαρδινογιάννης. Tην ανασύσταση του οινοποιείου μετά την έλευση του επενδυτή έχει αναλάβει το ζεύγος οινοποιών Δημήτρης Μανσόλας και Μαρία Ταμιωλάκη, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και μέσω της ιδιόκτητης νομαδικής οινοποιίας (εμφιαλώνουν σε τρίτους) με την ονομασία Heterό Wines.

Την αναβίωση του ιστορικού Κτήματος Πόρτο Καρράς, το οποίο διήλθε από αρκετές περιπέτειες επιχειρεί αυτή την περίοδο και ο Ιβάν Σαββίδης μέσω της Belterra Investments Ltd, η οποία έχει αποκτήσει το συγκρότημα του Πόρτο Καρράς, συμπεριλαμβανομένου του Κτήματος. Η συνολική έκταση του αμπελώνα που βρίσκεται εντός της ευρύτερης έκτασης των 17.500 στρεμμάτων του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς, ανέρχεται στα 4.500 στρέμματα (450 εκτάρια) και στην έκταση αυτή φιλοξενείται ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας στην Ελλάδα.

Το εγχείρημα αναγέννησης του Κτήματος Πόρτο Καρράς φέρει την ονοµασία "New Era" (νέα εποχή). Οι διαδικασίες που καθοδηγούνται από το επενδυτικό πλάνο των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη ορίζονται από το τρίπτυχο ενεργειών "revival" (αναγέννηση), "repositioning” (επανατοποθέτηση) και "rebranding” (µετονοµασία) του Κτήματος Πόρτο Καρράς σε "Domaine Porto Carras”.

Η ελληνική αγορά κρασιού

Καθοριστικός θεωρείται για τη συγκεκριμένη αγορά ο ρόλος του τουρισμού, ο οποίος θεωρείται ο βασικός παράγοντας που ωθεί το ελληνικό κρασί στην ελληνική αγορά, τη στιγμή που η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 27 λίτρα ανά έτος και παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια χωρίς αυξητικές τάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεπαγγελματικής, η ελληνική παραγωγή οίνου ανέρχεται σε 2,46 εκατομμύρια εκατόλιτρα, συνολική καλλιεργούμενη έκταση 64,9 χιλιάδες εκτάρια και 1.600 οινοποιεία σε ολόκληρη την επικράτεια. Καλλιεργούνται κατά το 90% γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών και κατά το 10% οι διεθνείς ποικιλίες. Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές η αξία τους ανέρχεται σε 84,7 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 11,3% του συνόλου της παραγωγής ελληνικού οίνου.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαρ 2023 | 13:54

Το 1555 συνεχίζει να καταρρίπτει ρεκόρ: Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια οι απαντημένες κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο

Το 1555 ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά πριν από 18 μήνες, προκειμένου να βάλει επιτέλους τάξη στο "κουβάρι" της επικοινωνίας του πολίτη με υπηρεσίες.

31 Μαρ 2023 | 13:45

Η Lidl Official Partner του UEFA EURO 2024

Η συνεργασία ξεκινά φέτος, με την έναρξη των Προκριματικών Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Αυτό καθιστά τη Lidl παγκόσμιο συνεργάτη της UEFA τόσο για τα Ευρωπαϊκά Προκριματικά το 2023 και το 2024 όσο και για την τελική διοργάνωση το 2024.

31 Μαρ 2023 | 13:42
STEFFEN DYCK 31 Μαρ 2023 | 12:58

Moody's στο Capital: Πιθανή μια νέα αναβάθμιση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Moody's, η καλή αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και οι καλές επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου ίσως οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση.

526.742 ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ 31 Μαρ 2023 | 12:33

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,4% το ποσοστό της ανεργίας τον Φεβρουάριο 2023

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 526.742 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 94.664 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022 και αύξηση κατά 53.683 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο 2023.

EUROSTAT 31 Μαρ 2023 | 12:26

Στο 5,4% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Στο 6,9% στην ευρωζώνη

Μεγάλη η πτώση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με ρυθμό 5,4% από το 6,5% που είχε προηγηθεί.

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 31 Μαρ 2023 | 11:52

Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο Άδωνις Γεωργιάδης: Αυτοψία στη Δεξαμενή Νο 1 που ανελκύστηκε [εικόνες]

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επισκέφθηκε ο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, όπου πραγματοποίησε αυτοψία στη Δεξαμενή Νο 1.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ 31 Μαρ 2023 | 11:02

Intrakat: Συμφωνία για την εξαγορά της "Άκτωρ", κατασκευαστικού βραχίονα της "Ελλάκτωρ"

Το τίμημα που θα καταβάλει η Intrakat για την εξαγορά της "Άκτωρ" ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 31 Μαρ 2023 | 10:21

Πρόγραμμα "Σπίτι Μου": Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους - Αναλυτικά παραδείγματα - Από Δευτέρα οι αιτήσεις

Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 31 Μαρ 2023 | 09:30

Πώς θα αγοράσετε σπίτι έως 150.000 ευρώ με 457 ευρώ τον μήνα και 15.000 μετρητά

"Σπριντ" 120 ημερών για την υπογραφή των "χρυσών δανειακών συμβάσεων" - Ξεκινά τη Δευτέρα η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα "Το σπίτι μου".

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 31 Μαρ 2023 | 09:13

Από σήμερα η προπληρωμή πολλών επιδομάτων και δώρου Πάσχα

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν αυτόματα με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 31 Μαρ 2023 | 08:58

Υποχρεωτικά POS παντού έως το τέλος του 2023 , ακόμη και σε ταξί, σινεμά, περίπτερα - Τι αλλάζει στη χρήση τους

Θα επανεξετασθούν τα κίνητρα και οι εκπτώσεις, ενώ έως το τέλος του έτους θα επεκταθούν τα POS παντού.