Follow us

Το παρασκήνιο πίσω από το λουκέτο της Olympus Bank - Το πρώτο μετά από πολλά χρόνια σε τράπεζα

Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 12 εκατ. ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Olympus Bank

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της συνεταιριστικής τράπεζας Όλυμπος, γνωστή ως "Olympus Bank" το περασμένο Σάββατο ήρθε ως "κεραυνός εν αιθρία" στο εγχώριο οικοσύστημα, αιφνιδιάζοντας τόσο τις υπόλοιπες τράπεζες όσο και φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο πιστωτικό κλάδο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για κεφαλαιακή "τρύπα" ύψους 12 εκατ. ευρώ που η διοίκηση της Olympus Bank υπό την Άννα Αβάκοβα δεν κατόρθωσε να καλύψει εμπρόθεσμα. Αναφέρουν δε ότι, παρότι πλησίασαν την τράπεζα funds για να επενδύσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, οι προτάσεις τους αποκρούστηκαν από τους μετόχους. Εν τω μεταξύ, προβληματική εικόνα παρουσίαζε συνολικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, με δείκτη NPEs που προσέγγιζε το 90%.

Εποπτικές πηγές κάνουν λόγο για ένα χρήσιμο μάθημα για όλες τις τράπεζες της χώρας. "Δεν παίζουμε με έλλειμμα κεφαλαίου. Είναι θέμα αξιοπιστία όλου του τραπεζικού συστήματος", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε Τράπεζα της Ελλάδος στις 4 Φεβρουαρίου αναφέρει ότι η Olympus Bank "δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση και της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό".

Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε εκδώσει την απόφαση ανάκλησης της τραπεζικής άδειας μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως προβλέπει η διαδικασία για τις μη συστημικές τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Η κατάρρευση της συνεταιριστικής τράπεζας με ενεργητικό 96.480 ευρώ (στοιχεία 2021) και μόλις τέσσερα καταστήματα (Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Άγιος Αθανάσιος) δεν συνιστά λόγο ανησυχίας για τα δεδομένα του Ευρωσυστήματος, ωστόσο αποτελεί το πρώτο "τραπεζικό λουκέτο" μετά από πολλά χρόνια στη χώρα μας.

Πρώτο μέλημα της ΤτΕ ήταν να διασφαλιστούν οι 20.000 καταθέτες της συνεταιριστικής τράπεζας και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε η μετάπτωση των καταθέσεων ύψους 80-85 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Για τη μετάπτωση των καταθέσεων στην ΕΤΕ, έχουν σταλεί από την τράπεζα αναλυτικές οδηγίες στους πελάτες της Olympus Bank οι οποίοι θα εξυπηρετούνται από σήμερα από το δίκτυο της ΕΤΕ.

Ως εκκαθαριστής της τράπεζας ορίστηκε η PQH στην οποία μεταφέρεται η διαφορά παθητικού και ενεργητικού και στην οποία οφείλουν πλέον οι δανειολήπτες τα δάνεια που έχουν λάβει. Σε ό,τι αφορά τους 40-45 εργαζομένους, θα απολυθούν με την προβλεπόμενη αποζημίωση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, το γεγονός ότι παρότι η Olympus Bank είναι μέλος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, πηγές της Ένωσης δηλώνουν στο Capital.gr άγνοια για την ακριβή μετοχική της σύνθεση, διατυπώνοντας επιφυλάξεις ως προς το μοντέλο λειτουργίας που προσπαθούσε να εδραιώσει τη χώρα μας η τράπεζα.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ 19 Μαρ 2023 | 15:58

Θρίλερ με την εξαγορά της Credit Suisse: "Πολύ χαμηλή" κρίνεται η προσφορά της UBS με 1 δισ. δολάρια

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Credit Suisse πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που κατέχουν εταιρικές μετοχές

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 19 Μαρ 2023 | 13:57

Ώρα μηδέν για την Credit Suisse: Τελευταία μέρα για την εξαγορά της, αλλιώς... κατάρρευση - 1 δισ. προσφέρει η UBS

