To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Οι επιπτώσεις της εισαγωγής ενός παράλληλου μέσου πληρωμής, του περίφημου Geuro, αποτελεί ένα από τα θέματα που εξετάζει έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Τις επιπτώσεις της εισαγωγής ενός παράλληλου μέσου πληρωμής, του περίφημου Geuro, το οποίο είναι «συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος» εξετάζει μεταξύ άλλων έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Levy που συντάχθηκε τον Μαϊο του 2015 και φέρει τον τίτλο «Strategic Analysis. Conditions and Strategies for Economic Recovery».

To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Μια από τις πιθανές εναλλακτικές που εξετάζουν οι συντάκτες του κειμένου είναι και η έκδοση ομολόγων μηδενικού επιτοκίου, των Geuro, τα οποία θα έχουν διάρκεια εις το διηνεκές και θα μπορούν να μεταβιβαστούν. Σύμφωνα με την έκθεση, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς τα Geuro θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χρήμα -δηλαδή παράλληλο νόμισμα- αλλά η κυβέρνηση δεν θα άλλαζε την αξία των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων σε Geuro, ούτε θα απαιτούσε οι ιδιωτικές συναλλαγές να γίνονται σε αυτό.

To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν - εικόνα 2

Τα Geuro θα μπορούσαν να είναι μετατρέψιμα, μόνο όμως προς τη μία κατεύθυνση -από το ευρώ σε Geuro- προκειμένου η χρήση τους να περιοριστεί στην εσωτερική αγορά. «Όπως έγινε ξεκάθαρο από ανεπίσημες συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΚΤ, η έκδοση Geuro θα ήταν μια απόφαση οικονομικής πολιτικής: δεν θα είχε να κάνει με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και συνεπώς θα ήταν συμβατή με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος».

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, η έκδοση Geuro θα μπορούσε να χρησιμεύσει για δύο λόγους: α) την αποκατάσταση της ρευστότητας στην εσωτερική οικονομία, β) την παροχή ρευστότητας για περαιτέρω κυβερνητικές δαπάνες για να διατηρηθεί η εργασία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των Geuro που θα μπορούσε να εκδοθεί θα πρέπει καθοριστεί με πολύ προσοχή, ενώ ο προτιμητέος θεσμός που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια έκδοση θα ήταν η ΤτΕ ή κάποια άλλη ανεξάρτητη οικονομική αρχή.

Τα Geuros θα μπορούσαν να γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση για πληρωμές φόρων μέχρι το 20% της αξίας τους αλλά και για κοινωνικές συνεισφορές. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να παίρνουν το 30% του μισθού τους σε Geuro και τα υπόλοιπα σε ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ισχύσει και την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως σημειώνει η έκθεση, «η δημιουργία του Geuro έχει νόημα μόνο εάν μπορεί να χρηματοδοτήσει επιπλέον έξοδα και να παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην μη-χρηματοοικονομικό τομέα».

Σύμφωνα μάλιστα με μία πρόταση της έκθεσης, η χρήση των Geuro θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι θα πληρώνοντας κατά 50% σε Geuro και κατά 50% σε ευρώ.

Τι είναι το Ινστιτούτο Levy

Το περίφημο Ινστιτούτο Λεβί για τα οικονομικά ιδρύθηκε το 1986 και οφείλει τη δημιουργία του στη γενναιοδωρία και στο όραμα του Λεόν Λεβί. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου, στόχος του είναι να βοηθήσει τη γενικότερη λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, επιτρέποντας σε ερευνητές και ηγέτες στον επιχειρηματικό κλάδο, την εργασία ή τη διοίκηση να δουλέψουν από κοινού σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Ινστιτούτο στεγάζεται στο Κολέγιο Μπαρντ, ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστημιακά κολέγια, με το οποίο συνδέθηκαν ορισμένες από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής σκηνής όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, επιχειρηματίες όπως ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ, ο Τζορτζ Ιστμαν και ο Φρέντερικ Βάντερμπιλτ.

Πρόεδρος του Ινστιτούτου σήμερα είναι ο έλληνας καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία επίσης είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Ινστιτούτο. Μέλος του Ινστιτούτου είναι επίσης και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου είναι μεταξύ άλλων και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:05

Νέα μέτρα για την παρενόχληση στην εργασία: Αυστηρές ποινές έως και απόλυση - Τι είναι ο "σύνδεσμος αναφοράς"

Νέα μέτρα την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερα από 20 άτομα.

ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ 22 Οκτ 2021 | 12:49

Ηλεκτρονικά βιβλία και εφορία: Από 1η Νοεμβρίου MyData υποχρεωτικά για όλους

Ξεκινά υποχρεωτικά η έκδοσης και διαβίβασης τιμολογίων μέσω της πλατφόρμας MyData στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Οκτ 2021 | 11:37

Βολές Γεωργιάδη σε τράπεζες: Ακατανόητη η μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε στη Βουλή ακατανόητη τη μη επιχορήγηση δανείων σε μικρές επιχειρήσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ 22 Οκτ 2021 | 10:47

Σταϊκούρας στο Capital.gr: Έτοιμοι για νέα μέτρα στην ενέργεια - Θετική η έκθεση της 12ης αξιολόγησης

Έτοιμος αν χρειαστεί να προχωρήσει και νέα μέτρα για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στα προϊόντα ενέργειας, δηλώνει ο Χ. Σταϊκούρας στην αποκλειστική συνέντευξή του στο Capital.gr.

21 Οκτ 2021 | 19:53

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις και την κάθε επιμέρους δόση του ΕΝΦΙΑ.

21 Οκτ 2021 | 18:02

Μ. Ρήγας - Energean: Να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές

O CEO της Energean κ. Μαθιός Ρήγας τόνισε πως πρέπει "να εξετάσουμε όλες τις δυνατότητες εξασφάλισης φυσικού αερίου, σε ανταγωνιστικές τιμές"

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ 21 Οκτ 2021 | 14:28

ΕΦΚΑ - "Πύργος Ελέγχου" θα παρακολουθεί τις συντάξεις: Στόχος να εκδίδονται 3 ανά υπάλληλο την ημέρα

Για πρώτη φορά μπαίνει στον ΕΦΚΑ ποσοτικός στόχος για έκδοση τριών συντάξεων από τον κάθε υπάλληλο ανά ημέρα.