Το μεγάλο παζάρι της ΕΚΤ με το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα του τραπεζικού κλάδου παραμένει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μεγάλο παζάρι της ΕΚΤ με το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες

Η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα του τραπεζικού κλάδου παραμένει, με τις ανησυχίες να αποτυπώνονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε και σήμερα πτωτικά μέχρι το μεσημέρι, όπου χρειάστηκε να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση για να αντιστραφεί τελικά το κλίμα. Για ακόμη μία μέρα ωστόσο η πίεση επικεντρώθηκε κυρίως στις τραπεζικές μετοχές, καθώς η προοπτική επίσπευσης των stress tests από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ρίχνει βαριά τη σκιά της στις συναλλαγές.

Σημειώνεται ότι χθες, για πρώτη φορά, ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Φρανκφούρτη να επισπεύσει τα τεστ αντοχής προκειμένου να κατευναστούν κάποιες ανησυχίες του ΔΝΤ που επιμένει να πιέζει για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ αποφάσισε να ξεκινήσει την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη Φεβρουαρίου, αρκετές εβδομάδες πριν από την εκκίνηση του προγραμματισμένου πανευρωπαϊκού στρες τεστ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ιδρύματα θα χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης. Ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις αρχές Μαΐου, πριν δηλαδή από το τέλος του προγράμματος, και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα.

Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για τον Οκτώβριο του 2018, οπότε και θα γίνονταν και των ελληνικών τραπεζών. Όμως, με τις πιέσεις του ΔΝΤ πείστηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να γίνουν νωρίτερα, λόγω της προοπτικής εξόδου από το μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ έχουν ζητηθεί από το ΔΝΤ, το οποίο έχει ζητήσει και τη διενέργεια νέας αξιολόγησης των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (asset quality review ή AQR), αν αυτό δεν φαίνεται να έχει προγραμματιστεί. Στόχος της κίνησης αυτής της ΕΚΤ είναι να ικανοποιηθεί -τουλάχιστον εν μέρει- το ΔΝΤ. Όπως είναι προφανές, αν τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής δεν είναι ικανοποιητικά, τότε θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Το σκεπτικό είναι πως εφόσον υπάρξουν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης τότε θα υπάρχει ο χρόνος ώστε να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ, αλλιώς οι τράπεζες να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι το μέγιστο ποσό που μπορεί να απορροφηθεί έως τον προσεχή Αύγουστο είναι συνολικά 50 δισ. ευρώ

O γόρδιος δεσμός των «κόκκινων» δανείων

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών αποτελούν σοβαρό πρόβλημα και μπορεί να απαιτήσουν ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ιδρυμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 72,8 δισ ευρώ, δεν μειώθηκαν δηλαδή στα 72,4 δισ. σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και ειδικότερα τον SSM.

Πριν δεχθεί να συμμετάσχει επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, τον Ιούλιο, το Ταμείο είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΚΤ ότι μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα γίνουν επί τόπου επιθεωρήσεις στην ελληνικές τράπεζες για την πορεία διαχείρισης των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων τους. Ωστόσο, όταν ανακοίνωσε την είσοδό του στο πρόγραμμα, το ΔΝΤ ζήτησε και τεστ αντοχής και AQR.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί τα χρονοδιαγράμματα για τα στρες τεστ των τραπεζών της Ευρωζώνης, τα οποία πέρσι είχαν ολοκληρωθεί τέλη Ιουλίου. Σημειώνεται επίσης ότι από την αρχή της κρίσης το 2010, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές.

Τι δήλωσαν Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ

Την Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθούν τα στρες τεστ νωρίτερα το 2018. «Ο SSM θα λάβει την απόφασή του με πλήρη ανεξαρτησία» τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ευρωκοινοβουλίου.

Υπερ του να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών πριν ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο τάχθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Νταϊσενμπλουμ. Απέφυγε μεν να τοποθετηθεί για το αν θα απαιτηθούν stress tests ή έλεγχοι χαρτοφυλακίου δηλώνοντας αναρμόδιος ωστόσο, επισήμανε ότι «καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι». Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε και εκείνος ένα βήμα προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο από τον Ιούλιο έχει ζητήσει επίσπευση των ελέγχων των τραπεζών και ολοκλήρωσή τους πριν τη λήξη του 3ου μνημονίου.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ερωτήθηκε: «Υπάρχει πολύ συζήτηση σε σχέση με το τι είδους τεστ θα επιλεγεί. Το AQR ή το τυπικό στρες τεστ». Και απάντησε: «Δεν έχω άποψη αν θα πρέπει να υπάρξει AQR ή στρες τεστ. Το θέμα κλειδί εδώ είναι ότι καθώς κατευθυνόμαστε προς το τέλος του προγράμματος πρέπει να διασφαλίσουμε αν οι τράπεζες είναι ασφαλείς, εάν θα επιβιώσουν ή όχι. Και δεδομένης όλης της δουλειάς που έχει γίνει, της ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει, των νέων κεφαλαίων που έχουν μπει είναι πολύ σημαντικό να τελειώσουμε για τώρα με το θέμα των τραπεζών. Να είναι σταθερές και ισχυρές. Αν αυτό μπορεί να γίνει με το στρες τεστ τότε μια χαρά. Αν χρειάζεται AQR ας είναι. Αυτό νομίζω ότι είναι απόφαση των τραπεζικών αρχών. Δεν νομίζω ότι είναι πολιτική απόφαση».

Oι απώλειες για τις τράπεζες

Όπως είναι προφανές, η διαιώνιση της συζήτησης έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να υποστεί σημαντικές απώλειες το τελευταίο δίμηνο, με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον πιο ταραχώδη μήνα. Μόνο τον Σεπτέμβριο ο οποίος δεν έχει καν τελειώσει, η κεφαλαιοποίησή τους έχει καταρρεύσει κατά 3,052 δισ. ευρώ και κατά 29% συνολικά .

Και το επόμενο διάστημα κάθε άλλο παρά ήσυχο αναμένεται.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΙΚΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ 07 Ιαν 2021 | 13:08

ΕΚΤ: Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020

Οι δείκτες για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, ανέφερε η ΕΚΤ.

ΑΝΑΚΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 28 Δεκ 2020 | 17:46

Πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ: Ακόμη 3,6 δισ. ευρώ καταβάλει η κυβέρνηση - Απομένει 1,8 δις

Πρόωρη αποπληρωμή το αμέσως προσεχές διάστημα ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.