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βέρνη - Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS πρέπει να σφραγιστεί σήμερα - Στηρίζει και η Τράπεζα της Αγγλίας

ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΑΡΡΟΥΣ 18 Μαρ 2023 | 10:40

Τα δάκρυα της Σάρον Στόουν: Έχασε τα μισά λεφτά της από την κατάρρευση Silicon Valley Bank [Βίντεο]

"Μόλις έχασα τα μισά λεφτά μου σε αυτό το τραπεζικό πράγμα" αποκάλυψε η Σάρον Στόουν κατά τη διάρκεια τελετής του Γυναικείου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF)

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ 17 Μαρ 2023 | 08:55

First Republic Bank: 30 δισ. δολάρια από 11 αμερικανικές τράπεζες για την αποφυγή κατάρρευσης

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 16 Μαρ 2023 | 20:47

ΗΠΑ: Θα είναι η επόμενη η First Republic; Φόβοι αναλυτών για το ντόμινο των τραπεζικών καταρρεύσεων

Το προφίλ της εύπορης πελατείας της μετατράπηκε σε... αδυναμία, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergate.

ΠΟΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ 16 Μαρ 2023 | 16:31

Ανάλυση Reuters: Πώς η Credit Suisse "βούλιαξε" στην κρίση - Τι πρέπει να κάνει για να καθησυχάσει επενδυτές και αγορά

Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο

"Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" 16 Μαρ 2023 | 15:10

FAZ: Ευθύνεται και η ηγεσία της Credit Suisse για τα προβλήματα της Τράπεζας

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την κατακόρυφη πτώση κατά 30% της μετοχής της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

ΑΝΑΛΥΣΗ 16 Μαρ 2023 | 07:37

Τι συμβαίνει με την Credit Suisse: Πώς βρέθηκε η "τράπεζα των πλουσίων" στο μάτι του κυκλώνα

Παγκόσμια ανησυχία για την Credit Suisse. H εμπλοκή σε υποθέσεις "ξεπλύματος", οι τεράστιες ζημιές και το "κύμα φυγής καταθέσεων".

ΚΑΤΑΚΡΥΜΝΗΣΤΕ Η ΜΕΤΟΧΗ 16 Μαρ 2023 | 07:14

Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη: Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ρίχνει "σωσίβιο" 50 δισεκ. ευρώ στην Crédit Suisse

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας επενέβησαν, πετώντας σωσίβιο ρευστότητας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εμβληματική Crédit Suisse.

ΑΝΕΛΑΒΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 14 Μαρ 2023 | 16:52

Τιμ Μαγιόπουλος: Αυτός είναι ο Ελληνοαμερικανός νέος CEO της Silicon Valley Bank - Η πρώτη του κίνηση

Η τράπεζα είναι ανοιχτή και "λειτουργεί ως συνήθως" εντός των ΗΠΑ, τονίζει ο Ελληνοαμερικανός νέος CEO της Silicon Valley Bank Τιμ Μαγιόπουλος

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 13 Μαρ 2023 | 22:50

Washington Post: Ο CEO της SVB πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατ. δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τη Washington Post, ο διευθύνων σύμβουλος της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ, πούλησε μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ 13 Μαρ 2023 | 18:36

Τρίτος τραπεζικός "συναγερμός" στις ΗΠΑ: Αναστέλλεται προσωρινά η διαπραγμάτευση για την First Republic Bank

Η First Republic Bank είδε τη μετοχή της να καταβαραθρώνεται κατά 67% με την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall Street.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 13 Μαρ 2023 | 17:43

ΗΠΑ: "Το τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, οι καταθέσεις θα διασφαλιστούν"- Παρέμβαση Μπάιντεν μετά την κατάρρευση της SVB

Το κύμα τραπεζικών αναλήψεων "γονάτισε" τρεις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα. Την SVB, την Signature Bank αλλά και την Silvergate Bank.