Το ελληνικό σχέδιο για τον κόφτη,γιατί λέει ΟΧΙ το ΔΝΤ

Οριζόντια περικοπή δαπανών απ όλα τα υπουργεία τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση των αποκλίσεων προτείνει η κυβέρνηση. Οι γκρίζες ζώνες που προκαλούν εκνευρισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το ελληνικό σχέδιο για τον κόφτη,γιατί λέει ΟΧΙ το ΔΝΤ

Τη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία τρεις μήνες μετά τη διαπίστωση και πιστοποίηση δημοσιονομικών αποκλίσεων, περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για τον μηχανισμό διόρθωσης που έχουν στα χέρια τους οι Θεσμοί.

Το ΔΝΤ δεν θέλει να μπει ξανά στο παζάρι των «ισοδύναμων μέτρων» αν υπάρξει απόκλιση από τους στόχους και απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα.

Οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να συμβιβάσουν τα πράγματα με τον Ντάισελμπλουμ να παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εγκριθούν μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά να δηλώνει «χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση».

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον αυτόματο μηχανισμό

Η κυβέρνηση που έχει αποδεχθεί ήδη από το προηγούμενο Eurogroup τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των οικονομικών σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, στο σχέδιο που έχει υποβάλλει δεσμεύεται να προχωρεί στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, ένα τρίμηνο μετά την επιβεβαίωση του προβλήματος.

Το σχέδιο δίνει στην κυβέρνηση τη διακριτική ευχέρεια να εξαιρέσει για λόγους εθνικούς ή άλλους, τις δαπάνες κάποιου υπουργείου αναλαμβάνοντας την υποχρέωση για ισοδύναμα μέτρα που θα καλύπτουν το κενό.

στο σχέδιο που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρεί στη λήψη οριζόντιων μέτρων περικοπής δαπανών σε όλα τα υπουργεία, ένα τρίμηνο μετά την επιβεβαίωση των αποκλίσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο αντιμετωπίζεται όχι αρνητικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά συναντά τη σφοδρή αντίδραση του ΔΝΤ που θέλει να αποφύγει την επανάληψη των συζητήσεων και των...αναζητήσεων για τα περίφημα ισοδύναμα.

«Πρέπει ο μηχανισμός που θα συμφωνηθεί να είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε να μην επανερχόμαστε ξανά στις ίδιες και τις ίδιες συζητήσεις κάθε φορά που κάποιος στόχος δεν εκπληρώνεται» ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου στον ανταποκριτή του TOC στην Ουάσιγκτον Θάνο Δημάδη.Η ένσταση του Ταμείου είναι διπλή: και ότι τα τυχόν έξτρα μέτρα θα είναι ουσιαστικά στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών και κυρίως προέρχονται και από αυξήσεις φόρων.

Το σχέδιο έχει ήδη μπει στην κρησάρα των πιστωτών και έως το Eurogroup της 9ης Μάιου αναμένεται σκληρό παζάρι μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός αλλά και η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχουν συμβιβαστεί με την αντιπαροχή του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης και παλεύουν να γλιτώσουν τον προσδιορισμό συγκεκριμένης λίστας νέων μέτρων που θα περιλαμβάνει σίγουρα μειώσεις μισθών στο δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων.

Η Αθήνα προσβλέπει στην στήριξη των ευρωπαϊκών Θεσμών που τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας αντιτίθεται στην λίστα νέων μέτρων και ελπίζει ότι τελικά θα καμφθούν οι ενστάσεις ΔΝΤ και Σόιμπλε που ζητούν τη μέγιστη εξασφάλιση.

Ντάισελεμπλουμ: Χρειαζόμαστε μια επιπλέον εγγύηση

Αίφνης το απόγευμα της Μ. Πέμπτης με δυο συνεντεύξεις του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να νομοθετήσει μέτρα και αυτά να μην τεθούν σε ισχύ.

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν μέτρα τα οποία δεν θα τεθούν σε εφαρμογή. Οταν νομοθετήσεις δεν μπορεί να μην εφαρμόσεις τα μέτρα, αυτό είναι το ελληνικό σύστημα » είπε ο Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας πως από την άλλη το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει μια ασφάλεια.

Χρειαζόμαστε μια ακόμη εγγύηση ανέφερε ο κ. Ντάισελεμπλουμ αναφερόμενος στο θέμα της εμπιστοσύνης προς την Αθήνα.

Βρυξέλλες: Υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία- δυο τα κομβικά ζητήματα

'Οπως ανέφερε το μεσημέρι της Μ.Παρασκευή η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Π. Μοσκοβισί οι συνομιλίες μεταξύ Θεσμών και Αθήνας θα συνεχιστούν έως την 9η Μαϊου για τα ζητήματα που αφορούν στον προληπτικό μηχανισμό και τα μέτρα για το χρέος χωρίς όμως να είναι σε θέση να απαντήσει αν σε αυτό το Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία ή θα χρειαστεί και ένα επόμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τους θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΜΣ, ΔΝΤ) και τα κράτη-μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου μέτρων που θα πληροί το γράμμα και το πνεύμα της δήλωσης της Συνόδου της Ευρωζώνης του περασμένου Ιουλίου. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση συμφωνίας σύντομα», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια εκπρόσωπος, πρόσθεσε, ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, το πακέτο των μέτρων που αντιστοιχεί στο 3% του ΑΕΠ και το οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν επαρκές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, έχει κλείσει κατά 99%.

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί δήλωσε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία αλλά απέφυγε να κάνει πρόβλεψη αν αυτή θα επέλθει έως το Eurogroup της 9ης Μαίου

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν δύο σημαντικά στοιχεία προς συζήτηση: ο προληπτικός μηχανισμός και τα μέτρα για το χρέος.

Ερωτηθείσα αν η συμφωνία είναι δυνατό να επιτευχθεί στο Eurogroup της 9ης Μαίου, ή σε μεθεπόμενο Eurogroup, η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να κάνει πρόβλεψη σχετικά με το πότε θα βρεθεί συμφωνία.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συνόδου Ευρωζώνης, η Α. Μπράιτχαρτ, είπε, πως η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε επίπεδο υπουργών.

Τέλος, σχετικά με τις συζητήσεις για το χρέος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι θα χρειαστεί πρώτα να συγκλίνουν οι απόψεις των θεσμών μεταξύ τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 09:32

Κεραμέως προς εκπαιδευτικούς: Δεν περνάει η "φασόν" αξιολόγηση - Ποινή 3.000 ευρώ για κάθε παράβαση

Η Νίκη Κεραμέως διαμηνύει ότι ο νόμος για την αξιολόγηση θα εφαρμοστεί κανονικά. Για κάθε παράβαση της απόφασης έχει οριστεί ποινή τριών χιλιάδων ευρώ.

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".