Το παιχνίδι του ΔΝΤ με το πλαφόν χρέους - Οι όροι του Ταμείου

Μια ακόμη «μάχη» με τους ευρωπαίους και την Αθήνα για το θέμα του χρέους κρύβεται πίσω την έκθεση βιωσιμότητας και την ευθέως συνδεόμενη έξοδο στις αγορές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το παιχνίδι του ΔΝΤ με το πλαφόν χρέους - Οι όροι του Ταμείου

Μια ακόμη «μάχη» του ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα για τήρηση των δεσμεύσεων ελάφρυνσης του χρέους και προώθησης των μεταρρυθμίσεων «κρύβεται» πίσω από την έγκριση του ελληνικού αιτήματος για νέο πρόγραμμα, και το εγχείρημα για έξοδο στις αγορές.

Οι ευρωπαίοι ενισχύουν την Αθήνα να προχωρήσει στην έξοδο στις αγορές - προσεκτικότερος όλων ο Μάριο Ντράγκι - ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα στο Eurogroup προσδιορίστηκε το αποθεματικό στα 9,5 δισ. ευρώ προκειμένου να μην βρεθεί μετέωρη η Ελλάδα στο τέλος του προγράμματος και να διευκολυνθεί η έξοδος στις αγορές.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ένα τέτοιο «μαξιλάρι ασφαλείας» θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιθανή υπαναχώρηση από τη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους και την Αθήνα σε υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις. Για το λόγο αυτό υπήρξε και η τροποποίηση στο κείμενο της συμφωνίας ΔΝΤ- Ελλάδας για τον ορισμό του πλαφόν του χρέους. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρει το απόγευμα της Πέμπτης και πριν από την αποψινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου υπονόησε ότι η ρύθμιση του χρέους και οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικές για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις αγορές. Και θύμισε πως η Αθήνα έχει ήδη υπογράψει το «ταβάνι χρέους» που στην πράξη λειτουργεί αποτρεπτικά για την αναζήτηση φρέσκου χρήματος από τις αγορές.

Η κυβέρνηση Τσίπρα - αιφνιδιασμένη και ενοχλημένη από την αλλαγή των παραμέτρων υπολογισμού του ανώτατου ορίου στο δημόσιο χρέος - εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο στις αγορές.Και για να ενισχύσει το success story της αλλά και ως «ασπίδα» στο ενδεχόμενο ανάγκης νέας χρηματοδότησης από τους εταίρους με τα συνήθη προαπαιτούμενα. 'Ηδη έχει προσλάβει έξι τραπεζικούς κολοσσούς του εξωτερικού για να διαχειριστούν την έξοδο στις αγορές , αν και όταν την επιχειρήσει.

WSJ:Το παιχνίδι με το πλαφόν χρέους και η διπλή πίεση σε ευρωπαίους και Αθήνα

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου που συνεδριάζει απόψε στην Ουάσιγκτον αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως στο αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα στήριξης 12 έως 36 μηνών, αλλά σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal η έγκριση του θα έρθει με κάποια "αγκάθια" για την Αθήνα.

Η έγκριση θα είναι υπό όρους και επί της αρχής καθώς το Ταμείο συνεχίζει να θεωρεί ότι το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να ανάψει "πράσινο φως" για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, μόνο επί της αρχής, καθώς εξακολουθεί να θωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας χωρίς μία σημαντική ελάφρυνσή του από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και εν τέλει να μπορεί η χώρα μας να βγει στις αγορές σε βάθος χρόνου.

"Το πλαφόν στο ύψος του ελληνικού χρέους - που περιγράφεται αναλυτικά σε έγγραφα που προετοιμάστηκαν ενόψει της σημερινής συνεδρίασης και έχουν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση - αφήνει σε Αθήνα και Ευρώπη πολύ μικρό περιθώριο να αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για την μεταρρύθμιση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας", τονίζεται στο άρθρο.

"Το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, θέτει ανώτατο όριο στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης περίπου στα 325 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο υφιστάμενο χρέος της χώρας συν τα κεφάλαια διάσωσης που λαμβάνει από τους Ευρωπαίους πιστωτές", συνεχίζει το ρεπορτάζ της WSJ.

"Παρότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές για να διαχειριστεί το χρέος της - ανταλλάσσοντας παλαιά ομόλογα με νέα υπό καλύτερους όρους, αν μπορέσει να τους πετύχει - το πλαφόν χρέους θα εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων για τη δημιουργία ενός "μαξιλαριού" ρευστότητας, όπως θα επιθυμούσε η Αθήνα", επισημαίνει.

"Οι παράμετροι που έχει θέσει το Ταμείο θα αναγκάσουν την Ελλάδα να εστιάσει στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν αντί να αυξήσει το τεράστιο χρέος που έχει συσσωρεύσει", ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη WSJ.

Την ίδια στιγμή αυξάνουν την πίεση στους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Αυτό έχει να κάνει με το ΔΝΤ που θέλει να κρατήσει την πίεση στη Γερμανία για να προχωρήσει στην ελάφρυνση χρέους» δήλωσε ο Ράχμαν Μουχτάμπα, υπεύθυνος τoυ Εurasia Group για την Ελλάδα. «Aυτό θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί αν η Ελλάδα ήταν σε θέση να βγει στις αγορές με επιτυχία και να αντλήσει χρήματα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Τι ελπίζει η Αθήνα

Το πλαφόν χρέους ουσιαστικά δημιουργεί εμπόδια στην Ελλάδα στο να βγει στις αγορές για να δανειστεί «φρέσκα κεφάλαια».

Ετσι η επιδίωξη της κυβέρνησης τώρα μοιάζει να είναι η αναδιάρθρωση του ομολόγου έκδοσης του 2014 5ετούς διάρκειας με ένα καινούργιο ομόλογο επίσης πενταετούς διάρκειας το οποίο θα λήγει το 2022.

H Αθήνα θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της για την έξοδο στις αγορές μετά τις αποψινές αποφάσεις του ΔΝΤ αλλά και τις ανακοινώσεις της S&P την Παρασκευή για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

04 Ιαν 2022 | 14:56

Οριστικό: Πλαφόν 47 ευρώ στα PCR test από την Πέμπτη - Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης ορίζει την ανώτατη τιμή του PCR test στα 47 ευρώ.

04 Ιαν 2022 | 09:56

Γεωργιάδης: Στα 50 ευρώ το πλαφόν στην τιμή των PCR τεστ - Σήμερα η νέα ΚΥΑ

H απόφαση για το πλαφόν στα PCR τεστ θα εκδοθεί σήμερα το μεσημέρι. Κανείς δεν θα μπορεί να υπερβεί την νέα τιμή των 50 ευρώ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 23 Ιαν 2022 | 18:41

Τα τρία σενάρια της κυβέρνησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ 23 Ιαν 2022 | 14:57

Αγορά ακινήτων: Το κόστος μιας ανακαίνισης και γιατί δίνει υπεραξία στο σπίτι

Το αυστηρό lockdown στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές επαγγελματικών χώρων αλλά και κατοικιών να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ 23 Ιαν 2022 | 11:30

Τριπλή παράταση για μεταβιβάσεις ακινήτων, Εξοικονομώ και κορονοχρέη - Έρχεται ο νέος ΕΝΦΙΑ

Όσοι έκαναν δήλωση γονικής παροχής στην εφορία μέχρι 31/12, θα μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες μέχρι τέλος Μαρτίου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Ιαν 2022 | 09:25

Σταϊκούρας: Στο τραπέζι το μόνιμο πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης - Τι θα γίνει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

"Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε Κυβέρνηση που μειώνει φόρους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να το πράττουμε", τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

23 Ιαν 2022 | 08:35

PQH: Ενημέρωση για διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων

Διεθνής διαγωνισμός για τη μεταβίβαση απαιτήσεων από μικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:43

ΕΡΓΑΝΗ: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων - Ποιους αφορά

Ποιοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού - Η ΕΡΓΑΝΗ και ο Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΦΑΚΕΛΟΥ 20 Ιαν 2022 | 21:19

ΤΑΙΠΕΔ: Διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση της Αττικής Οδού για 25 χρόνια

Προθεσμία κατάθεσης φακέλου μέχρι τις 20 Απριλίου έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 20 Ιαν 2022 | 21:02

Τρεις αλλαγές στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης λόγω κορονοϊού: Τι ισχύει

Τι αλλάζει στην τροπολογία για τις άδειες νόσησης, λόγω κορονοϊού