Το ευρώ είναι ζουρλομανδύας λεει ο Κρούγκμαν

Η λιτότητα καταστρέφει τους Έλληνες, τους Ισπανούς και τους Ιρλανδούς – Το ευρώ δημιουργήθηκε για το συμφέρον της Γερμάνιας

to-eurw-einai-zourlomanduas-leei-o-krougkman
|
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα «πυρά» εκτοξεύει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν κατά της λιτότητας και της Γερμανίας, υπογραμμίζοντας πως το ευρώ υπάρχει για να λειτουργεί προς το συμφέρον της αφού αυτή «διοικεί» την Ευρώπη.

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο RTE, ο Κρούγκμαν τονίζει ότι η πολιτική της αμείλικτης λιτότητας και η «επιχείρηση» του ευρώ, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο προς το συμφέρον της Γερμανίας και σε βάρος της Ευρώπης.

Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών

Οπως δήλωσε, οι χώρες που ζουν στα δίχτυα της λιτότητας πρέπει να διαμαρτυρηθούν δυναμικά για την οικονομική ύφεση που έφεραν τα προγράμματα των σκληρών δημοσιονομικών προσαρμογών και υπογράμμισε πως είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι απουσιάζει ένας συνασπισμός των χωρών-οφειλετών, οι οποίες θα έλεγαν «κοιτάξτε, κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά κόψτε κάτι και σεις».

«Το ευρώ είναι ένας ζουρλομανδύας κι έτσι υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά ακόμη και μία μικρή χαλάρωση μπορεί να σημαίνει λίγο λιγότερο άσχημες συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.

«Μία κατάσταση στην οποία το ευρώ λειτουργεί αποκλειστικά προς το συμφέρον της Γερμανίας είναι μια κατάσταση που θα χειροτερεύσει. Ένα νόμισμα το οποίο υποτίθεται ότι ήταν η οδός προς την ευρωπαϊκή ενότητα, θα οδηγήσει προς μία διαιρεμένη ήπειρο, η οποία τα κακοποιείται από τον πυρήνα της Ευρωζώνης».

Ο Κρoύγκμαν πρόσθεσε ότι πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται την οικονομική κρίση ως «παιχνίδι ηθικής»: «Εχετε αμαρτήσει και έτσι πρέπει να τιμωρηθείτε». .

Αλλά, όπως είπε, κάνοντας τους ανθρώπους να υποφέρουν δεν είναι ο τρόπος για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Κρούγκμαν, ο οποίος βρέθηκε στο Δουβλίνο για να παραλάβει το βραβείο James Joyce για την οικονομία, υποστήριξε ότι η πανευρωπαϊκή λιτότητα και ο αποπληθωρισμός έχει επιδεινώσει το πρόβλημα του χρέους της Ιρλανδίας..

«Το να έχεις μια καταστροφική για την κοινωνία λιτότητα στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα, και με μια υπερβολικά επιφυλακτική πολιτική από την ΕΚΤ, είναι το χειρότερο όλων, όπως πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια κυβέρνηση εντός Ευρωζώνης να χαλαρώσει τους όρους της λιτότητας, «εκτός και εάν συμφωνήσουν Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook