
Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ανεβαίνει στο 3,67% μετά την ανακοίνωση για την επικείμενη έκδοση του ελληνικού 10ετούς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σήμερα στον χρόνο ανοίγματος του βιβλίου προσφορών. Το γεγονός ότι η απόδοση του ομολόγου ανέβηκε χθες από το χαμηλό του 3,6% μέσα σε λίγες ώρες –το 3,6% αποτελεί χαμηλό επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2005- δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία στο ελληνικό στρατόπεδο το οποίο θέλει να ακολουθήσει τη «συνταγή» του 5ετούς. Αυτό σημαίνει ότι:
1.Ο χρόνος του ανοίγματος του βιβλίου προσφορών θα είναι πολύ σύντομος (πιθανότατα μέσα στην ημέρα)
2. Ο ΟΔΔΗΧ θα δεχθεί να πληρώσει ένα μικρό premιum για να διασφαλίσει την ποιοτική σύνθεση των αγοραστών του ομολόγου. Και στο 10ετές, η ελληνική πλευρά θέλει πολλούς μακροχρόνιους επενδυτές και όσο το δυνατόν λιγότερα hedge funds δηλαδή κεφάλαια υψηλού ρίσκου (και βραχυχρόνιων κινήσεων).
Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 3,67%, πολλά ακούγονται για το επίπεδο του «κουπονιού». Αυτό φαίνεται να τοποθετείται στην περιοχή του 3,5% έως 3,75% ενώ η τελική απόδοση αναμένεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 3,9%. Αν το ποσοστό αυτό συγκριθεί με την απόδοση του τελευταίου 10ετούς που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο του 2010 (πριν από ακριβώς 9 χρόνια) τότε είναι σαφώς χαμηλότερο καθώς τότε είχαμε δανειστεί με 6,25%.
Φυσικά, για τα δεδομένα της Ευρωζώνης παραμένει υψηλό αλλά σε αυτή τη φάση, το ζητούμενο δεν είναι το επιτόκιο. Άλλωστε, το ποσό που θα δανειστεί η Ελλάδα –και το οποίο εκτιμάται περίπου στα 2 δις. ευρώ- μπορεί να αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή άλλων ακριβών τμημάτων του χρέους (π.χ ΔΝΤ) οπότε να προκύψει όφελος και σε επίπεδο τόκων.
Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι σημαντική από πολλές απόψεις:
1. Επαναφέρει την Ελλάδα και στον κατάλογο επιλογών μεγάλης διάρκειας επενδυτικών προϊόντων, ενός καταλόγου από τον οποίο η χώρα απουσίαζε τα τελευταία 9 χρόνια.
2. Βοηθάει στην επόμενη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης καθώς αποτελεί σαφές δείγμα επιστροφής στις αγορές. Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 3-4 βαθμίδες κάτω από το investment grade.
3. Ανοίγει τον δρόμο και για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (ή και του δημόσιου) να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων.
Η πολιτική του ΟΔΔΗΧ είναι να υπάρξουν και άλλες εκδόσεις μέσα στη χρονιά ενώ αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να ξεπεραστεί το όριο των 7 δις. ευρώ που προβλέπει ο ετήσιος προγραμματισμός. Ο στόχος είναι, η έκδοση ελληνικού ομολόγου να πάψει πλέον να αποτελεί «είδηση». Αν αυτό συμβεί, θα είναι ένα σαφές δείγμα επιστροφής στην «ομαλότητα».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr