Το μνημόνιο τελειώνει οι υποχρεώσεις μένουν-Τα τρία κείμενα της Κομισιόν

Τρία διαφορετικά κείμενα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Λουξεμβούργο, περιγράφουν όλο το πλαίσιο των δεσμεύσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το μνημόνιο τελειώνει οι υποχρεώσεις μένουν-Τα τρία κείμενα της Κομισιόν

Το μνημόνιο τελειώνει στις 20 Αυγούστου, οι μεταμνημονιακές υποχρεώσεις όχι. Τρία διαφορετικά κείμενα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Λουξεμβούργο, περιγράφουν όλο το πλαίσιο των δεσμεύσεων που πρέπει να εκπληρωθούν με χρονικό ορίζοντα εβδομάδων ή ακόμη και ετών.

Τα τρία διαφορετικά κείμενα είναι τα εξής:

1.Ο κατάλογος με τις εκκρεμότητες που αφορούν κατά κύριο λόγο στις αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την Εγνατία, το Ελληνικό ακόμη και την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης της ΕΥΔΑΠ από την επόμενη εβδομάδα (σ.σ με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιουλίου)

2.Το τεχνικό μνημόνιο το οποίο επίσης δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και περιγράφει –μεταξύ άλλων- τη διαδικασία με την οποία θα πρέπει να προχωρήσει η περικοπή των συντάξεων. Από το κείμενο προκύπτει άλλο ένα δυσάρεστο. Όσοι πρέπει κανονικά να υποστούν μεγαλύτερη μείωση από το 18% που προβλέπεται ως πλαφόν στην περικοπή (σ.σ ορίζεται ότι το πλαφόν πρέπει να ισχύει και για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς αλλά και για την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος) η επιπλέον μείωση θα ισοσκελιστεί με μελλοντικές αυξήσεις που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι μετά το 2022. Πρακτικά δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα παραμείνουν με το ίδιο εισόδημα για πάρα πολλά χρόνια και ενώ ο πληθωρισμός θα «τρέχει» και θα ροκανίζει το εισόδημά τους. Το τεχνικό μνημόνιο περιγράφει ακόμη και τη διαδικασία περικοπής της έκπτωσης φόρου από την 1/1/2020 αφήνοντας όμως πάντοτε το παράθυρο ανοικτό η μείωση να έρθει νωρίτερα αν κριθεί απαραίτητο για δημοσιονομικούς λόγους. Το τελευταίο βέβαια, δεν φαίνεται πιθανό μετά την αποδυνάμωση της θέσης του ΔΝΤ.

3.Το 3ο κείμενο, είναι το παράρτημα της συμφωνίας του Eurogroup. Αυτό αναλύει μια προς μια της έξι υποχρεώσεις της μεταμνημονιακής περιόδου. Αυτές έχουν ως εξής:

1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με σεβασμό στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM». Η φράση για τον σεβασμό στις μεταρρυθμίσεις δεν έχει προστεθεί τυχαία. Πρακτικά μπαίνει «φρένο» στα σενάρια ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και χωρίς να εφαρμόσει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις ή τη μείωση του αφορολογήτου. «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020». Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να γίνει σε δύο φάσεις, η πρώτη μέχρι τα μέσα του 2019 και η δεύτερη μέχρι τα μέσα του 2020 και θα αφορά στον υπολογισμό όλων των φόρων στα ακίνητα συμπεριλαμβανομένου και του ΕΝΦΙΑ. Στον τομέα της φορολογικής διοίκησης, η Ελλάδα θα πρέπει να φθάσει στις συμφωνηθείσες μόνιμες θέσεις στελέχωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (αφορά σε 12.000 εργαζόμενους μέχρι τα τέλη του 2018 και 13.322 στελέχη μέχρι τα μέσα του 2021). Για τα μέσα του 2021 προσδιορίζεται και ο χρόνος ενεργοποίησης του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού είσπραξης των οφειλών. Στα δημόσια οικονομικά, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες πολιτικές ώστε να αποφύγει τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών και μέχρι τα μέσα του 2019 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Μεταρρύθμιση που εκτείνεται μέχρι και τα μέσα του 2022 αφορά στην πλήρη λειτουργία του λογαριασμού θησαυροφυλακίου για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

2. Κοινωνική πρόνοια

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, σε στενή συνεργασία με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται μέσω του SRSS. Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020. Στον τομέα της υγείας, θα πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον 120 κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εφαρμογές για το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019». Μέχρι το τέλος του 2019 θα πρέπει να έχουν ενεργοποιηθεί και όλοι οι επιμέρους τομείς του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Κόκκινα δάνεια: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών εγγράφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019. Μέχρι το 2021 πρακτικά θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει όλο το απόθεμα αιτήσεων που έχουν γίνει για τον νόμο Κατσέλη Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να αναπτύξει μέχρι το τέλος του 2018 μια στρατηγική εξόδου για την πώληση των μεριδίων του στις συστημικές τράπεζες. «Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα τηρηθεί πλήρως και θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση». Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την χαλάρωση των capital controlsενώ οι αποφάσεις για την πώληση των τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τα μέσα του 2022.

4. Αγορές εργασίας και προϊόντων

Στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2019. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021. Ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019 και θα δημιουργήσει πλήρως την κτηματολογική αρχή. Πρέπει να ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020.

Στον κλάδο της ενέργειας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

5. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας (HCAP) και ιδιωτικοποιήσεις

«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” και του ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), των ΕΛΠΕ και της μαρίνας του Αλίμου (μέσα 2019), της Εγνατίας, της ΔΕΠΑ Εμπορικής, των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και των περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας (τέλος 2019). Την πώληση των μετοχών της ΔEH, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας (μέσα 2021) και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ (μέχρι τα μέσα του 2022). Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο Υπερταμείο και η ανασυγκρότηση της ΕΤΑΔ θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2018.

6. Δημόσια διοίκηση

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης θα διατηρηθεί», αναφέρει το έγγραφο. Μέχρι το τέλος του 2018 η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει τον διορισμό των γενικών γραμματέων και όλων των γενικών διευθυντών, σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει έως το τέλος του 2019 το σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανισμό για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την αρχή ενιαίας πληρωμής).

Διαβάστε τα κείμενα της Commission:

α. annex

β. pending

γ. technical

φωτο Eurokinissi/EU

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ PFIZER ΚΑΙ MODERNA ΑΠΟ ΤΟ 2022 14 Απρ 2021 | 12:39

Αποκάλυψη της La Stampa: Η Κομισιόν δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαια με AstraZeneca και Johnson & Johnson

Η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει την εκστρατεία εμβολιασμού για τον κορονοϊό χωρίς τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΛΦ ΣΤΡΑΟΥΧ 13 Απρ 2021 | 16:35

ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος ESM υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί πιστωτική γραμμή όταν λήξει το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ 2019 12 Απρ 2021 | 20:55

Επιμένει ο Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην Αν. Μεσόγειο

Τι δήλωσε ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 07 Απρ 2021 | 21:41

Στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. συμμετείχε ο Βασίλης Κικίλιας

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 07 Απρ 2021 | 15:09

Έξαλλη η Ευρώπη με την αγένεια Ερντογάν που άφησε όρθια την Φον ντερ Λάιεν: Αυτό δεν θα επαναληφθεί

Ενοχλημένη η Ευρώπη από την απρεπή συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ 07 Απρ 2021 | 09:42

Η αγένεια του σουλτάνου Ερντογάν: Άφησε όρθια την φον ντερ Λάιεν ενώ εκείνος στρογγυλοκάθησε

Ερντογάν και Σαρλ Μισέλ στρογγυλοκάθισαν και άφησαν "σύξυλη" τη φον ντερ Λάιεν στη Τουρκία.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 01 Απρ 2021 | 09:21

Πώς δεν θα γίνουν διακοπο-δάνεια τα 57 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης: Οι προϋποθέσεις για να "πιάσουν τόπο"

Σε τέσσερα νούμερα συνοψίζεται η ελληνική πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια "ευκαιρία" που πρέπει να αξιοποιηθεί μέσα στην επόμενη 5ετία.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ SURE 30 Μαρ 2021 | 15:16

Κομισιόν - πρόγραμμα SURE: Επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για προστασία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων

Η Κομισιόν πρότεινε στο Συμβούλιο να χορηγήσει πρόσθετη χρηματοδοτική συνδρομή ύψους 3,7 δισ. ευρώ σε έξι κράτη μέλη στο πλαίσιο του SURE.

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 Απρ 2021 | 15:07

Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν την μεγαλύτερη ως σήμερα αμυντική συμφωνία - Τι προβλέπει

Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. 18 Απρ 2021 | 14:35

Έκπτωτη κηρύχθηκε η Swiss Med: Η εταιρεία που είχε αναλάβει την παράδοση 3 εκατ. self tests

Η εταιρεία Swiss Med που θα προμήθευε το Ελληνικό Δημόσιο με 3 εκατ. self tests κυρήχθηκε έκπτωτη

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ 18 Απρ 2021 | 13:14

Χατζηδάκης: Δεν καταργείται το 8ωρο και η πενθήμερη εργασία - Τι αλλάζει σε υπερωρίες και απολύσεις

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τα τρία ρεπό την εβδομάδα, τις υπερωρίες και την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης

ΣΕ 1.183.549 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 18 Απρ 2021 | 12:57

Εβδομάδα πληρωμών: Ξεκινά η καταβολή των επιδομάτων αναστολών και των συντάξων Μαΐου

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των συντάξεων Μάϊου από τον e-ΕΦΚΑ.

ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ 18 Απρ 2021 | 10:31