Το επικίνδυνο παιγνίδι ΔΝΤ-Σόιμπλε και η Αθήνα

Επικίνδυνο παιχνίδι με το ελληνικό πρόβλημα χρέους «παίζει» το ΔΝΤ διαρρέοντας στα Διεθνή MME ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το επικίνδυνο παιγνίδι ΔΝΤ-Σόιμπλε και η Αθήνα

Επικίνδυνο παιχνίδι με το ελληνικό πρόβλημα χρέους «παίζει» το ΔΝΤ διαρρέοντας στα διεθνή MME ότι δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει σοβαρή απομείωση του χρέους και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

Η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε η ίδια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν εύκολα σημειώνοντας πως ένα «συμπαγές» πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος είναι οι προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ωστόσο με τον Σόιμπλε να στυλώνει τα πόδια του, τη Γερμανία να αρνείται να λάβει αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 και κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα πλεονάσματα είναι μέρος της συμφωνίας του προπερασμένου Ιουλίου και δεν αλλάζουν, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα τα επόμενα χρόνια.

Η διαιώνιση τις αβεβαιότητας αφενός δεν θα επιτρέψει την έξοδο της Αθήνας στις αγορές εντός του 2017 αφετέρου θα προκαλέσει πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα η οποία ακόμη κι αν οδηγήσει σε εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πολιτική ομαλότητα για να έρθουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Οι «βόμβες» στις αποσκευές Τσακαλώτου - Χουλιαράκη

Δύο «βόμβες» για τον «Ωδικό χάρτη» Τσίπρα θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αν. ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης στο ταξίδι της επιστροφής τους από τις ΗΠΑ και τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε μακράν… κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους.

Ολοκληρώνοντας τις επαφές τους στην αμερικανική πρωτεύουσα οι επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας της χώρας άκουσαν τον Γερμανό συνάδελφό τους Β. Σόιμπλε να αφήνει «ορθάνοιχτη» την περίπτωση το Europgroup της Δευτέρας να μην εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την Ελλάδα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι «Υπάρχει ακόμα χώρος για να προχωρήσουμε γιατί είμαστε μακράν… κάτω του 100% για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και επομένως ο εφησυχασμός πάντα εγκυμονεί κινδύνους».

Η δήλωση Σόμπλε επανέφερε στο προσκήνιο και την προ ημερών δήλωση αξιωματούχων της Κομισιόν στο υπαρκτό ενδεχόμενο «σαλαμοπποίησης» της δόσης με καταβολή των πρώτων 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα και το υπόλοιπο όταν και αν η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Από την πλευρά τους κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψαν ότι έλαβαν χθες τη θετική έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και εξέφρασαν την πεποίθηση πως στο αυριανό Eurogroup θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Έθεσαν δε ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον προσδιορισμό των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους έως το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου.

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Την ίδια ώρα το Reuters με δημοσίευμά του σημειώνει πως το ΔΝΤ δεν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιθανότατα θα δεχθεί να έχει ένα ειδικό συμβουλευτικό στάτους, με περιορισμένες εξουσίες. Ποιο θα είναι αυτό το στάτους: σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δύο υψηλόβαθμες πηγές με άμεση γνώση των προτάσεων, «Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, αλλά ο ρόλος δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οικονομικής ''υγείας'' κάθε τρεις μήνες». Το πρακτορείο ξεκαθαρίζει ότι η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστεί, αλλά θα έχει περισσότερες εξουσίες από έναν απλό σύμβουλο και για παράδειγμα θα μπορούσε να έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό συγκεκριμένων προτεινόμενων συμφωνιών και διαπραγματευτικών εγγράφων, συντονίζοντας τις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Για το πρακτορείο μια τέτοιου είδους συμμετοχή του Ταμείου θα επιτρέψει και την Λαγκάρντ να πάει στο συμβούλιο του ΔΝΤ και να πει ''Δεν παραβιάζουμε τους κανονισμούς μας'' και ο Σόιμπλε, του οποίου η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με εκλογές το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να πει ''κοιτάξτε, έχουμε μαζί μας το ΔΝΤ''», δήλωσε η μία πηγή του πρακτορείου.

Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Αθήνα

Η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει η β' αξιολόγηση και αποτιμά τις επαφές που είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον. Οπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές: « η 7η Δεκεμβρίου, όταν θα συνέλθει το τελευταίο Eurogroup του έτους, είναι μια πιθανή ημερομηνία, κατά την οποία οι δύο διαδικασίες, η δεύτερη αξιολόγηση και το θέμα του χρέους, μπορούν να συζητηθούν μαζί, και να υπάρξουν και αποφάσεις. Αυτό ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου στην Ουάσιγκτον, μετά από τις διήμερες επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Λαγκάρντ: Οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν

Κατά τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου ανέφερε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι οι κανόνες του Ταμείου δεν αλλάζουν και οι δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ένα «ισχυρό πρόγραμμα» και η βιωσιμότητα του χρέους. Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε ότι δεν προκύπτει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει μια «νομικίστικη» ερμηνεία για τη συμφωνία της 25ης Μαΐου. Ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Έκθεση Βιωσιμότητας (DSA) για το χρέος από το ΔΝΤ, είναι η βάση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και όχι η προϋπόθεση, άποψη με την οποία διαφωνεί και η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η γενική αίσθηση που αποκόμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τις επαφές του στην Ουάσιγκτον είναι ότι πλέον υπάρχουν πιο πολλοί «παίκτες» που θέλουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και λύση στο ελληνικό χρέος, από αυτούς που την αποφεύγουν.

Τα τρία σενάρια

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το καλοκαίρι, πέρυσι, την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι επιλογές της, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, είναι κατά σειρά προτίμησης:

  • Να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα
  • Να μην μετάσχει το ΔΝΤ
  • Να μην υπάρξει απόφαση για το χρέος, και αυτό είναι το χειρότερο

Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα, εάν δεν οριοθετηθούν τα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο τμήμα του χρέους τον Δεκέμβριο και μετατεθούν για το ερχόμενο καλοκαίρι. Στην περίπτωση αυτή, δημιουργείται αβεβαιότητα και θα πληγούν οι επενδύσεις, ενώ δεν θα συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και αυτό είναι θετικό. Διότι, υποχρεώνει τους θεσμούς, όπως το Eurogroup, να πιέζουν στην κατεύθυνση της εξειδίκευσης των μέτρων, ώστε να μπορέσει το Ταμείο να κάνει το DSA και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι στις επαφές των Ελλήνων υπουργών δεν συζητήθηκε το θέμα της επαναγοράς και του reprofiling του παλαιού χρέους από τον ESM, προκειμένου μετά να μετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με μικρότερα ποσά.

Ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση Λαγκάρντ- Τσακαλώτου, στην οποία ήταν παρόντες ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, δεν συζητήθηκε το ζήτημα των εργασιακών που περιλαμβάνεται στη δεύτερη αξιολόγηση.«Απαντώντας», δε, στην άποψη του Πολ Τόμσεν ότι είναι υψηλές οι συντάξεις στην Ελλάδα, επισήμανε ότι εάν ληφθεί υπόψη το σύνολο των δαπανών ανά άτομο άνω των 65 ετών για συντάξεις και άλλες επιδοτήσεις, οι δαπάνες αυτές είναι στο 50% των γερμανικών δαπανών και στο 70% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οπότε, το θέμα είναι παραπλανητικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να τεθεί στη γενικότερη συζήτηση για το χρέος και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, προκειμένου να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να αυξηθούν οι δαπάνες.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να δειχθεί ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα- μείωσή τους από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ ή ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ αμέσως μετά το 2018 και από το 2019, με μια σταδιακή αποκλιμάκωση από εκεί και πέρα- είναι συμβατή με μια μετριοπαθή ερμηνεία του μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων αναδιάρθρωσης που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου, εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2016- 2020, λόγω της επιμονής της κυβέρνησης-την οποία συμμερίζονται η αντιπολίτευση και η Τράπεζα της Ελλάδος- να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2019. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2017- 2021 θα κατατεθεί τον Απρίλιο 2017.

Στο Eurogroup της Δευτέρς αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες. Παράλληλα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ήδη αυτή έχει ανέλθει στο 104%- 105% του στόχου για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επανέλθουν στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως ανέφερε ο αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου, τόσο στην συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα, όσο και στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για καθυστέρηση σχετικά με το ζήτημα του χρέους. Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών,«στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 13 Οκτ 2020 | 16:23

ΔΝΤ: Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον ελληνικό τουρισμό - Ύφεση 9,2% το 2020

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τον τουρισμό και την ύφεση στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ 04 Οκτ 2020 | 14:40

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Ο κορονοϊός "καίει" τον Τραμπ - 10 μονάδες πίσω από τον Μπάιντεν σε δημοσκόπηση

"Αν είχε πάρει τον κορονοϊό στα σοβαρά, δεν θα είχε νοσήσει" υποστηρίζει το 65% των Αμερικανών για τον Τραμπ, στη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos για τις εκλογές στις ΗΠΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ 02 Οκτ 2020 | 21:58

ΔΝΤ: Προβλέπει ύφεση 9,5% φέτος και ανάκαμψη 5% του χρόνου - Εύσημα στην κυβέρνηση

Στη δημοσιότητα οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία – Ύφεση φέτος, ανάκαμψη το 2021-2022

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟ 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ 29 Σεπ 2020 | 17:13

Κορονοϊός: Ενας άνθρωπος πεθαίνει κάθε 16 δευτερόλεπτα...- Πατέρες, μητέρες, σύζυγοι και αδελφοί

Το μήνυμα του επικεφαλής του ΠΟΥ για τους νεκρούς από τον κορονοϊό που ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 28 Σεπ 2020 | 19:14

Λαγκάρντ: Ετοιμη η ΕΚΤ για περισσότερη νομισματική στήριξη, αν χρειαστεί

"Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να είναι αισθητός σε όλη την Ευρωζώνη" σχολιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ

25 Οκτ 2020 | 17:11

Ο Τσακαλώτος το παραδέχτηκε: Έγιναν πλειστηριασμοί επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι α’ κατοικίας

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι, έγιναν μεν πλειστηριασμοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 25 Οκτ 2020 | 10:46

"Διορθώστε και κερδίστε" για 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μήνυμα στον υπολογιστή τους από την ΑΑΔΕ

Η ΑΑΔΕ καλεί τους αποδέκτες του μηνύματος να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν κατά την υποβολή των δηλώσεων COVID.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 24 Οκτ 2020 | 13:07

Καταστήματα εστίασης: Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ επιδοτεί υαλοπετάσματα, πέργκολες και μέσα θέρμανσης

Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ θα αφορά στην κάλυψη των δαπανών για την παράταση της λειτουργίας υπαίθρων χώρων σε καφέ και εστιατόρια και τον χειμώνα.

23 Οκτ 2020 | 15:12

ΖeniΘ: Δυναμική στροφή στις καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες

Ο κ. Μάνος Εξαρχουλάκος, Διευθυντής Μarketing και Επικοινωνίας της ZeniΘ μιλά για τη δυναμική στροφή στις ψηφιακές υπηρεσίες του 1ου παρόχου ολοκληρωμένης ενέργειας στην Ελλάδα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 23 Οκτ 2020 | 14:21

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 11,8% μειώθηκε το εισόδημα των νοικοκυριών το β' τρίμηνο

Μείωση κατά 3,87 δισ. ευρώ ή κατά 11,8% σημείωσε το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών, το β' τρίμηνο φέτος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ 23 Οκτ 2020 | 13:48