Follow us

Το ESG και πώς επηρεάζει την (επιχειρηματική) ζωή μας

"Κέρδισε χρήματα αλλά όχι σε βάρος του Περιβάλλοντος και του Κοινωνικού Συνόλου". Αυτή είναι η βασική αρχή του ESG

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ESG

"Κέρδισε χρήματα αλλά όχι σε βάρος του Περιβάλλοντος και του Κοινωνικού Συνόλου". Αυτή είναι η βασική αρχή του ESG. Μερικά από τα συμπτώματα που οδήγησαν σε νομοθετική εφαρμογή του ESG, είναι: Ξέπλυμα χρημάτων, καταστροφές στο και από το περιβάλλον, άστοχες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που οδηγούν σε ζημίες / οικονομική καταστροφή των επενδυτών και των χρηματοδοτών (π.χ Τράπεζες , Ασφαλιστικές Εταιρίες ), επιζήμιες επιπτώσεις για το Κοινωνικό Σύνολο από επιχειρηματικές δραστηριότητες, ΙΤ risks, ελλιπής αξιολόγηση κινδύνων κλπ.

*Αντώνης Σπανός, Πιστοποιημένος εκπαιδευτής EFQM, GRI competent, Sustainability and ESG expert συνεργάτης και εισηγητής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Ως αποτέλεσμα ισχυροποιήθηκε αρχικά στην Ευρώπη, η εστιασμένη και νομοθετικά εδραιωμένη προτεραιότητα του ESG (Environment, Society, Governance: Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση) με τους κανόνες της οποίας πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφωθούν όλες οι εισηγμένες επιχειρήσεις βάσει συγκεκριμένων χρονικών ορίων, μεγεθών, κύκλου εργασιών και αντικειμένου.

Oι παγκόσμιοι στόχοι της Aειφόρου Aνάπτυξης έλαβαν συγκεκριμένη μορφή μέσα από τους 17 Στρατηγικούς Στόχους Ανάπτυξης των ΗΕ (UN SDGs) και του παγκόσμιου σύμφωνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact). Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) που διαχειρίζεται η EFRAG, (European Financial Reporting Advisory Group) υποχρεώνει κατ’ αρχή τις εισηγμένες ή Δημοσίου ενδιαφέροντος Εταιρίες άνω των 500 ατόμων προσωπικό και με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 150 εκατομμυρίων, να υποβάλουν ετήσια έκθεση ESG (περίπου 11.700 εταιρείες, σήμερα). Oι προδιαγραφές συνεχώς εξελίσσονται και γίνονται σταδιακά αυστηρότερες, ώστε – σύμφωνα με τον CSRD- να φθάσουν σύντομα οι υπόχρεες υποβολής εταιρείες, τις 50.000.

Θα πρέπει οι υπόχρεοι να ευθυγραμμιστούν επιπλέον με το κανονισμό Taxonomy που προσδιορίζει τις δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με έξη περιβαλλοντικές προτεραιότητες και ενσωματώνουν την ουσία του όρου Net Zero Organizations (είναι οι Οργανισμοί που δεν επιβαρύνουν με αέριες εκπομπές το περιβάλλον).

Το ESG και πώς επηρεάζει την (επιχειρηματική) ζωή μας

Οι κανονισμοί ESG εφαρμόζονται σε τρεις πυλώνες

Εταιρική Διακυβέρνηση - Οι προκλήσεις της ορθής διακυβέρνησης περιλαμβάνουν ενδεικτικά μέτρα αποτροπής της διαφθοράς, ορθές δομές διαχείρισης από τα διοικητικά συμβούλια και τη διοίκηση, προστασία δεδομένων.

Περιβαλλοντική φροντίδα - Τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εξετάζονται αφορούν την αλληλεπίδραση της επιχείρησης με το φυσικό περιβάλλον όπως ενδεικτικά ο μετριασμός των κλιματικών επιπτώσεων της λειτουργίας της, η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων και η πρόβλεψη- αποτροπή των περιβαλλοντικών κινδύνων.

Κοινωνική πολιτική. Τα κοινωνικά ζητήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού, τα δικαιώματα των εργαζομένων, την παρακολούθηση της αλυσίδας εφοδιασμού και το σεβασμό στα συμφέροντα των κοινοτήτων και των κοινωνικών μειονοτήτων,

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις διακρίνονται στις παρακάτω μεγάλες κατηγορίες:

  1. Εκείνες που η επιχείρηση προκαλεί στο περιβάλλον (εκπομπές ρύπων, σπατάλη νερού, υπερπαραγωγή απορριμμάτων, καταστροφή βιοτόπων κλπ )
  2. Εκείνες που προκαλούν δυνητικά, καταστροφές (με βαριές οικονομικές επιπτώσεις) στην Εταιρία και τους επενδυτές (πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση, παλιρροϊκά κύματα, σεισμός, ανεμοστρόβιλοι, κλπ)
  3. Green washing, που είναι η παροχή παραπλανητικών η ψευδών διαβεβαιώσεων προς τους καταναλωτές ή επενδυτές, για τις δήθεν θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών τους.

To ESG δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εταιρίες, αλλά κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτως μεγέθους.

Για πολλούς, η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να είναι μια ανησυχαστική και κοστοβόρα πρωτοβουλία. Ήδη παρατηρείται έντονα το φαινόμενο του Green Washing. Μέσω του Green washing μια εταιρία παρουσιάζει στο κοινό ανακριβή ή τελείως ψεύτικα στοιχεία για τις ενέργειες της σχετικά με τη προστασία του περιβάλλοντος τα οποία ονομάζει "βιώσιμη η πράσινη" ανάπτυξη.

Η ΕΕ και οι Εταιρείες που λειτουργούν σε αυτή θα πρέπει να συμμορφωθούν, μέσα σε μία δεδομένη Στρατηγική περίοδο (έως το 2026 κατ’ αρχή), ώστε η λειτουργία και οι επενδύσεις τους να στηρίζουν το Green Deal, την προστασία της Κοινωνίας και να προβαίνουν σε επενδύσεις και διοικητικές αποφάσεις -Governance- που διασφαλίζουν ευθυγράμμιση με τους άλλους δύο πυλώνες του ESG, Environment & Society. Αυτή η Στρατηγική θα προφυλάσσει χρηματοδότες και επενδυτές από δυσάρεστες εξελίξεις (π.χ. κατάρρευση τραπεζών, οικονομική καταστροφή επενδυτών).

Η µετάβαση στη στρατηγική βιώσιμής ανάπτυξης

Μέσω του θεωρητικού πλαισίου που ορίζει ο κανονισμός έκθεσης μη χρηματοοικονομικών μεγεθών, θα πρέπει να εφαρμοστεί και πρακτικά η συμμόρφωση των υπόχρεων οργανισμών με τις απαιτήσεις του ESG.

Οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις πρέπει να αναλύσουν με αυστηρότητα το εσωτερικό τους λειτουργικό περιβάλλον και να ορίσουν εξειδικευμένη ομάδα η οποία θα επιλέξει και θα τεκμηριώσει τις μέχρις στιγμής επιδόσεις τους στις απαιτήσεις του ESG.

Θα επιλεγούν οι κατάλληλοι δείκτες οι οποίοι θα συγκεντρωθούν και θα παρουσιαστούν δημόσια. Θα επιλεγεί η μορφή της έκθεσης αειφορίας οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με τις ήδη υπάρχουσες κατάλληλες δομές εκθέσεων όπως είναι το GRI reporting και το SASB reporting.

Σταδιακά θα υπάρξουν μικρές τροποποιήσεις λόγω της εξέλιξης του CSRD υπό την εποπτεία και συμβουλή της ΕFRAG. Ταυτόχρονα τροποποιούνται τα υπάρχοντα πρότυπα εκθέσεων GRI- SASB), δείκτες, στόχοι και benchmarks που θα βοηθήσουν τις εταιρίες να υποβάλουν συγκρίσιμες και τυποποιημένες αναφορές.

Ο υπολογισμός και η διαχείριση των πιθανών κινδύνων που απειλούν τους επενδυτές, τον χρηματοδότη, το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, πρέπει να εκτιμώνται (risk evaluation) και στα μέτρα του δυνατού, να διασφαλίζεται η αποφυγή τους (risk mitigation)

Ο υποχρεωτικός κανονισμός SFDR (Sustainable Financial Disclosure Regulation) επιβάλλει την υποβολή οικονομικών εκθέσεων που αποδεδειγμένα –και κατόπιν επιθεώρησης- ευθυγραμμίζονται με τις κλιματικές προτεραιότητες του Taxonomy. Πολύ σύντομα οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν τις παραπάνω εκθέσεις ευθυγραμμισμένες με τις υποδείξεις της ομάδας εργασίας TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ώρα μπορούν να χρησιμοποιούνται οι εκθέσεις GRI & SASB που ήδη ευθυγραμμίζονται με το TCFD.

Ο συνδυασμός των παραπάνω προϋποθέσεων θα ενσωματώνεται σε μία ενιαία έκθεση – ESG REPORT, η οποία θα δημοσιοποιείται στο Διαδίκτυο για λόγους διαφάνειας. Η εκτεταμένη εφαρμογή των εκθέσεων ESG αναμένεται να αρχίσει το 2024 (που θα απαιτηθούν τεκμηριωμένοι δείκτες και δεδομένα του 2023).

Ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμογή κριτηρίων ESG

Τα οφέλη είναι σημαντικότατα:

  1. Βοηθούν στη κατανόηση του βαθμού στον οποίο η εταιρεία εφαρμόζει τους στόχους αειφορίας
  2. Οδηγούν στον εντοπισμό ευκαιριών βελτίωσης
  3. Ενισχύουν την εμπλοκή και συμμετοχή των ενδιαφερόμενων (Stakeholders) που οδηγούν σε πιο αποτελεσματικές συνεργασίες
  4. Ενισχύουν την ανάληψη ευθύνης με δεδομένο πως η εταιρεία αναλαμβάνει ευθύνη και για τις προηγούμενες εκθέσεις της
  5. Ενισχύουν τη διαφάνεια μεταξύ όλων των εμπλεκομένων που επηρεάζουν τη δημιουργία αξίας από την εταιρεία
  6. Αφορούν σε όλους καταναλωτές, προσωπικό και επενδυτές
  7. Ενισχύουν την καλή φήμη της επιχείρησης, την εμπιστοσύνη από τον πελάτη, φέρουν καλύτερες επιδόσεις και αναδεικνύεται η αξία του εξειδικευμένου προσωπικού

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Τί προβλέπει

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα σύνολο πολιτικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρωταρχικό στόχο έχουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε ουδέτερο κλίμα μέχρι το 2050. Μετά από πιέσεις διαφόρων οργανώσεων αναμένεται αυτό το όριο να διαφοροποιηθεί προς το αυστηρότερο, ούτως ώστε να επιτευχθεί μέχρι το 2030 (στόχος και των UΝ SDGs) περαιτέρω μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σε 50% έως το 2030. Λαμβάνεται βέβαια υπόψη η δυναμική και η ανάπτυξη του κάθε κράτους. Είναι ήδη γνωστό πως το 2050 δεν θα παράγονται η πωλούνται πλέον μη ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Θα πρέπει να περιμένουμε συνεχείς αναθεωρήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Regulations) ώστε να ενσωματώνονται και να ευθυγραμμίζονται οι νόμοι με βασικούς όρους του ESG όπως η βιοποικιλότητα, η κυκλική οικονομία και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για ένα βιώσιμο μέλλον προβλέπει:

  • Αυστηροποίηση των κλιματικών ορίων για το 2050
  • Καθαρή και προσιτή ενέργεια
  • Κυκλική οικονομία
  • Κατασκευές αλλά με οικονομία πόρων
  • Μηδενική μόλυνση
  • Αναγέννηση των οικοσυστημάτων
  • Υγιεινή και περιβαλλοντικά φιλική διατροφή, "από το χωράφι στο πιάτο"
  • Πρόοδος προς τις περιβαλλοντικά φιλικές μετακινήσεις

Τα διεθνή πρότυπα και οι εθνικές πρακτικές για ESG που πρέπει να γνωρίζει το στέλεχος που ασχολείται με το ESG

O αριθμός των διεθνών προτύπων που σχετίζονται με το ESG είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αφού τα περισσότερο γνωστά πρότυπα περιέχουν οδηγίες και απαιτήσεις που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το ESG.

Τα πλέον σημαντικά είναι:

  • οι 17 στόχοι των Ηνωμένων Εθνών (SDGs)
  • το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact),
  • τα SA 8000, AA 1000, ISO 14001, ISO 45001,
  • το Παγκόσμιο Μοντέλο του EFQM,
  • το Μοντέλο Επιχειρηματικής Ηθικής του ΕΒΕΝ,
  • το ILO, το ISO 26000, το Carbon Disclosure Project (CDP),
  • το Green House Gas Protocol,
  • Dow Jones Sustainability Index (DJSI),
  • Εθνικός Κανονισμός ESG, κλπ

Ποιοι είναι οι βασικοί φορείς που οριοθετούν ESG κριτήρια και διαμορφώνουν τις εξελίξεις

Οι βασικοί φορείς που διαμορφώνουν τα ESG κριτήρια, είναι ενδεικτικά οι ακόλουθοι:

  1. NFRD Non Financial Reporting Regulation
  2. CSRD Corporate Sustainability Reporting Direction
  3. Sustainable Finance Disclosure Regulation – SFDR
  4. EFRAG European Financial Reporting Advisory Group
  5. TCFD Task Force on Climate related Financial Disclosures
  6. EBA ESG PILLAR 3 European Bank Association Pillar III
  7. TAXONOMY
  8. SFDR Sustainable Financial Disclosure Regulation
  9. ESRS EU Sustainability Report Standards
  10. IFRS International Financial Reporting
  11. ISSB International Sustainability Standards Board
  12. ΕΤΕΠ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  13. Δείκτης ESG Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το EU Taxonomy

O όρος ΤΑΧΟΝΟΜΥ προσδιορίζει τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιήσει ένας υπόχρεος οργανισμός στα πλαίσια των κανονισμών ESG.

