Το μεγάλο παράδοξο στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Τα ESG κριτήρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης και να μην είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που μας απειλεί όλους.

Ωστόσο, αν οι περισσότεροι θα πιστεύαμε ότι η σπουδαιότητα των κριτηρίων ESG, θα είχε ήδη αναγνωριστεί και η χρήση τους θα είχε καθιερωθεί στον ρόλο της ενεργειακής βιομηχανίας στη μετάβαση σε μία παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αυτό δεν συμβαίνει τόσο εμφατικά όσο θα έπρεπε.

Το μεγάλο παράδοξο στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Αν και ο ενεργειακός τομέας εξελίσσεται ταχύτατα προς μια πράσινη κατεύθυνση, έρχεται προτελευταίος στις ESG αξιολογήσεις στο σύνολο των οικονομικών τομέων, μόλις μετά τις τηλεπικοινωνίες (S&P Dow Jones Indices, 2021), όπως μας λέει ο κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η αξιολόγηση ESG περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εταιρικές κλιματικές πολιτικές, το ανθρακικό αποτύπωμα των επιχειρησιακών λειτουργιών, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, των πρώτων υλών, κοκ.

Δηλαδή, αξιολογεί δείκτες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από τις περιβαλλοντικές πιέσεις.

Τα παράδοξα στον τομέα της ενέργειας και τις ESG επιδόσεις

Ωστόσο εδώ υπάρχει ένα παράδοξο, όπως μας εξηγεί ο κ.Δούκας. Ένας από τους τρεις αδιάσπαστους άξονες των ESG είναι η αξιολόγηση στην περιβαλλοντική διάσταση ("E”) μιας εταιρείας, η οποία πολλές φορές συγχέεται με την αξιολόγησή της ως προς την ικανότητά της να παράγει οικονομική αξία στο μέλλον.

Έτσι, αν μία εταιρεία διατηρεί υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα, αλλά αυτό δεν κρίνεται πως απειλεί τη μελλοντική της οικονομική αξία, ενδεχομένως να εξακολουθεί να απολαμβάνει υψηλή βαθμολογία ESG από τους διάφορους φορείς αξιολόγησης.

Με άλλα λόγια, η ESG επενδυτική βιωσιμότητα δεν αποκλείει πρακτικές που δε συνάδουν (ή και είναι εκ διαμέτρου αντίθετες) με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τις κλιματικές προτεραιότητες.

Εν μέρει, αυτό εξηγεί και ορισμένες επιπλέον παραδοξότητες που παρατηρούνται στον τομέα της ενέργειας, αναφορικά με τις ESG επιδόσεις.

Για παράδειγμα, ενώ η βασική προσπάθεια στην ενέργεια εντοπίζεται στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι πετρελαϊκές εταιρείες φέρονται να λαμβάνουν ευνοϊκότερες ESG αξιολογήσεις συγκριτικά με εταιρείες που δραστηριοποιούνται αμιγώς στις ΑΠΕ, με βάση κάποιες μεθοδολογίες αξιολόγησης.

Επιπλέον, η περιβαλλοντική διάσταση λανθασμένα επισκιάζει τις άλλες δύο διαστάσεις, όσον αφορά στην ενεργειακή μετάβαση.

ESG

Αυτό σημαίνει ότι μία αποτυχημένη διαχείριση των κοινωνικών επιπτώσεων (διάσταση "S”) της πράσινης μετάβασης δεν θα οδηγήσει μόνο σε αδρανή περιουσιακά στοιχεία και υποδομές (stranded assets) αλλά θα οδηγήσει και σε σημαντικές κοινωνικές ανισότητες, με κοινότητες και ανθρώπους να "αδρανοποιούνται" (stranded communities and people).

Έναν τέτοιο κίνδυνο ζούμε σήμερα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους που επιτείνει το πρόβλημα της ενεργειακής ένδειας για μία μεγάλη μερίδα πολιτών, τονίζει ο καθηγητής.

Tα κριτήρια ESG δεν πρέπει να είναι απλά ακόμα ένα εργαλείο μάρκετινγκ

Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση και η διάσταση "G” (διακυβέρνηση). Όπως αναφέρει ο κ. Δούκας, τα κριτήρια ESG πρέπει να έχουν ταυτοτικό χαρακτήρα για την εκάστοτε επιχείρηση και να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης, και να μην είναι απλά ένα ακόμη εργαλείο μάρκετινγκ.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, χρειάζονται ανοιχτά συστήματα και εργαλεία διακυβέρνησης που θα δεσμεύουν τη Διοίκηση και θα κινητοποιούν ολόκληρο τον οργανισμό στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών.

ESG

Εξ ορισμού τα κριτήρια ESG μπορούν και πρέπει να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, με την προϋπόθεση της διαφάνειας της επιστημονικής αυθεντικότητας και αξιοπιστίας των μεθοδολογιών και των συστημάτων αξιολόγησης που χρησιμοποιεί.

Αν τα κριτήρια ESG δε βασίζονται σε ανοιχτά συστήματα και εργαλεία διακυβέρνησης, τα οποία θα υποστηρίζονται από ανοικτές επιστημονικές μεθοδολογίες, που να "πιστοποιούν" τους ESG "ισχυρισμούς" εταιρειών ή διαχειριστών κεφαλαίων, τότε δεν θα προάγουν βιώσιμες πρακτικές αλλά θα οδηγούν σε πράσινη εξαπάτηση (green washing).

** O Χάρης Δούκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ
Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 24 Ιαν 2022 | 13:03

Επίδομα θέρμανσης: Παρατείνεται έως τις 15 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης για την περίοδο 2021-2022.

ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 24 Ιαν 2022 | 12:36

Θα έχουμε διακοπές ρεύματος;- Πόσο έτοιμος είναι ο ΑΔΜΗΕ να αντιμετωπίσει τον χιονιά

Το σύστημα ενισχύθηκε με τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα αντέξει τον χιονιά

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Ιαν 2022 | 09:18

Νέος ΕΝΦΙΑ: Αυτές είναι οι δύο βασικές αλλαγές

Στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ με τον οποίο θα φορολογηθούν περισσότεροι από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκεται η επιτροπή του υπ. Οικονομικών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές