Το οπλοστάσιο των 95 δισ. ευρώ που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα - Η μεγάλη ευκαιρία

Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες όσο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Συνταγμα

"Δύναμη πυρός" που φτάνει ακόμη και στα 95 δις. ευρώ αποκτά η Ελλάδα μέσα από έξι διαφορετικά πακέτα ευρωπαϊκής στήριξης που ρίχνει στη μάχη η Ευρώπη. Τα χρήματα αυτά μπορούν να χρηματοδοτήσουν τόσο τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία –ενίσχυση εργαζομένων, ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις κλπ- όσο και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας ώστε να υιοθετήσει ένα καινούργιο μοντέλο ανάπτυξης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στην "πράσινη οικονομία" και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το νούμερο των 95 δις. ευρώ προκύπτει αν αθροίσει κανείς:

1. Τα 33,5 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει ενεργοποιήσει (και έχει επεκτείνει από χθες) η ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα είναι "ασπίδα" προστασίας για τα ελληνικά ομόλογα και διασφαλίζουν ότι το κόστος δανεισμού της χώρας από τις αγορές θα παραμείνει χαμηλό τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2021. Άρα, σε πολύ μεγάλο βαθμό διασφαλίζονται οι εκδόσεις ελληνικού χρέους για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη

2. Τα 32 δις. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανάκαμψης της Ευρώπης συνολικού προϋπολογισμού 750 δις. ευρώ. Τα ποσά δεν έχουν κλειδώσει αλλά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του πακέτου (περίπου τα 22 δις. ευρώ) θα είναι υπό μορφή επιχορηγήσεων, εξασφαλίζει μια μεγάλη πηγή χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας αλλά και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε μια προσπάθεια να βρεθούν και άλλες πηγές ανάπτυξης πέραν του τουρισμού. Τα χρήματα αυτά, προγραμματίζεται να πέσουν στην ελληνική οικονομία στην καλύτερη περίπτωση από το τέλος του 2020 και σταδιακά κατά την περίοδο 2021-2024. Μπορούν να εξασφαλίσουν μια πηγή ανάπτυξης της τάξεως του 3-4% σε ετήσια βάση.

3. Τα 19 δις. ευρώ είναι το κομμάτι που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Θα είναι το καινούργιο ΕΣΠΑ που θα αφορά στην περίοδο 2021-2027.

Όλα τα υπόλοιπα πακέτα είναι υπό μορφή δανείων: για το πρόγραμμα Sure -το οποίο αφορά στην επιδότηση της απασχόλησης- η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα κάνει χρήση του πακέτου αλλά θα επιδιώξει και να αυξήσει το ποσό που δικαιούται η χώρα βάσει της "κλείδας" πάνω από τα 1,4 δις. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δάνειο είναι και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συνολικού ύψους 200 δις. ευρώ από το οποίο η Ελλάδα εκτιμά ότι θα αντλήσει περίπου 3-4 δις. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα "πέσουν" στην αγορά υπό μορφή δανείων προς τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Για το πρόγραμμα δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει χρήση προς το παρόν. Άλλωστε, υπάρχει χρονικό περιθώριο εκταμίευσης μέχρι και το τέλος του 2022. Από την άλλη, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κανονικά θα πρέπει να τρέξει μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες αλλά προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόγραμμα PEPP: Με την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, ο προϋπολογισμός του προγράμματος PEPP (έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας) ανέβηκε από τα 750 δις. ευρώ στα 1,35 δις. ευρώ. Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικούς τίτλους συνολικής αξίας 33,5 δις. ευρώ. Μέχρι και χθες, το κομμάτι που αφορούσε στην Ελλάδα (σ.σ το 2,47% του συνολικού προγράμματος) έφτανε στα 18,5 δις. ευρώ. Εξ’ αυτών, η ΕΚΤ είχε διαθέσει περίπου 4,7 δις. ευρώ για την επαναγορά ελληνικών τίτλων. Μετά την επέκταση του προγράμματος, η "δύναμη πυρός" που αφορά στην Ελλάδα ανέρχεται στα 34 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται κυρίως στα χέρια του επίσημου τομέα τα 34 δις. ευρώ αντιστοιχούν σε πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού χρέους που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στις αγορές.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (σ.σ ήδη χθες καταγράφηκε σημαντική υποχώρηση) κάτι που θα επιτρέψει στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να προχωρήσει (και μάλιστα άμεσα) σε νέες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων για να διατηρήσει και ανοικτό τον δίαυλο με τις αγορές αλλά και τα επίπεδα ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια νέα έκδοση της τάξεως των 2-2,5 δις. ευρώ θα πρέπει να αναμένεται ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Πίνακας_Τσίρος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10 Ιουν 2020 | 16:55

"Ένεση" 190 εκατ. ευρώ στο "Συν-εργασία": Το κράτος θα επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές

Η επιδότηση θα αφορά στο διάστημα από τις 15 Ιουνίου οπότε προγραμματίζεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και μέχρι το τέλος Ιουλίου.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 06 Ιουλ 2020 | 08:17

Θερινός εφιάλτης για ανεργία στο 20%: Γιατί δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια ως τον Σεπτέμβριο

Προκειμένου να καταγράψει καλύτερα το "φαινόμενο" η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη αρχίσει να μετράει επιμέρους δείκτες με στόχο να βοηθηθεί και η κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων.

ΑΠΟ 2.000 ΕΩΣ 500.000 ΕΥΡΩ 05 Ιουλ 2020 | 08:03

Πώς θα πάρετε χαμηλότοκο δάνειο από το Taxis - Η διαδικασία

Έτσι, θα πάρετε δάνεια με επιτόκιο 0,9% από 2.000 έως 500.000 ευρώ μέχρι την επόμενη Παρασκευή

Ο ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ 04 Ιουλ 2020 | 08:05

Ποιοι και γιατί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο - Τα νέα μέτρα με αριθμούς και παραδείγματα

Η μείωση της προκαταβολής φόρου - Ο νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής - Οι εργοδοτικές εισφορές

ΠΑΚΕΤΟ ΥΨΟΥΣ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 03 Ιουλ 2020 | 14:11

Ένα προς ένα τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – Οι νέοι συντελεστές της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2020.

ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:51

Νέο "θερινό" πακέτο μέτρων θα εξαγγείλει ο Μητσοτάκης: Επιδόματα, ρυθμίσεις οφειλών, χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις εισφορών

Θα ανακοινωθεί η γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου ή ακόμη και ο μηδενισμός της.

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ 01 Ιουλ 2020 | 08:24

Φορολογικό προσκλητήριο σε συνταξιούχους χωρών της ΕΕ για μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα- Φορολογικοί συντελεστές 7- 10%

Από τους ξένους συνταξιούχους –Ευρωπαίους και μη- δεν θα ζητούνται αυστηρές προϋποθέσεις όπως η αγορά ακινήτου μεγάλης αξίας (όπως ισχύει στο πρόγραμμα της χρυσής βίζα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 30 Ιουν 2020 | 15:26

ΑΑΔΕ: Λήψη αναγκαστικών μέτρων και κατά τον πρώτο μήνα του lockdown σε βάρος των οφειλετών του δημοσίου

Ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποστεί δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού αυξήθηκε στα 1,27 εκατομμύρια άτομα.

ΕΥΚΟΛΙΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ 30 Ιουν 2020 | 08:12

Οφειλές στην εφορία: Οι νέες ρυθμίσεις και οι αλλαγές στις δόσεις - Αναλυτικά ολοι οι τρόποι πληρωμής

Μόλις χθες το βράδυ ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο η διάταξη για την πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουν 2020 | 12:19

Σενάριο ακόμα και για μηδενική προκαταβολή φόρου εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών

Το σενάριο που σχεδιάζει η κυβέρνηση προβλέπει μια ευρεία γκάμα συντελεστών που καλύπτουν όλο το εύρος –από 0 έως 100%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 27 Ιουν 2020 | 14:54

Οι τρεις μειώσεις φόρων από το 2021 για την τόνωση της οικονομίας: Ποιες παρεμβάσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να αυξηθεί το καθαρό εισόδημα των μισθωτών.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Ιουν 2020 | 07:46

Προβληματισμός για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Μειωμένο ενδιαφέρον εργοδοτών - Ποιες αλλαγές προωθούνται

Συμπληρώθηκαν 10 ημέρες εφαρμογής και το πρόγραμμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μόλις 3000 εργοδοτών.