Το ΤΑΧΟΝΟΜΥ προβλέπει τους ακόλουθούς έξη περιβαλλοντικούς στόχους:

  1. Έλεγχος της αλλαγής του κλίματος
  2. Έγκαιρη προσαρμογή στις αλλαγές του κλίματος
  3. Συνετή χρήση του νερού και προστασία των θαλάσσιων πόρων
  4. Μετάβαση στη Κυκλική Οικονομία
  5. Έλεγχος και πρόληψη της μόλυνσης ατμόσφαιρας, υδάτινων πόρων και εδάφους
  6. Πρόληψη και ανάκαμψη της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

Τι είναι οι εκθέσεις βιωσιμότητας και ποιους αφορούν?

Οι εκθέσεις βιωσιμότητας αφορούν στην υποχρεωτική έκθεση μη χρηματοοικονομικής φύσης πληροφόρησης και αναπτύσσονται σε πλαίσια περιβαλλοντικών, οικονομικών (διακυβέρνησης) και κοινωνικών προτεραιοτήτων που απαρτίζουν τους πυλώνες ESG.

Στις εκθέσεις βιωσιμότητας εμπεριέχεται η σημαντικότατη λειτουργία της διαχείρισης κινδύνων (Risk Management) Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Νομοθετικών και Επενδυτικών.

Η μορφή και το περιεχόμενο των εκθέσεων βιωσιμότητας (CSR reporting) ρυθμίζεται από τον CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) πρώην NFRD (Non Financial Reporting Directive). H τελική εφαρμογή του CSRD αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των υπόχρεων εταιριών από 11.700 σήμερα σε 50.000.

Εξειδικευμένοι και αξιόπιστοι Οργανισμοί (GRI, SASB) ήδη εκδίδουν νέα πρότυπα που όλα μπορούν να οδηγήσουν μια Εταιρία σε αποτελεσματικό Reporting. Οι Οργανισμοί αυτοί ευθυγραμμίζονται εκδίδοντας συμπληρωματικά πρότυπα, για να καλύψουν τις απαιτήσεις του CSRD.

H όλη συντονιστική και συμβουλευτική διαδικασία επιβλέπεται από τη Συμβουλευτική Οµάδα για Θέµατα Χρηματοοικονομικών Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Financial Reporting Advisory Group - EFRAG).

Οι απαιτήσεις του ESG αυξάνουν την ανάγκη για δυνατότητες συλλογής και διαχείρισης δεδομένων

Βάσει της Ατζέντας του 2030 η παγκόσμια κοινότητα προκήρυξε τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης SDGs (Strategic Development Goals) για ένα πιο ανθρώπινο – βιώσιμο πλανήτη, τους οποίους κυβερνήσεις και Εταιρίες δεσμεύτηκαν να επιδιώξουν μέχρι το 2030. Σε αυτούς τους 17 στόχους η ΕΕ πρόσθεσε επιπλέον στόχους, ο σπουδαιότερος των οποίων είναι να φτάσουμε σε κλιματικά ουδέτερη οικονομία (με μηδέν εκπομπές αερίων) μέσα στο 2050. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal).

Για να εφαρμοστεί πρακτικά αυτός ο θεωρητικός σκοπός χρειάζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες:

  1. Δέσμευση σε Πολιτικές και Στρατηγικούς σκοπούς που εξυπηρετούν τους τρεις πυλώνες του ESG
  2. Καθορισμός σαφών δεικτών και στόχων που οδηγούν στο παραπάνω αποτέλεσμα και να είναι συγκρίσιμοι με συγκεκριμένα κοινά πρότυπα
  3. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι προσδιορισμένοι ώστε να διασφαλίζουν την υλοποίηση των τριών πυλώνων του ESG, εφόσον μια αποτυχία στην επίτευξή τους ή στην εκτίμηση του κινδύνου (π.χ. πόλεμος, πλημμύρα, κατολισθήσεις, σεισμοί) έχει τραγικές επιπτώσεις και στην επιχείρηση και στους εξαρτώμενους από αυτή χρηματοδοτούμενους ή πελάτες.

Η ενσωμάτωση των κινδύνων βιωσιμότητας στις διαδικασίες λήψης επενδυτικών αποφάσεων αποβλέπει στο να εντοπίζονται έγκαιρα οι προοπτικές αυτών των κινδύνων και να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετριάζεται η επίπτωση στις επενδύσεις, στην οικονομία, στους επενδυτές και στους καταναλωτές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε την πρόταση για την Οδηγία CSRD- Corporate Sustainability Reporting Directive, που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1/1/ 2023 και που τροποποιεί την υπάρχουσα κοινοτική Οδηγία 2014/95/EU περί δημοσίευσης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η προσπάθεια στρέφεται προς τη δημιουργία κοινών και κατανοητών προτύπων αξιολόγησης τα οποία θα ευθυγραμμιστούν με τα μέχρις στιγμής υπάρχοντα πρότυπα εκθέσεων αειφορίας GRI & SASB.

Βασικά στάδια/προϋποθέσεις για υποβολή μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης σύμφωνα με τα κριτήρια ESG

Τα στάδια αυτά διευθετούνται ήδη από το κανονιστικό πλαίσιο CSRD. Με γνώμονα το πλαίσιο αυτό, (οδηγία 2014/95/ΕU) η εφαρμογή στις εταιρείες γίνεται σε φάσεις.

Από 2018 ισχύει ο κανονισμός NFRD2 - Εισηγμένες εταιρείες, εταιρείες Δημοσίου Ενδιαφέροντος, εταιρεία χρηματοοικονομικού προσανατολισμού (Τράπεζες- Ασφαλιστικές εταιρίες).

Από το 2020 (ισχύει πλέον ο κανονισμός CSRD). Αρχικά για εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων, και μεγάλες εισηγμένες. Σε αμέσως επόμενο στάδιο: εταιρίες που καλύπτουν 2 από τα εξής 3 στοιχεία: Κύκλος εργασιών 40 εκατ ευρώ, Μ.Ο. Προσωπικού 250 στελέχη, Ισολογισμός > 20 εκατ. ευρώ.

Εφαρμογή από 2024. Μεγάλες εισηγμένες, λοιπές μεγάλες εταιρίες, 500 + εργαζόμενοι.

Εφαρμογή από 2025. Επιχειρήσεις που καλύπτουν 2 από τα εξής 3 στοιχεία: ενεργητικό > 20 εκατ. ευρώ, κύκλος εργασιών > 40 εκατ. ευρώ, εργαζόμενοι > 250 (με στοιχεία του 2024).

Εφαρμογή από 2026. Μεσαίες επιχειρήσεις – Ενεργητικό > 20.000.000 ευρώ. Κύκλος εργασιών > 40.00.000.000 ευρώ, 250 εργαζόμενοι.

Εφαρμογή από 2026. Τελικό στάδιο – Μικρές επιχειρήσεις. Κύκλος εργασιών > 8.000.000 ευρώ. – ενεργητικό 4.000.000 ευρώ, 50 εργαζόμενοι.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αυτή τη χρονική στιγμή –με εξαίρεση τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 500 ατόμων - δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή των υπολοίπων Εταιρειών.

Αναμένεται πως βάσει της CSRD o αριθμός των υπόχρεων εταιρεεών στην Ευρώπη θα ανέλθει από 11.700 σε περίπου 50.000. Σημειώνεται πως ενώ για την ΕΕ οι Εταιρείες με >250 εργαζόμενους θεωρούνται μικρομεσαίες, στην Ελλάδα δεν είναι σύνηθες κάτι τέτοιο.

Σημείωση: Η υποχρέωση υποβολής έκθεσης ESG για το 2025 για παράδειγμα, υπονοεί πως τα ζητούμενα στοιχεία πρέπει να είναι διαθέσιμα και επιβεβαιωμένα από την 1/1/24.

Επίσης, οι εταιρίες που άρχισαν ή θα αρχίσουν άμεσα να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του ΤΑΧΟΝΟΜΥ και αποτύπωσης ESG Στρατηγικής και δραστηριοτήτων, αποκτούν σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του νόμου, των πελατών και των επενδυτών.

Ποιοι θα ελέγχουν τις εκθέσεις βιωσιμότητας και αν τηρούνται τα ESG κριτήρια;

Ο δείκτης ESG έχει ήδη εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας. Oι υπόχρεες εκθέσεων αειφορίας εταιρείες, εφαρμόζοντας τις αρχές του ESG, δίνουν την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, και όλους τους υπόλοιπους συμμέτοχους να επωφεληθούν από τη δημόσια πληροφόρηση για να συμπεράνουν την οικονομική αξιοπιστία και σταθερότητά του κάθε οργανισμού απέναντι σε κάθε είδους κινδύνους, χρηματικούς περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς ώστε να μη χάσουν τα χρήματά τους.

Η δε υπόχρεη εταιρεία δημοσιοποιεί με τον ακριβέστερο και πιο αξιόπιστο τρόπο την ευρωστία της και αυτό τη κάνει ελκυστική στην αγορά.

Τα κράτη -μέλη προωθούν ανάλογη πληροφόρηση μέσω Οδηγών Χρηματιστηρίων και προτάσεων για χρήση αξιόπιστων προτύπων με σκοπό να ενισχύσουν τη πληρότητα και την ομοιομορφία της πληροφόρησης που παρέχεται μέσω του ESG.

Εννοείται πως παρουσιάζεται έντονη η ανάγκη για επιθεωρητές (auditors ) οι οποίοι θα επιβεβαιώνουν την ακρίβεια και πληρότητα των εκθέσεων ESG, δεδομένου ότι οι τρεις πυλώνες του περιλαμβάνουν θέματα τα οποία χρειάζονται επιθεωρητές με ευρύτητα γνώσεων, προϋπηρεσία, εμπειρία και ευελιξία.

Στην Ελληνική πραγματικότητα μεγάλες εταιρείες έχουν μέλη διοικητικού Συμβουλίου τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μεγάλα Νοσοκομεία έχουν ως ανώτατα στελέχη πρόσωπα που δεν είναι πάντα σχετικά με το κρισιμότατο αντικείμενο. Εταιρείες Δημοσίου ενδιαφέροντος εναλλάσσουν στις διοικήσεις τους φίλα κείμενα στελέχη. Ακόμα και σε Δημοσίου συμφέροντος καθήκοντα έχει ακουστεί η φράση: "Κάντε τον κάτι, είναι άχρηστος".

Ξεκινώντας από τον πυλώνα της Διακυβέρνησης, ένας υπόσρεος οργανισμός πρέπει να βασιστεί σε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη Στρατηγική, στρατηγικούς Σκοπούς και πρωτοβουλίες (Initiatives) ώστε να αντιμετωπιστούν ριζικά οι προκλήσεις του περιβάλλοντος από νομοθετική, κοινωνική και περιβαλλοντική άποψη αλλά και η επιτυχημένη και διεξοδική διαχείριση κινδύνων (risk mitigation). Οι επιθεωρήσεις ESG audits δεν έχουν ακόμα καθιερωθεί συστηματικά και αντ’ αυτών χρησιμοποιούνται διάφορα συγγενή πρότυπα (π.χ. GRI, SASB). Καθώς ωριμάζει η εφαρμογή του ESG, θα καθιερωθεί και η ειδικότητα του αξιολογητή ESG.

Οι επιθεωρητές με πρότερη σχετική εμπειρία σε ισολογισμούς, κανονιστική νομοθεσία και εσωτερική Διακυβέρνηση, θα συναντήσουν λιγότερες δυσκολίες στο να προσαρμοστούν. Η αντικειμενική πιστοποίηση από ανεξάρτητους επιθεωρητές (όχι εσωτερικούς) θα προσδώσει αξιοπιστία και σιγουριά.

Αντώνης Σπανός, Πιστοποιημένος εκπαιδευτής EFQM, GRI competent, Sustainability and ESG expert συνεργάτης και εισηγητής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Χρειάζεσθε κατευθύνσεις ή διευκρινήσεις για το κανονιστικό πλαίσιο, τα κριτήρια ESG και τις εκθέσεις βιωσιμότητας. Μάθετε εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως το φαγητό σε αυτή τη νέα ταβέρνα σου ζεσταίνει την ψυχούλα

Το νέο εστιατορικό 'παιδί' της Ergon έχει νοσταλγικό ύφος, ωραία αύρα και μια θαλασσινή κουζίνα που μιλά απευθείας στο γευστικό υποσυνείδητο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 18 Οκτ 2025 | 09:14

"Tεκτονικές" αλλαγές στα ελληνικά ΜΜΕ: Η νέα εξαγορά, αναλυτικά οι κινήσεις Εξάρχου, Μαρινάκη και Μελισσανίδη στα media

Ποιες είναι οι νέες κινήσεις που γίνονται στα ελληνικά media - Ποιοι επιχειρηματίες έχουν προχωρήσει σε αποκτήσεις μετοχικών πακέτων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ 18 Οκτ 2025 | 08:27

Κλείσιμο της χρονιάς με τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις αλλά και με επιδόματα - Τι πληρώνουμε, τι εισπράττουμε

Το κλείσιμο της χρονιάς μας φέρνει αντιμέτωπους με τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις

17 Οκτ 2025 | 18:53

Το ΔΕΗ The Butterfly Trail στη Θεσσαλονίκη

Ένα μοναδικό VR "θερμοκήπιο" με χιλιάδες ψηφιακές πεταλούδες καταφθάνει στην "καρδιά" της πόλης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 17 Οκτ 2025 | 18:46

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Οκτωβρίου

Από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2025, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

17 Οκτ 2025 | 15:51

Η Foundever αποκαλύπτει τις προτιμήσεις των Ελλήνων Καταναλωτών στην Εξυπηρέτηση Πελάτων

Σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για την εξέλιξη του κλάδου Εξυπηρέτησης Πελατών στην Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ 17 Οκτ 2025 | 12:31

Τραγικά στοιχεία: Η Στερεά καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολυδιάστατης παιδικής φτώχειας - Ποιες Περιφέρειες ακολουθούν

Η Στερεά Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολυδιάστατης παιδικής φτώχειας (8,56%), ενώ ακολουθούν οι Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Ιονίων Νήσων.

ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 17 Οκτ 2025 | 10:38
17 Οκτ 2025 | 09:00

Τα Public γιορτάζουν 20 χρόνια αξέχαστων εμπειριών με τη δέσμευση να συνεχίσουν

Η εβδομάδα των εορτασμών φέρνει και μοναδικές επετειακές προσφορές.

AIRBNB 17 Οκτ 2025 | 08:25
16 Οκτ 2025 | 19:43

Roula Rouva - Forbes Global Properties: Νέα εποχή στο premium real estate με εγγυημένες πωλήσεις ακινήτων εκατομμυρίων σε 3 μήνες

Η Roula Rouva - Forbes Global Properties εκπροσώπησε την Ελλάδα ως το αποκλειστικό μέλος του διεθνούς αυτού δικτύου, επιβεβαιώνοντας τη θέση της χώρας στο χάρτη του premium real estate

16 Οκτ 2025 | 16:24

H ΑΒ Βασιλόπουλος βάζει τα "θεμέλια" της υγιεινής διατροφής

Δράσεις και συνεργασίες με γνώμονα την καλλιέργεια σωστής διατροφικής κουλτούρας

16 Οκτ 2025 | 16:20

Υγεία & Διατροφή: Πρώτη προτεραιότητα της Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών

Καθοριστική προτεραιότητα της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών η στροφή σε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές

16 Οκτ 2025 | 15:08

Η EY Ελλάδος συμμετείχε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ως Πλατινένιος Χορηγός στο 4ο Διεθνές Wellbeingr Forum

Η EY, μέσα από τη σταθερή της συμμετοχή, ανανεώνει τη δέσμευσή της να στηρίζει έμπρακτα τους ανθρώπους της.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 16 Οκτ 2025 | 14:27

Αυτό είναι το σκεπτικό του ΣτΕ πίσω από το "πράσινο φως" για τον ΝΟΚ - Ποιες οικοδομικές άδειες "ξεπαγώνουν"

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αντιστάθμιση της χρήσης κινήτρων του ΝΟΚ, κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο και πλέον ανάβει το πράσινο φως για την απελευθέρωση της οικοδομικής δραστηριότητας

16 Οκτ 2025 | 13:31

Η Ελλάδα αντιμέτωπη με το δημογραφικό αδιέξοδο της υπογεννητικότητας και οι ακριτικές περιοχές που αντιστέκονται

Την Κυριακή 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στην Ηρωική Νήσο Κάσο.

16 Οκτ 2025 | 13:24

Stoiximan: Ξεκινά ο νέος κύκλος του προγράμματος "Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν" με νέες δράσεις και συνεργασίες

Από το 2017, το πρόγραμμα έχει φτάσει σε πάνω από 70.000 μαθητές, προσφέροντάς τους ευκαιρίες να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους

Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΙΑΙΟΣ "ΜΙΣΘΟΣ" 16 Οκτ 2025 | 12:40

Αναλυτικά οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Πόσα θα παίρνουν πλέον μόνιμοι και φαντάροι

Οι δικαιούχοι και τα ποσά για τις αυξήσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις.

16 Οκτ 2025 | 12:23

Η SEC Newgate εισέρχεται στην αγορά της Ουκρανίας εγκαινιάζοντας την παρουσία της με γραφείo στο Κίεβο

Ο Γιάννης Ολύμπιος, Πρόεδρος του Ομίλου της V+O, συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας θυγατρικής, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του δικτύου της SEC Newgate στην περιοχή.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΩΝ REAL ESTATE 16 Οκτ 2025 | 12:21

Απλησίαστες και οι θέσεις στάθμευσης στην Αθήνα: Εως 90.000 ευρώ για αγορά - Έως 250 ευρώ τον μήνα για ενοικίαση

Πανάκριβο το πάρκινγκ στην Αθήνα. Φτάνει ακόμα και τα 250 ευρώ το ενοίκιο για μία θέση σε περιοχές της Αθήνας.

16 Οκτ 2025 | 11:34

Η Eurolife FFH συμμετείχε για 9η χρονιά στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Με motto "Growing together", η εταιρεία ανέδειξε την αξία της συνεργασίας και της εξέλιξης

16 Οκτ 2025 | 11:21

Το efood στηρίζει παιδιά και οικογένειες με γεύματα αγάπης, μέσα από το πρόγραμμα ‘Love Delivered’

Με το πρόγραμμα "Προσφέρω Γεύματα", σε συνεργασία με το "Μαζί για το Παιδί", το efood δίνει τη δυνατότητα σε χρήστες του να προσφέρουν γεύματα σε παιδιά και οικογένειες.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΟ THETOC 16 Οκτ 2025 | 11:01

Ο Κώστας Μακεδόνας είναι πιλότος της Cyprus Airways: "Πετάω από το Ντουμπάι έως και τη Βαρκελώνη"

Μία έκπληξη περιμένει τους επιβάτες της Cyprus Airways. Η αγάπη του τραγουδιστή Κώστα Μακεδόνα για τις πτήσεις και πώς τις συνδυάζει με τη μουσική.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 16 Οκτ 2025 | 10:37

Πιερρακάκης στη σύνοδο του ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα μειώσει το δημόσιο χρέος της από το 210% του ΑΕΠ σε 137,6% το 2026

Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναθεωρούν προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

16 Οκτ 2025 | 10:16

Το Saskeptism Festival στο ρυθμό του Bacardi -Μια νύχτα "10 με Τόνο"

Τα μπαρ Bacardi με το χαρακτηριστικό Caribbean spirit, έγιναν το σημείο συνάντησης κάθε παρέας.

16 Οκτ 2025 | 09:09

Στεγαστική Κρίση: Μικρότερα τα σπίτια που μπορούν να αγοράσουν ή να νοικιάσουν τα νοικοκυριά

Οι Έλληνες μένουν πλέον σε σπίτια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και δεν τους ικανοποιούν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2025 | 08:24

Τα νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το 2026: Φορολόγηση πολυεθνικών και κρυπτονομισμάτων με τεχνητή νοημοσύνη

Τα μέτρα εστιάζουν στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και τη μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο την είσπραξη πρόσθετων δημοσίων εσόδων από περιορισμό της φοροδιαφυγής.

ΕΡΕΥΝΕΣ 16 Οκτ 2025 | 07:58

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Φοροδιαφυγή... 100% εντόπισε η ΑΑΔΕ σε 58 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων - Πρόστιμα και λουκέτα

Τα ποσοστά φοροδιαφυγής αγγίζουν το 100% - Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 414.000 ευρώ και 48ωρα λουκέτα σε 10άδες περιπτώσεις.

ΥΨΗΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ 15 Οκτ 2025 | 17:18
ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΟΥΝ 15 Οκτ 2025 | 15:22

ΟΠΕΚΕΠΕ: Άρχισαν οι πληρωμές στους αγρότες – Ποιες ενισχύσεις καταβάλλονται σήμερα Τετάρτη

Σήμερα (15/10) καταβάλλονται τρεις κατηγορίες ενισχύσεων ύψους 153 εκατ. ευρώ

15 Οκτ 2025 | 12:37

20 χρόνια Mediterranean Cosmos: "Όλος ο κόσμος σε έναν προορισμό"

Φέτος, το Mediterranean Cosmos γιορτάζει τα 20 του χρόνια με πολλές εκδηλώσεις και μία νέα καμπάνια.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 15 Οκτ 2025 | 12:22

IDEAL: "Μεγαλώνει" την Μπάρμπα-Στάθης και τα Attica - Μέχρι το α' τρίμηνο του 2026 το νέο "χτύπημα" με εξαγορά

Ποια είναι τα επόμενα deals που θα κλείσει η εισηγμένη. Ποιος ο ρόλος των Μπάρμπα-Στάθη και Attica.

15 Οκτ 2025 | 12:16

ΕΚΟ: Ξεκινά η διάθεση του Πετρελαίου Θέρμανσης στη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης των τελευταίων ετών

Η ΕΚΟ, μέλος της HELLENiQ ENERGY, βρίσκεται σταθερά δίπλα στους καταναλωτές με εγγύηση ποιότητας και ποσότητας

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 15 Οκτ 2025 | 12:11

Στουρνάρας για αυξήσεις μισθών: "Ναι, αλλά όσο το επιτρέπει η παραγωγικότητα - Ολα θέλουν ρέγουλα"

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στις τράπεζες, στους μισθούς αλλά και στην οικονομία και το χρέος της χώρας

7-8% ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ 15 Οκτ 2025 | 11:28

Παπασταύρου: Πετρέλαιο θέρμανσης στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας τετραετίας

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε ότι πριν από τα Χριστούγεννα θα καταβληθεί η πρώτη δόση, περίπου το 60% του επιδόματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2025 | 11:22

Αντίμετρα για την ακρίβεια: Μειώσεις τιμών σε 2.000 προϊόντα σούπερ μάρκετ - Σε χαμηλό 4ετίας το πετρέλαιο θέρμανσης

Ανακοινώθηκαν και αναρτώνται εντός της ημέρας στα ράφια των supermarket οι μειώσεις στις τιμές 2.180 κωδικών.

15 Οκτ 2025 | 10:05

"Αυτές οι Νύχτες έμειναν": Η Nova στήριξε ως Μεγάλος Χορηγός το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η Nova στάθηκε αρωγός στις Νύχτες Πρεμιέρας ως Μεγάλος Χορηγός ενός θεσμού, που συνεχίζει να αναδεικνύει το σύγχρονο σινεμά.

15 Οκτ 2025 | 09:53

Η AXIA CERT απονέμει στην ΤΗΛΕΓΝΟΥΣ τα πιστοποιητικά ISO 27001 & ISO 27701

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προτύπων 2025 και το θέμα "Συνεργασίες για την Επίτευξη των Στόχων" (SDG17).

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 15 Οκτ 2025 | 08:30

Πώς το Δημόσιο θα εντοπίζει τα ακίνητα από τις σχολάζουσες κληρονομιές - Ο ρόλος του Περιουσιολογίου

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία ακινήτων φορολογουμένων που έχουν αποβιώσει και δεν έχουν κληρονόμους.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ 15 Οκτ 2025 | 08:05

Σούπερ μάρκετ: Αναλυτικά η λίστα με τις μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 προϊόντα

Πρόκειται για 1.074 κωδικούς που αφορούν τρόφιμα και 1.106 κωδικούς από άλλες κατηγορίες προϊόντων.

15 Οκτ 2025 | 07:49

Σε κρίση η παγκόσμια βιομηχανία σοκολάτας μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών του κακάο

Ο αντίκτυπος της ραγδαίας ανόδου των τιμών του περασμένου έτους εξακολουθεί να επηρεάζει τα κέρδη των μεταποιητών και ότι το κόστος των γλυκών δεν προβλέπεται να μειωθεί σύντομα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2025 | 07:04

Ξεκινά σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης: Από 1 ευρώ η τιμή ανά λίτρο - Τι αλλάζει για να λάβετε επιδότηση

Νέες οδηγίες προς πρατηριούχους και καταναλωτές εξέδωσε η ΑΑΔΕ, για το πώς θα πρέπει να δηλώνονται τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

14 Οκτ 2025 | 19:23

TAG Heuer και New Balance επαναπροσδιορίζουν τα όρια της απόδοσης

Η TAG Heuer και η New Balance ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του TAG Heuer Connected Calibre E5 40MM x New Balance Edition και του παπουτσιού τρεξίματος TAG Heuer x New Balance FuelCell SC Elite v5, σχεδιασμένων για όσους προπονούνται με σκοπό και πειθαρχία

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ 14 Οκτ 2025 | 18:57

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία το 2026 και μείωση του πληθωρισμού στο 2,5%

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 3,3% το 2024 σε 3,2% το 2025 και 3,1% το 2026

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 14 Οκτ 2025 | 15:57

Κομισιόν: Πράσινο φως στο 6ο αίτημα πληρωμής της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 2,44 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το 6ο αίτημα πληρωμής σηματοδοτεί την επίτευξη σημαντικών οροσήμων σε κρίσιμους τομείς

14 Οκτ 2025 | 15:57

Διαγωνισμός Viasat World: H Nova και το Viasat World δίνουν δώρο ένα ταξίδι για 2 στο Λονδίνο!

Το Λονδίνο που αποτελεί τον προορισμό του μεγάλου νικητή, είναι η πόλη όπου εξιστορούνται σειρές και ντοκιμαντέρ που καθηλώνουν τους συνδρομητές της Nova.

14 Οκτ 2025 | 15:45

Το One&Only Kéa Island αποσπά δύο διεθνείς διακρίσεις στα Condé Nast Traveler και World Spa Awards 2025

Οι δύο κορυφαίες διακρίσεις επιβεβαιώνουν το όραμα του One&Only Kéa Island να δημιουργεί μια εμπειρία luxury hospitality που ξεπερνά τα συνηθισμένα.

14 Οκτ 2025 | 15:22

Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων: Η επένδυση-σταθμός που αλλάζει τα δεδομένα στην εμφιάλωση νερού στην Ελλάδα

Η νέα γραμμή είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, ενσωματώνοντας όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας από την εμφιάλωση έως την παλετοποίηση.

14 Οκτ 2025 | 15:14

Ελληνική τεχνολογία της WINGS ICT Solutions ενισχύει την περιβαλλοντική ασφάλεια του Όρους Αιγάλεω

Οι τεχνολογίες αυτές εγκαταστάθηκαν στο πλαίσιο του έργου "Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας, Ανάδειξης και Ασφάλειας για το Όρος Αιγάλεω".

ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 14 Οκτ 2025 | 13:34

Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα ή πετρέλαιο; Η πιο συμφέρουσα επιλογή για 1,2 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ξεκινά εντός των επόμενων ημερών η διαδικασία διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης συνολικού ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 1,2 εκατ. νοικοκυριά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2025 | 10:55
ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ 14 Οκτ 2025 | 09:49

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά την Τετάρτη η διάθεσή του -Τι αλλάζει στα παραστατικά για να λάβετε επιδότηση

Νέες οδηγίες προς πρατηριούχους και καταναλωτές εξέδωσε η ΑΑΔΕ, για το πώς θα πρέπει να δηλώνονται τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης από αύριο 15/10.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 09:39

Νωρίτερα φέτος οι συντάξεις Νοεμβρίου - Οι ημερομηνίες καταβολής ανά Ταμείο

Οι συντάξεις του Νοεμβρίου 2025 θα καταβληθούν νωρίτερα από το καθιερωμένο, εξαιτίας της αργίας της 28ης Οκτωβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 09:33

Σούπερ μάρκετ: Πού έπεσαν και πού αυξήθηκαν οι τιμές

Άνοδος στο +2,3% στα τρόφιμα, αποπληθωρισμός στα μη-τρόφιμα.

14 Οκτ 2025 | 09:00

Intercatering: Αξιοπιστία, ποιότητα, βιωσιμότητα - Τα θεμέλια της διαχρονικότητας στο event catering

Κάθε μενού που σχεδιάζεται αντλεί έμπνευση από την παράδοση και ταυτόχρονα "συνομιλεί" με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 07:46

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Ποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με έξτρα φόρο

Χιλιάδες φορολογούμενοι όλων των κατηγοριών, χάνουν κάθε χρόνο την έκπτωση φόρου με αποδείξεις για καταναλωτικά αγαθά και παροχή υπηρεσιών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 14 Οκτ 2025 | 06:55

Ερχονται νέα προγράμματα 2 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις παλιών κατοικιών

Με βάση την απογραφή κτιρίων του 2021, μόλις το 11,6% των κατοικιών είναι ηλικίας έως 25 ετών. Το υπόλοιπο 88,4% είναι από 25 ετών και πάνω.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 13 Οκτ 2025 | 17:47

Συμβούλιο της Επικρατείας: Συνταγματικός και νόμιμος ο προσδιορισμός του φόρου με βάση το τεκμαρτό εισόδημα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε επτά αιτήσεις ακύρωσης ελευθέρων επαγγελματιών

13 Οκτ 2025 | 17:37

Public: Γιορτάζουν 20 χρόνια αξέχαστες εμπειρίες – Με αγαπημένους καλλιτέχνες, συγγραφείς, νέο κατάστημα και προσφορές

Από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου, το κοινό προσκαλείται να συμμετάσχει σε μια εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις, προσφορές και δώρα Xiaomi άνω των 5.000 ευρώ

13 Οκτ 2025 | 17:25

Το Youth Empowered της Coca-Cola Τρία Έψιλον ενισχύει την απασχολησιμότητα της νέας γενιάς!

Έχοντας ενδυναμώσει ήδη πάνω από 50.000 νέους σε όλη την Ελλάδα, το πρόγραμμα επιστρέφει με νέο κύκλο δωρεάν digital μαθημάτων

13 Οκτ 2025 | 17:15

Βίντεο για την αποθήκευση CO2 στον Πρίνο παρουσίασε ο όμιλος Energean στην Kavala Expo

Στο επίκεντρο η θυγατρική EnEarth και το έργο της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που αναπτύσσεται στον Πρίνο

13 Οκτ 2025 | 16:14

Protergia Picasso: Λογαριασμός ίδιος, που επιλέγεις ο ίδιος

Ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε 9 οικιακά και 9 επαγγελματικά πακέτα, εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές του ανάγκες

ΑΛΜΑ 43,3% ΣΕ ΑΡΝΙ - ΚΑΤΣΙΚΙ 13 Οκτ 2025 | 14:57
ΠΟΙΟΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ 13 Οκτ 2025 | 11:39

Καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου: Τα οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν το έργο

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο σε επίπεδο χονδρικής είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και διπλάσιο από την Ελλάδα.

13 Οκτ 2025 | 11:10
13 Οκτ 2025 | 11:05

Dorothy Snot preschool & kindergarten: Πρώτη δημόσια παρουσίαση στα ελληνικά της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας Life-derived Learning

Το Life-derived Learning ξεκίνησε να εξελίσσεται το 2014 και έχει στο παρελθόν παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή παιδαγωγικά συνέδρια.

13 Οκτ 2025 | 09:34

Η SIXT στηρίζει και οδηγεί στο Santorini Experience 2025

Μετακίνηση με τις αξίες του Ομίλου ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Αθλητισμός, Εκπαίδευση και Οδική Ασφάλεια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2025 | 07:59

Τέλη κυκλοφορίας: Στο Taxis αρχές Νοεμβρίου – Ίδιες οι τιμές, αυστηρότερα τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή

Χωρίς αλλαγές στα ποσά, αυστηρότερο ποινολόγιο και χωρίς …σιωπηρές παρατάσεις, καταφθάνουν τα τέλη κυκλοφορίας 2026 σε 5,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων.

ΤΙΜΕΣ, ΖΗΤΗΣΗ 12 Οκτ 2025 | 10:21

Η αθηναϊκή αγορά κατοικίας αλλάζει μορφή: Από τις βίλες έως τα εργοστάσια και τα μεσοαστικά διαμερίσματα

Νέες πολυκατοικίες και κτίρια κατασκευάζονται με προδιαγραφές που διαφέρουν ακόμη και από το πρόσφατο παρελθόν

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 12 Οκτ 2025 | 09:42

Μειώνονται οι τιμές κατά 5-10% σε 1.000 κωδικούς των σούπερ μάρκετ - Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις

Οπως δείχνουν τα στοιχεία οι κωδικοί θα ξεπεράσουν τους 1000 και οι μειώσεις τιμών εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται από 5% έως 10%.

12 Οκτ 2025 | 09:14

Στεγαστικό: 8+1 νέα μέτρα στήριξης ύψους 450 εκατ. ευρώ για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές – Ξεκινούν από τον Νοέμβριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακούφιση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Οκτ 2025 | 15:53

Γιατί θα αυξηθούν το 2026 οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές για 1,4 εκατ. αυτοαπασχολούμενους [πίνακες]

Από τα 1,42 εκατ. ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους, οι 1,026 εκατ. είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι 394.000 αγρότες.

