Το μεγάλο «κόλπο» με τον ΕΝΦΙΑ: Το μπαλάκι στον... επόμενο

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ο φόρος θα είναι ή αμετάβλητος ή ελάχιστα αλλαγμένος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μεγάλο «κόλπο» με τον ΕΝΦΙΑ: Το μπαλάκι στον... επόμενο

Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων, ο φόρος θα είναι ή αμετάβλητος ή ελάχιστα αλλαγμένος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, είναι αποτέλεσμα διεργασιών ώστε οι μεγάλες αυξομειώσεις όχι μόνο στον φόρο αλλά και στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, να γίνουν το 2019, ενδεχομένως και από την επόμενη κυβέρνηση.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι ένας φόρος που διορθώνεται αλλά ένας φόρος που καταργείται εξακολουθεί να στοιχειώνει την κυβέρνηση η οποία υποχρεώνεται εν μέσω «εορτασμών» για την έξοδο από τα μνημόνια υποχρεώνεται να στείλει για 4η φορά τα ειδοποιητήρια σε 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Το μόνο που προλαβαίνει πλέον να κάνει μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας είναι να υποσχεθεί μια μικρή ελάφρυνση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ για το 2019, δηλαδή μια έκπτωση που αντιστοιχεί από 35 έως 70 ευρώ ανά ιδιοκτήτη, κυρίως «μικρό». Για μια ακόμη χρονιά, ο ΕΝΦΙΑ αποδεικνύεται πολύ σκληρός όχι μόνο για να καταργηθεί αλλά ακόμη και για να «διορθωθεί» ουσιαστικά.

Δύο είναι οι λόγοι: ο πρώτος είναι ο όγκος των χρημάτων που βεβαιώνονται (και φέτος θα φτάσουμε στα 3,1-3,2 δις. ευρώ) και δεύτερον οι υψηλοί συντελεστές εισπραξιμότητας. Διότι μπορεί σε πολιτικό επίπεδο ο ΕΝΦΙΑ να θεωρείται ως ο πιο επαχθής κοινωνικά φόρος –δεδομένου ότι αγγίζει ακόμη και την «πρώτη κατοικία» το Έλληνα- από την άλλη όμως, τα ποσοστά εισπραξιμότητας κυμαίνονται ακόμη και πάνω από το 75% ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και το ποσοστό εισπραξιμότητας του (θεωρητικά πιο δίκαιου λόγω αναλογικότητας) φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Με τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως το τέλος Αυγούστου, οι «κερδισμένοι» της φετινής χρονιάς θα είναι περισσότεροι από τους χαμένους. Ίσως και αυτό να συνέβαλε (δεδομένου ότι ήταν ήδη γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τα μέσα Ιουνίου) στο να μην μπει φρένο στην ανάρτηση των ειδοποιητηρίων πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πρακτικά, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι «μια από τα ίδια». Και να γιατί:

1. Για 3.995.181 φυσικά πρόσωπα (62% του συνόλου) δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

2. Για τους 893.032 που περιμένουν μείωση (συνολικά μείωση θα έχουν 1.470.962 άτομα) το ποσό της μεταβολής δεν θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ ή τα 12 ευρώ κατά μέσο όρο κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνει καν αντιληπτό.

3. Για τους 737.709 που περιμένουν αύξηση, επίσης αυτή δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ ή περίπου τα 15-20 ευρώ κατά μέσο όρο.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης να μην αντιμετωπίσει ουσιαστικά το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές αλλά να πετάξει το... μπαλάκι παραπέρα, ενδεχομένως και στην επόμενη κυβέρνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση αφήνει στην επόμενη μια βαριά κληρονομιά: να αλλάξει εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες ώστε αυτές επιτέλους να εξισωθούν με τις πραγματικές και φυσικά να αλλάξει εκ νέου τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ώστε το ποσό της βεβαίωσης να παραμείνει αμετάβλητο στα 3,1 δις. ευρώ ή στα 2,9 δις. ευρώ αν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος για κάποιες μικρές ελαφρύνσεις.

Φωτο: αρχείου EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ 09 Νοε 2020 | 08:13

Τα τρία μέτωπα των ιδιοκτητών ακινήτων: O "μικρός ΕΝΦΙΑ", οι επιστροφές φόρου και το "δώρο Χριστουγέννων"

Τα τρία κρίσιμα μέτωπα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και πώς θα τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

ΤΑ "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ" ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 08 Νοε 2020 | 09:33

Έρχεται ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες – Πώς πόσα (και γιατί) θα τον πληρώσουμε

Τι είναι ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" που θα φθάσει σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες

ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 03 Δεκ 2020 | 11:32

Χατζιδάκης: Τέλος στη φάμπρικα με βίλες από... ιδιωτικά εκκλησάκια εκτός σχεδίου

Ιδιώτες, έβγαζαν οικοδομικές άδειες ναϋδρίων σε εκτάσεις - στις οποίες απαγορεύεται οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης, λέει ο κ. Χατζηδάκης

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΦΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 08:29

Δώρο Χριστουγέννων: Σε ποιους μειώνεται κατά 9% λόγω αναστολών και σε ποιους αυξάνεται κατά 12% [παραδείγματα]

Σε μια περίοδο που όλα είναι πρωτόγνωρα, δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό με το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ CEO ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 02 Δεκ 2020 | 22:36

Άλμπερτ Μπουρλά: Μεγάλη επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη - Σχέδιο για 1.200 θέσεις εργασίας

Ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε πως 15-20% των αιτήσεων που δέχθηκε η Pfizer για τις θέσεις εργασίας προέρχεται από Έλληνες που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 02 Δεκ 2020 | 21:12

ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισεκ. ευρώ ως το 2023 προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023 σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα και τηλεπικοινωνίες περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 02 Δεκ 2020 | 16:59
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 02 Δεκ 2020 | 16:43

Ηλεκτρονικά η κατάθεση πινακίδων – "Δήμευση οχήματος" για τους παραβάτες

Πώς θα καταθέσετε πινακίδες ηλεκτρονικά από το σπίτι - Η άδεια και οι πινακίδες δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων