To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Οι επιπτώσεις της εισαγωγής ενός παράλληλου μέσου πληρωμής, του περίφημου Geuro, αποτελεί ένα από τα θέματα που εξετάζει έκθεση του αμερικανικού Ινστιτούτου Levy.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Τις επιπτώσεις της εισαγωγής ενός παράλληλου μέσου πληρωμής, του περίφημου Geuro, το οποίο είναι «συμβατό με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος» εξετάζει μεταξύ άλλων έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου Levy που συντάχθηκε τον Μαϊο του 2015 και φέρει τον τίτλο «Strategic Analysis. Conditions and Strategies for Economic Recovery».

To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν

Μια από τις πιθανές εναλλακτικές που εξετάζουν οι συντάκτες του κειμένου είναι και η έκδοση ομολόγων μηδενικού επιτοκίου, των Geuro, τα οποία θα έχουν διάρκεια εις το διηνεκές και θα μπορούν να μεταβιβαστούν. Σύμφωνα με την έκθεση, για όλους τους πρακτικούς σκοπούς τα Geuro θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως χρήμα -δηλαδή παράλληλο νόμισμα- αλλά η κυβέρνηση δεν θα άλλαζε την αξία των υπαρχόντων περιουσιακών στοιχείων σε Geuro, ούτε θα απαιτούσε οι ιδιωτικές συναλλαγές να γίνονται σε αυτό.

To «Geuro» είναι η λύση: Οι «αμερικανοί φίλοι» επιμένουν - εικόνα 2

Τα Geuro θα μπορούσαν να είναι μετατρέψιμα, μόνο όμως προς τη μία κατεύθυνση -από το ευρώ σε Geuro- προκειμένου η χρήση τους να περιοριστεί στην εσωτερική αγορά. «Όπως έγινε ξεκάθαρο από ανεπίσημες συζητήσεις με αξιωματούχους της ΕΚΤ, η έκδοση Geuro θα ήταν μια απόφαση οικονομικής πολιτικής: δεν θα είχε να κάνει με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και συνεπώς θα ήταν συμβατή με τη διατήρηση του ευρώ ως νόμιμου νομίσματος».

Όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, η έκδοση Geuro θα μπορούσε να χρησιμεύσει για δύο λόγους: α) την αποκατάσταση της ρευστότητας στην εσωτερική οικονομία, β) την παροχή ρευστότητας για περαιτέρω κυβερνητικές δαπάνες για να διατηρηθεί η εργασία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των Geuro που θα μπορούσε να εκδοθεί θα πρέπει καθοριστεί με πολύ προσοχή, ενώ ο προτιμητέος θεσμός που θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια έκδοση θα ήταν η ΤτΕ ή κάποια άλλη ανεξάρτητη οικονομική αρχή.

Τα Geuros θα μπορούσαν να γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση για πληρωμές φόρων μέχρι το 20% της αξίας τους αλλά και για κοινωνικές συνεισφορές. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα μπορούσαν να παίρνουν το 30% του μισθού τους σε Geuro και τα υπόλοιπα σε ευρώ, ενώ κάτι ανάλογο θα μπορούσε να ισχύσει και την καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων.

Όπως σημειώνει η έκθεση, «η δημιουργία του Geuro έχει νόημα μόνο εάν μπορεί να χρηματοδοτήσει επιπλέον έξοδα και να παρέχει πρόσθετη ρευστότητα στην μη-χρηματοοικονομικό τομέα».

Σύμφωνα μάλιστα με μία πρόταση της έκθεσης, η χρήση των Geuro θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα άμεσης δημιουργίας θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι θα πληρώνοντας κατά 50% σε Geuro και κατά 50% σε ευρώ.

Τι είναι το Ινστιτούτο Levy

Το περίφημο Ινστιτούτο Λεβί για τα οικονομικά ιδρύθηκε το 1986 και οφείλει τη δημιουργία του στη γενναιοδωρία και στο όραμα του Λεόν Λεβί. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ινστιτούτου, στόχος του είναι να βοηθήσει τη γενικότερη λήψη αποφάσεων στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, επιτρέποντας σε ερευνητές και ηγέτες στον επιχειρηματικό κλάδο, την εργασία ή τη διοίκηση να δουλέψουν από κοινού σε προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το Ινστιτούτο στεγάζεται στο Κολέγιο Μπαρντ, ένα από τα πιο φημισμένα πανεπιστημιακά κολέγια, με το οποίο συνδέθηκαν ορισμένες από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής σκηνής όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, επιχειρηματίες όπως ο Τζον Ντ. Ροκφέλερ, ο Τζορτζ Ιστμαν και ο Φρέντερικ Βάντερμπιλτ.

Πρόεδρος του Ινστιτούτου σήμερα είναι ο έλληνας καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου, σύζυγος της αναπληρώτριας υπουργού εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία επίσης είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Ινστιτούτο. Μέλος του Ινστιτούτου είναι επίσης και ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου είναι μεταξύ άλλων και ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ 25 Σεπ 2020 | 12:50

"Κλείδωσε" η πώληση της ΕΛΒΟ στους Ισραηλινούς

Πωλήθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων στους Ισραηλινούς

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 25 Σεπ 2020 | 12:37

Νέος υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο Θεόδωρος Πελαγίδης [εικόνες]

Ορκίστηκε σήμερα ο Θεόδωρος Πελαγίδης ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 25 Σεπ 2020 | 09:29

Η ώρα του ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται τα νέα εκκαθαριστικά - Ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές [πίνακες]

Θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να "ανέβουν" τα ειδοποιητήρια για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Σεπ 2020 | 09:05

Τον Οκτώβριο τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Ποιοι και πότε θα πληρωθούν

Οι καταβολές θα γίνουν σε μια δόση και το ποσό θα είναι ακατάσχετο.

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 25 Σεπ 2020 | 07:51

Κορονοϊός: Γιατί παγώνουν τα σενάρια για άμεσο lockdown - Το μήνυμα Μητσοτάκη και οι αντοχές της οικονομίας

Οι προβλέψεις για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς σε βασικούς οικονομικούς δείκτες δεν ενσωματώνουν την πρόβλεψη για ένα δεύτερο "λουκέτο" στην ελληνική οικονομία.

ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 24 Σεπ 2020 | 21:35

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα για τους πληγέντες του μεσογειακού κυκλώνα

Για τα δώδεκα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Ιανό ενημέρωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

ΕΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2020 | 17:55

Παρατείνεται η προθεσμία για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης χορήγησης αποζημίωσης ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων συγκεκριμένων πληττόμενων κλάδων

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 24 Σεπ 2020 | 16:19

ΥΠΕΝ: Λήγει η τελευταία παράταση για τα αυθαίρετα

Πότε λήγει η τελευταία παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, όσα πρέπει να ξέρετε

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 16:14

Βρούτσης: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα καταβληθεί το σύνολο των αναδρομικών για την κύρια σύνταξη ανέφερε ο Γιάννης Βρούτσης

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 14:09

Υπ. Μεταφορών: Θα έρθει νόμος για να μπορούν οι οδηγοί ΙΧ να "καβαλάνε μηχανή" έως 125 cc χωρίς εξετάσεις

Διευκρίνιση του υπουργείου Μεταφορών στο θέμα της οδήγησης μηχανής έως 125 κυβικά από κατόχους διπλώματος αυτοκινήτου χωρίς να περνούν εξετάσεις.