Το παρασκήνιο πίσω από τα "μπρος-πίσω" για την έξοδο στις αγορές

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον για την ώρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το παρασκήνιο πίσω από τα "μπρος-πίσω" για την έξοδο στις αγορές

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται πως κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της εξόδου στις αγορές, τουλάχιστον για την ώρα. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω διαρροών, κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν κατηγορηματικά ότι Δευτέρα ή Τρίτη η χώρα θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική έξοδό της στις αγορές μετά από 3 χρόνια, το σκηνικό άλλαξε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα το μεσημέρι.

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση» απαντούσε κυβερνητική πηγή σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθετε: «Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους». Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι δεν αναμένεται κάποια κίνηση στο συγκεκριμένο θέμα μέχρι την Πέμπτη, ημέρα που αναμένεται να συνεδριάσει και το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα.

Το παρασκήνιο της αναβολής

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση φέρεται να ήταν έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση τη Δευτέρα, ωστόσο υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή, προβαίνοντας σε νέα αξιολόγηση της κατάστασης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, η στρατηγική φαίνεται πως άλλαξε την Κυριακή το βράδυ, καθώς υπήρξε ένας προβληματισμός αναφορικά με τις προσφορές στα επιτόκια από τους ξένους επενδυτές.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιο ρόλο έπαιξε ενδεχομένως και η επίσπευση της συνεδρίασης του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα κατά μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 27 του τρέχοντος μήνα, τελικώς ωστόσο μεταφέρθηκε για τις 20, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 του μήνα συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ μία ημέρα μετά συνεδριάζει και ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πάντως πως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουν σε μια κίνηση έκδοσης ομολόγου είναι να διασφαλιστεί ότι η έξοδος θα είναι επιτυχημένη, κάτι που με τη σειρά του συνεπάγεται τα εξής: Πρώτον, ότι θα υπάρξει σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης κάτι που θα δείξει ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα. Δεύτερον, ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5% για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει πολύ μεγάλη προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και ουσιαστικά η έκδοση του ομολόγου για ποσά της τάξης 3,5-4 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι εξασφαλισμένη. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την έξοδο συνδέεται πλέον και με την επικείμενη συνεδρίαση του ΔΝΤ την Πέμπτη για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Η συνεδρίαση του ΔΝΤ και οι νέες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις που έγιναν κυβερνητικό επιτελείο, θα ήταν άκομψο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε έκδοση νέου ομολόγου και να μιλήσει για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές και μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, να βγει και να πει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα είναι προτιμότερο να αποσαφηνιστεί πρώτα η στάση του ΔΝΤ, έστω και αν η απόφαση που θα λάβει την ερχόμενη Πέμπτη αφορά την αναβολή των όποιων συζητήσεων για το φθινόπωρο, και μετά να επιχειρηθεί μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η όποια επιτυχία δεν θα επισκιαστεί από μια ακόμη επίσημη έκθεση διεθνούς οργανισμού που «βγάζει» το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη περίοδο είχαν εκφραστεί από διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους σημαντικές ενστάσεις για τη σχεδιαζόμενη έξοδο στις αγορές. Σύμφωνα με μια από αυτές, μια έξοδος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να μην έχει κάποιο σημαντικό νόημα καθώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης, ούτε προθεσμίες αποπληρωμών. Επίσης η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου θα πετύχαινε πιθανώς ένα επιτόκιο κοντά 4,5% τη στιγμή που τα δάνεια του ESM έχουν επιτόκια που κινούνται στην περιοχή του 1 έως 1,5%.

Ενστάσεις για το θέμα είχε εκφράσει προ ημερών και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Ο κ. Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι είναι νωρίς για μια έξοδο στις αγορές, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να προηγηθούν δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Μετά την κατάρρευση του αφηγήματος της ελάφρυνσης του χρέους, η κυβέρνηση επένδυσε την τελευταία περίοδο πολλά στο θέμα της εξόδου από τις αγορές, καθώς εκτίμησε ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως μια κίνηση αποκατάστασης μιας εικόνας κανονικότητας. Τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.

Απομένει να δούμε εάν θα προχωρήσει τελικά σε μια τέτοια κίνηση αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα ή εάν η πολυπόθητη έξοδος στις αγορές θα πάρει άλλη μια αναβολή επ'αόριστον.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 15 Σεπ 2020 | 13:21

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ: "Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τις επαφές με την Τουρκία"

"Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση ΑΟΖ" δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Σαρλ Μισέλ.

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ 13 Σεπ 2020 | 15:24

Επικό τρολάρισμα Παπαδημούλη στο twitter για το σποτ "Αθήνα, σπίτι για όλους"

Τι το ήθελε ο Δημήτρης Παπαδημούλης να μιλήσει για σπίτια; Οι χρήστες το γλεντάνε

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 09 Σεπ 2020 | 11:41

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Η νέα κανονικότητα στις συνήθειες των καταναλωτών σε κατακόρυφη άνοδο

Καταγράφεται μία σταθεροποίηση της πελατειακής βάσης των αγορών μέσω διαδικτύου περίπου στο μέγεθος του 50% του πληθυσμού.

ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Σεπ 2020 | 11:29

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου: Πάνω από 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς - Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΔΗΧ 01 Σεπ 2020 | 15:45

Ξανά στις αγορές η Ελλάδα - Επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

Ξανά στις αγορές καταφεύγει η Ελλάδα προκειμένου να αντλήσει ρευστότητα, η οποία, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα φτάσει στα 2 δις. ευρώ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2020 | 14:16

Κορονοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 13:07

"Μποτιλιάρισμα" στο Taxis λόγω ΕΝΦΙΑ - Γιατί πέφτει η πλατφόρμα

Γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκουν ακόμη τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω "κουρέματος ενοικίων".

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Σεπ 2020 | 12:36

Τεράστια σπατάλη τροφίμων: 88 εκατ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως στην ΕΕ

Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει άμεσα μέτρα και να σταματήσει να δείχνει αδικαιολόγητη αδράνεια.

ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 10:17

Βρούτσης: Παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο

Με το σύστημα "ΗΛΙΟΣ", για πρώτη φορά, χαρτογραφήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και ανάλυση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, λέει ο υπουργός Εργασίας.

ΡΩΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ 28 Σεπ 2020 | 09:40

Επενδύει άλλα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ο Ριμπολόβλεφ μετά τα 165 εκατ. στον Σκορπιό

Η αγάπη του δεν περιορίζεται στον Σκορπιό - Τα σχέδια του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και οι ...επαναστατικές μπαταρίες που θέλει να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

ΑΝΑ ΤΑΜΕΙΟ 28 Σεπ 2020 | 08:04

Συντάξεις Οκτωβρίου: Ποιες καταβάλλονται σήμερα – Αναλυτικό πρόγραμμα πληρωμών

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις και από τα υπόλοιπα Ταμεία.

ΑΔΗΛΩΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 07:42

Έρχεται και ο "μικρός ΕΝΦΙΑ" σε δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα πληρώσουν το "χαράτσι" των 100 εκατ. ευρώ

Αναδρομικές επιβαρύνσεις από 1/1/2020 σε 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που αποκάλυψαν 45 εκατ. τετραγωνικά στους δήμους όλης της χώρας.

ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 16:57

Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει στην οικονομία το καθολικό lockdown για διάστημα ενός μήνα

Το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, εξηγεί ο υπουργός.