Το ελληνικό σχέδιο για τον κόφτη,γιατί λέει ΟΧΙ το ΔΝΤ

Οριζόντια περικοπή δαπανών απ όλα τα υπουργεία τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση των αποκλίσεων προτείνει η κυβέρνηση. Οι γκρίζες ζώνες που προκαλούν εκνευρισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το ελληνικό σχέδιο για τον κόφτη,γιατί λέει ΟΧΙ το ΔΝΤ

Τη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και πιστοποίηση δημοσιονομικών αποκλίσεων, περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για τον μηχανισμό διόρθωσης που έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί.

Το ΔΝΤ δεν θέλει να μπει ξανά στο παζάρι των «ισοδύναμων μέτρων» αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να συμβιβάσουν τα πράγματα με τον Ντάισελμπλουμ να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγκριθούν μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά να δηλώνει «χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό

Η κυβέρνηση που έχει αποδεχθεί ήδη από το προηγούμενο Eurogroup τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των οικονομικών σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, στο σχέδιο που έχει υποβάλλει δεσμεύεται να προχωρεί στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, ένα τρίμηνο μετά την επιβεβαίωση του προβλήματος.

Το σχέδιο δίνει στην κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να εξαιρέσει για λόγους εθνικούς ή άλλους, τις δαπάνες κάποιου υπουργείου αναλαμβάνοντας την υποχρέωση για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν το κενό.

στο σχέδιο που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρεί στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, ένα τρίμηνο μετά την επιβεβαίωση των αποκλίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αντιμετωπίζεται όχι αρνητικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά συναντά τη σφοδρή αντίδραση του ΔΝΤ που θέλει να αποφύγει την επανάληψη των συζητήσεων και των...αναζητήσεων για τα περίφημα ισοδύναμα.

«Πρέπει ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην επανερχόμαστε ξανά στις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις κάθε φορά που κάποιος στόχος δεν εκπληρώνεται» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου στον ανταποκριτή του TOC στην Ουάσιγκτον Θάνο Δημάδη.Η ένσταση του Ταμείου είναι διπλή: και ότι τα τυχόν έξτρα μέτρα θα είναι ουσιαστικά στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών και κυρίως προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.

Το σχέδιο έχει ήδη μπει στην κρησάρα των πιστωτών και έως το Eurogroup της 9ης Μάιου αναμένεται σκληρό παζάρι μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχουν συμβιβαστεί με την αντιπαροχή του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης και παλεύουν να γλιτώσουν τον προσδιορισμό συγκεκριμένης λίστας νέων μέτρων που θα περιλαμβάνει σίγουρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.

Η Αθήνα προσβλέπει στην στήριξη των ευρωπαϊκών Θεσμών που τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας αντιτίθεται στην λίστα νέων μέτρων και ελπίζει ότι τελικά θα καμφθούν οι ενστάσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε που ζητούν τη μέγιστη εξασφάλιση.

Ντάισελεμπλουμ: Χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση

Αίφνης το απόγευμα της Μ. Πέμπτης με δυο συνεντεύξεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νομοθετήσει μέτρα και αυτά να μην τεθούν σε ισχύ.

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία δεν θα τεθούν σε εφαρμογή. Οταν νομοθετήσεις δεν μπορεί να μην εφαρμόσεις τα μέτρα, αυτό είναι το ελληνικό σύστημα » είπε ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας πως από την άλλη το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια.

Χρειαζόμαστε μια ακόμη εγγύηση ανέφερε ο κ. Ντάισελεμπλουμ αναφερόμενος στο θέμα της εμπιστοσύνης προς την Αθήνα.

Βρυξέλλες: Υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία- δυο τα κομβικά ζητήματα

'Οπως ανέφερε το μεσημέρι της Μ.Παρασκευή η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Π. Μοσκοβισί οι συνομιλίες μεταξύ Θεσμών και Αθήνας θα συνεχιστούν έως την 9η Μαϊου για τα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος χωρίς όμως να είναι σε θέση να απαντήσει αν σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία ή θα χρειαστεί και ένα επόμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%.

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία αλλά απέφυγε να κάνει πρόβλεψη αν αυτή θα επέλθει έως το Eurogroup της 9ης Μαίου

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 29 Οκτ 2020 | 17:00

Non paper του Μαξίμου ανάβει νέα φωτιά μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- Αφορμή ο Σωτήρης Τσιόδρας

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό από κατά λάθος διαρροή non paper του Μαξίμου

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ 26 Οκτ 2020 | 16:53

Σποτ του ΣΥΡΙΖΑ: Τι θα πάθει ο Κυριάκος με τον Πτωχευτικό- Θα μείνει χωρίς σπίτι

Στο νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό Κώδικα πρωταγωνιστεί ο Κυριάκος...

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΑΡΘΡΟ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 23 Οκτ 2020 | 12:51

Επίθεση Λαφαζάνη κατά Τσίπρα για την πρόταση μομφής - Τώρα θυμήθηκες Αλέξη τους πλειστηριασμούς;

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ 23 Οκτ 2020 | 07:27

Η "αψυχολόγητη" κίνηση Τσίπρα - Μομφή στον Σταϊκούρα εν μέσω πανδημίας και κρίσης στην Αν. Μεσόγειο

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα - Οι πιέσεις από την δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση.

«ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ» 22 Οκτ 2020 | 15:45

Τσίπρας για Χ.Α: Νίκη της Δημοκρατίας, η δικαίωση αφορμή για να ξηλώσουμε όσα γεννούν τον φασισμό

"Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη", χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΣΕΛΦΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΕΣ 21 Οκτ 2020 | 13:42

Η βόλτα του Αλέξη Τσίπρα στην Κοζάνη και ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη ψησταριάς [βίντεο]

Με ιδιοκτήτη ψησταριάς συνομίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη βόλτα του στην Κοζάνη.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 20 Οκτ 2020 | 20:42

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με δικηγόρους: "Με το νέο πτωχευτικό δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής νομοθέτησης αποκάλεσε τον νέο πτωχευτικό κώδικα ο Αλέξης Τσίπρας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα