Follow us

Το επαχθές χρέος, ο Γιώργος Σταθάκης και η βιβλιογραφία

Δύο οικονομολόγοι εκφράζουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για το αν η Ελλάδα βαρύνεται με επαχθές χρέος ή όχι – Ο ορισμός, οι ενστάσεις, τα νούμερα

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Το επαχθές χρέος, ο Γιώργος Σταθάκης και η βιβλιογραφία

Κοινά αποδεκτός όρος για το τι είναι επαχθές χρέος δεν υπάρχει. Καθείς το ορίζει ανάλογα με τη βιβλιογραφία που έχει μελετήσει, τα πολιτικά του πιστεύω και τις οικονομικές του επιρροές. Το γεγονός είναι ένα: οι δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη, υπεύθυνου του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, άναψε φωτιές. Ο βουλευτής έκανε ένα βήμα παραπάνω καθώς όχι μόνο όρισε το απεχθές χρέος (είναι αυτό που προέρχεται από τα εξοπλιστικά προγράμματα και το εξηλεκτρισμό του ΟΣΕ που δεν έγινε ποτέ) αλλά το ποσοτικοποίησε κιόλας: δεν ξεπερνά το 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κυμαίνεται περίπου στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, δηλώνει στο TheTOC.gr την πλήρη διαφωνία του με την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη

Ο ορισμός του Σακ για το επαχθές χρέος περιλαμβάνει 3 προϋποθέσεις: Να μην εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του λαού, να μην υπήρχε σχετική νομιμοποίηση της κυβέρνησης από το λαό και να ήταν ενήμεροι οι δανειστές

Ο οικονομολόγος Λεωνίδας Βατικιώτης, δηλώνει στο TheTOC.gr την πλήρη διαφωνία του με την τοποθέτηση του Γιώργου Σταθάκη. Εχοντας ασχοληθεί επί σειρά ετών με τα θέματα του δημοσίου χρέους, δηλώνει υποστηρικτής του ορισμού που έδωσε ο νομικός Αλεξάντερ Σακ το 1927 για το επαχθές χρέος και υποστηρίζει ότι βάσει αυτού του ορισμού, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει να υπάρξει ο σχετικός χαρακτηρισμός για τα δάνεια που προήλθαν τόσο από το Μνημόνιο 1, όσο και από το Μνημόνιο 2 (σ.σ συνολικά τα δάνεια θα φτάσουν περίπου στα 250 δισεκατομμύρια ευρώ). Ποιος είναι ο ορισμός Σακ; «Ένα δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως απεχθές και δεν πληρώνεται στην περίπτωση που ένα δεσποτικό καθεστώς αναλαμβάνει ένα χρέος όχι για τις ανάγκες ή προς το συμφέρον του κράτους, αλλά για να ισχυροποιήσει το δεσποτικό καθεστώς, να καταπιέσει τον λαό που μάχεται εναντίον του, κ.α.». Ο ορισμός του Σακ περιλαμβάνει 3 όρους για να χαρακτηριστεί ένα χρέος ως απεχθές: Να μην εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του λαού, να μην υπήρχε η σχετική νομιμοποίηση από τον λαό απέναντι στην κυβέρνηση για να προχωρήσει στη σύναψη του δανείου κι ο τρίτος όρος να ήταν ενήμεροι οι δανειστές. Πρόκειται για προϋποθέσεις που ισχύουν στην περίπτωση της Ελλάδας» σημειώνει ο κ. Βατικιώτης.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης αν και υποστηρίζει ότι ο χαρακτηρισμός του χρέους ως επαχθούς, εμπίπτει περισσότερο στις αρμοδιότητες των νομικών παρά των οικονομολόγων, εμφανίζεται, μιλώντας στο The TOC, να συμφωνεί με τον Γιώργο Σταθάκη. «Δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν» υποστηρίζει.

καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης: «Δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αμφισβητηθούν»

Σε ένα σημείο, οι κύριοι Γκότσης, Βατικιώτης και Σταθάκης εμφανίζονται να συμφωνούν. Χαρακτηρίζουν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο. «Απαιτούνται 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την ετήσια καταβολή των τόκων ενώ αν προστεθούν και τα χρεολύσια, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στα επίπεδα που έχει φτάσει σήμερα ανέρχεται κοντά στα 8,5-9 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να μπορέσει η όποια κυβέρνηση να εξασφαλίσει αυτό το ποσό χωρίς να θιγούν βασικές λειτουργίες του κράτους (παιδεία, υγεία, ασφάλεια) θα πρέπει το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται με μέσο ρυθμό της τάξεως του 3,5%» συμπληρώνει ο κ. Γκότσης.

Τι χρειάζεται για να γίνει το χρέος βιώσιμο; Ο κ. Βατικιώτης επιμένει: αμφισβήτηση των δανείων του μνημονίου. Ο κ. Γκότσης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η ελάφρυνση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού, μπορεί να επέλθει με περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού (ώστε να μειωθούν οι τόκοι με τους οποίους βαρύνεται ο κρατικός κορβανάς) και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ώστε να συμπιεστούν και τα χρεολύσια.

Πόσα χρωστάμε

Το δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος Σεπτεμβρίου με βάση το σχετικό δελτίο του υπουργείου Οικονομικών, ανερχόταν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 στα 321,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μέσο σταθμικό κόστος διαμορφώθηκε στο 2,3% από 3,9% το 2011 και 4,3% το 2010 ενώ η μέση σταθμική διάρκεια του χρέους αυξήθηκε το 2013 στα 16,1 χρόνια από 15 χρόνια το 2012 και μόλις 6,3 χρόνια το 2011. Η αύξηση της μέσης διάρκειας και η μείωση του μέσου επιτοκίου, ήταν αποτέλεσμα των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα.

Που χρωστάμε

1. Ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας αυτή τη στιγμή είναι οι χώρες της ΕΕ και το ΔΝΤ καθώς από εκεί προέρχονται τα 213,8 δις. ευρώ εκ των 322 δις. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός. Μάλιστα, όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο θα αυξάνεται η αναλογία καθώς η Ελλάδα έχει πάψει να δανείζεται απευθείας από τις αγορές και χρηματοδοτείται μόνο μέσω του μηχανισμού.

2. Τα ομόλογα ανέρχονται στα 91 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πλειονότητά τους, αφορούν σε ελληνικές εκδόσεις ενώ τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου –εργαλείο δανεισμού που χρησιμοποιούμε το τελευταίο διάστημα προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοοικονομικά κενά που δημιουργούνται ανάμεσα στις καταβολές των δόσεων από τον Μηχανισμό- ανέρχονται περίπου στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΤΙ ΓΙΑ 4,9% ΚΑΙ 3,5% ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ 16 Μαϊ 2022 | 12:39

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 6,3% για το 2022

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και να παραμείνει υψηλός στη συνέχεια, πριν υποχωρήσει το 2023.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 10:49

Empowered: Απόκτησε σήμερα τις δεξιότητες του αύριο και ετοιμάσου για την αγορά εργασίας

Πώς διαμορφώνεται η νέα επαγγελματική πραγματικότητα; Τι δεξιότητες χρειάζεται να έχει ένας νέος για να χτίσει την καριέρα του;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 16 Μαϊ 2022 | 10:41

Σκρέκας: Η επιστροφή 60% στους λογαριασμούς ρεύματος θα αφορά και αυτούς που χρωστάνε

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή χρημάτων θα αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 16 Μαϊ 2022 | 09:26

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα τα πρόστιμα σε πρατήρια καύσιμων για αισχροκέρδεια

"Θα τους πάρουμε το κέρδος επί δύο" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης για τα πρόστιμα στα πρατήρια καυσίμων που αισχροκερδούν.

10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 09:22

Τι συμβαίνει με τη βενζίνη; - Γιατί η τιμή της είναι ακριβότερη σήμερα, αν και το βαρέλι το πετρέλαιο είναι φθηνότερο;

Με την μέση τιμή της αμόλυβδης να σπάει αυτή την εβδομάδα και το φράγμα των 2,2 ευρώ ανά λίτρο σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο, η τιμή των καυσίμων μετατρέπεται σε πρόβλημα πρώτης γραμμής.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 16 Μαϊ 2022 | 07:46

Γνωστά ακίνητα βγαίνουν σε πλειστηριασμό: Το νοσοκομείο - φάντασμα στη Βάρη και οι "ιερές" ιδιοκτησίες στην Καλλιθέα

Περισσότεροι από 1.800 πλειστηριασμοί είναι προγραμματισμένο να διενεργηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΡΕΚΑ 15 Μαϊ 2022 | 12:24

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: 300.000 voucher βάσει εισοδήματος - Πώς θα δοθεί και σε ποιους

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα της επιδότησης για την αντικατάσταση παλιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών - Μείωση έως και 30% στην κατανάλωση ρεύματος

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:15

Πόσο θα επηρεάσει το δάνειό μας η αύξηση επιτοκίου - Οι "γραμμές άμυνας"

Κίνδυνος νέων επιβαρύνσεων στον οικογενειακό προϋπολογισμό για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες - Ποιες θα είναι αυτές οι επιβαρύνσεις

ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ 15 Μαϊ 2022 | 10:04

Χατζηδάκης: Ξεπάγωμα συντάξεων και διπλή αύξηση από την πρωτοχρονιά του 2023

Για τις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι για το 2016-17-18 έχουν σβηστεί όλες οι οφειλές ενώ για το 2019 τον Μάρτιο είχε αποπληρωθεί το 97,5% των κύριων.

ΑΠΟ 1Η ΙΟΥΛΙΟΥ 14 Μαϊ 2022 | 14:20

Παπαθανάσης: Μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος 60-80% με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, η μείωση στα αγροτικά τιμολόγια θα φτάσει το 90%.

ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ 14 Μαϊ 2022 | 11:27

Λερναία ύδρα η ακρίβεια στα καύσιμα: Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της "χρυσής" αμόλυβδης - Νέες ανατιμήσεις από την άλλη εβδομάδα

Έρχεται διπλό σοκ στα καύσιμα -Ο συνδυασμός "φωτιά" που μπορεί να φτάσει τις τιμές και πάνω από 2,2 ευρώ ανά λίτρο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ "WELT AM SONNTAG" 14 Μαϊ 2022 | 08:19

Φυσικό αέριο: Η Κομισιόν εξετάζει την επιβολή πλαφόν σε περίπτωση που κλείσει πλήρως η ρωσική στρόφιγγα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία - Το σχέδιο που μελετά η Κομισιόν για τη ρύθμιση των τιμών.

SOCIAL MEDIA 13 Μαϊ 2022 | 13:22