ΑΑΔΕ 11 Οκτ 2025 | 15:32

Φόροι κληρονομιάς: Έρχονται τρεις νέες ρυθμίσεις - Ποιες αλλαγές έχουν ενεργοποιηθεί

Το επόμενο διάστημα η φορολογική διοίκηση αναμένεται να ενεργοποιήσει τρεις νέες ρυθμίσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 Οκτ 2025 | 15:05

Νίκος Μηλαπίδης: Οι υψηλότερες απολαβές στον εργαζόμενο συνιστούν τελικά επένδυση στην ίδια την επιχείρηση

Όπως αναφέρει, "ο λαϊκισμός ορισμένων δεν ωφελεί ούτε τη δημοκρατία ούτε εκείνους που -δήθεν- υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων".

Η ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΡΩΜΗ 11 Οκτ 2025 | 13:13

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πότε ανοίγει το MyΘέρμανση και τι ισχύει φέτος για τους δικαιούχους του επιδόματος

Η διαδικασία, οι προθεσμίες και όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11 Οκτ 2025 | 10:45

Ο "χάρτης" των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 11 Οκτ 2025 | 10:37

Πλασματικά έτη δυο ταχυτήτων για ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Πώς θα τα αναγνωρίσετε

Οι στρεβλώσεις και οι πολλές τελικά ταχύτητες στα πλασματικά έτη είναι γνωστές στο υπουργείο Εργασίας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 11 Οκτ 2025 | 09:28

Το δημόσιο χρέος επιστρέφει στα προμνημονιακά επίπεδα του 2009 – Τα άμεσα οφέλη και το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής

θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος σε 359 δισ. ευρώ ή 137,6% του ΑΕΠ (μείωση κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2025), όταν ήταν 147,8% του ΑΕΠ το 2010.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 10 Οκτ 2025 | 21:21

Την κατάργηση 1.400 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η θυγατρική της Bosch, BSH

Εκπρόσωπος της BSH διευκρίνισε πάντως ότι η κατάργηση των θέσεων εργασίας δεν σχετίζεται με την προγραμματισμένη περικοπή των 13.000 θέσεων

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Οκτ 2025 | 18:46
10 Οκτ 2025 | 16:39

Η Tag Heuer ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο Avant-Garde ωρολογοποιίας

Συναίσθημα πέρα από την τεχνολογία

10 Οκτ 2025 | 15:50

Άνοιξε το νέο επίσημο κατάστημα Harley-Davidson στην Αττική

Ο καινούργιος χώρος συνδυάζει τον θρύλο των μοτοσυκλετών με την καινοτομία.

10 Οκτ 2025 | 15:01

Mediterra: Διπλή Διάκριση για το Στοματικό Διάλυμα GINGIVACTION στα Best in Pharmacy Awards 2025

Δύο κορυφαίες διακρίσεις για τη Mediterra στα Best in Pharmacy Awards 2025

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ 10 Οκτ 2025 | 14:48

Στον ΑΔΜΗΕ οι άδειες για τη διασύνδεση με την Κύπρο - Το πρώτο βήμα υλοποίησης της συμφωνίας Παπασταύρου-Παπαναστασίου

Μία ημέρα μετά την συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Παπασταύρου με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου

10 Οκτ 2025 | 13:27

ΔΕΗ – project PARALIES: Συνεργασία για τον καθαρισμό και την προστασία των ελληνικών παραλιών για 4η χρονιά

Παράκτιοι καθαρισμοί σε Μήλο, Κίμωλο και Ίο με στοχευμένες δράσεις ευαισθητοποίησης.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 10 Οκτ 2025 | 13:07

Η "μεγάλη στροφή" για το πώς θα ενισχυθεί η οικογένεια: Φορολογικά κίνητρα αντί για επιδόματα - Παραδείγματα

Τα επιδόματα τέκνων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ δεν θα σταματήσουν - Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα γίνονται ολοένα και λιγότεροι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ 10 Οκτ 2025 | 11:58

Ραβασάκια με SMS σε πάνω από 200.000 παραβάτες για απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και ανασφάλιστα οχήματα

Σε πρώτη φάση, για το 2025, αποστέλλονται ειδοποιήσεις μόνο για μη συμμόρφωση ασφάλισης και καταβολής τελών κυκλοφορίας.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 10 Οκτ 2025 | 11:03

Νέες διαβουλεύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου

Στόχος των συζητήσεων είναι η επίλυση των τεχνικών, θεσμικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει στην επόμενη φάση.

10 Οκτ 2025 | 08:23

Περισσότερες από 400.000 ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης - Οι προκλήσεις

Σήμερα, περισσότερες από 400.000 ελληνικές επιχειρήσεις αξιοποιούν λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, εκ των οποίων περίπου 60.000 τις υιοθέτησαν μέσα στο τελευταίο έτος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 10 Οκτ 2025 | 08:14

Αφορολόγητα ενοίκια για τρία χρόνια σε όσους ανοίγουν κλειστά ακίνητα – Τι αλλάζει

Οι αλλαγές δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στους ιδιοκτήτες, με στόχο να διατεθούν προς ενοικίαση χιλιάδες σπίτια, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

BESPOKE 10 Οκτ 2025 | 08:02

Και τρίτο "χτύπημα" στα τρόφιμα από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο μέσα στο 2025 - Ποια είναι η νέα εταιρεία που εξαγόρασε

Χωρίς σταματημό είναι τα deal που κάνει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος στα τρόφιμα μέσω της εταιρείας του, Bespoke.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 09 Οκτ 2025 | 19:47

ΑΑΔΕ: Τέλος οι εκτυπωμένες αποδείξεις στα διόδια - Για μείωση χαρτιού και επιτάχυνση της διέλευσης

Η απόδειξη θα εκδίδεται κανονικά, αλλά δεν θα εκτυπώνεται εφόσον το επιλέξει ο οδηγός, αφού προηγουμένως ενημερωθεί σχετικά.

09 Οκτ 2025 | 18:04

Η Ε.ΕΛ.Ε.Α.Α. ενισχύει τη διεθνή παρουσία της στο GSOF Symposium Europe 2025

Πρόκειται για το GSOF Symposium Europe 2025, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς θεσμικές διοργανώσεις με αντικείμενο τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

09 Οκτ 2025 | 17:47

Ο ΟΠΑΠ και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR γιόρτασαν 10 χρόνια κοινής πορείας

Συνεχίζουν μαζί για ακόμη τρεις αγωνιστικές σεζόν, με το ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ στη φανέλα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΙΜΩΝ 09 Οκτ 2025 | 17:19

Spitogatos: Ξεφεύγουν οι τιμές σε ενοίκια και πώληση κατοικιών - Οι πιο ακριβές και οι πιο οικονομικές περιοχές

Κατά 10,0% αυξημένες είναι οι μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) πώλησης κατοικιών σε όλη τη χώρα κατά το 3ο τρίμηνο του 2025 σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2024

ΚΟΣΤΟΥΣ 170 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 09 Οκτ 2025 | 14:54

Στρατηγική Συμφωνία METLEN και Ομίλου Καράτζη για τη μεγαλύτερη αυτόνομη Μονάδα Αποθήκευσης Ενέργειας στην Ελλάδα

Η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2ου τριμήνου 2026.