Το λένε οι επιστήμονες: Κόψτε το χρηματιστήριο, δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα

Το χρηματιστήριο, είναι «ακριβό» σπορ, όχι μόνο στο χρήμα αλλά και στην υγεία- Αυτό υποστηρίζει επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία η πτώση των μετοχών δημιουγεί ψυχολογικά προβλήματα

to-lene-oi-epistimones-kopste-to-xrimatistirio-dimiourgei-psuxologika-problimata
|
SHARE THIS
0
SHARES

Το χρηματιστήριο κατά πολλούς είναι πάθος και κατά άλλους «αρρώστια». Αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα «σπορ» και έχει την ικανότητα να «ανεβοκατεβάσει» περιουσίες και ανθρώπους. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι έχει μια πιο «σκοτεινή» πλευρά, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι αυτοκτόνησαν όταν έκαναν «βουτιά» οι μετοχές τους, ενώ άλλοι οδηγούνται στο νοσοκομείο με ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα επιστημόνων από την Ταϊβάν που δημοσιεύεται στο περιοδικό Health Policy and Planning η οποία υποστηρίζει πως η πτώση των μετοχών οδηγεί σε αυξημένες ψυχικές διαταραχές και σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία μιας χώρας, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια πτώση 1% του χρηματιστηριακού δείκτη σε μια ημέρα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 0,36% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η κατ’ εξοχήν ομάδα κινδύνου είναι οι μεσήλικες άνδρες, πιθανότατα επειδή αυτοί είναι που παίζουν περισσότερο στο χρηματιστήριο, αναφέρει η έρευνα, η οποία έδειξε ότι μια πτώση 1% του χρηματιστηριακού δείκτη σε μια ημέρα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 0,36% των εισαγωγών στα νοσοκομεία για ψυχικές διαταραχές την ίδια ημέρα. Όταν ο δείκτης των μετοχών έπεφτε για πέντε συνεχόμενες ημέρες, υπήρχε αύξηση 1,6% κατά μέσο όρο στις εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Αν και η σχέση αυτή αφορούσε και τα δύο φύλα, η ψυχική υγεία των ανδρών φαινόταν να επηρεάζεται περισσότερο. Από άποψη ηλικίας, οι «χαμηλές πτήσεις» των μετοχών είχαν αντίκτυπο κυρίως στους άνδρες 45 έως 54 ετών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι πιο ευάλωτοι στις ψυχικές διαταραχές είναι οι μη προνομιούχοι μιας κοινωνίας, με αποτέλεσμα σε περιόδους κρίσης οι πιο φτωχοί να πιέζονται περισσότερο και ψυχολογικά. Ομως, σύμφωνα με τους ερευνητές, η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες (μεταξύ άλλων, μέσω του χρηματιστηρίου) και σε πιο προνομιούχα στρώματα του πληθυσμού σε αρκετές χώρες. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η οικονομική ύφεση, εκτός από ανεργία και μειωμένα εισοδήματα, πλήττει ψυχολογικά και όσους διαθέτουν κάποια κεφάλαια για να τα επενδύσουν σε μετοχές.

Μήπως όποιος δεν το αντέχει θα πρέπει να αφήσει το «πούλα» και να ασχοληθεί με κάτι άλλο;

Γενικότερα όμως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι, πέρα από τους επενδυτές, μια πτωτική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάζει όχι μόνο το κλίμα στην οικονομία, αλλά και την ψυχολογική διάθεση του κοινού ακόμα κι αυτών που δεν παίζουν στο χρηματιστήριο, πράγμα που ευνοεί την εκδήλωση ψυχολογικών προβλημάτων σε ένα πληθυσμό.

Οι ερευνητές συνιστούν ιδίως σε όσους έχουν διαγνωσμένα ψυχολογικά προβλήματα ή βιώνουν μια περίοδο άγχους και στρες, να προσπαθούν να αποστασιοποιούνται από το τι συμβαίνει στο χρηματιστήριο και να μην…χολοσκάνε πολύ αν οι μετοχές πέφτουν.

Μήπως όποιος δεν το αντέχει θα πρέπει να αφήσει το «πούλα» και να ασχοληθεί με κάτι άλλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook