Περίοδος χάριτος για τη νέα γραμματέα δημοσίων εσόδων δεν θα υπάρξει. Με το που θα πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο και θα υπογράψει το συμβόλαιό της με τον υπουργό Οικονομικών, η Κατερίνα Σαββαΐδου θα πέσει στα βαθιά.
Η Κατερίνα Σαββαΐδου θα έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έναν ισχυρό σύμμαχο: τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος φέρεται να την προωθούσε για τη θέση από το 2012 αλλά …έχασε στα σημεία από τον Χ. Θεοχάρη
Πριν προλάβει να εγκατασταθεί στον 8ο όροφο της Καραγιώργη Σερβίας, θα αρχίσουν οι πιέσεις: θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων; Πότε θα πληρωθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και τι θα γίνει στις αρχές Ιουλίου με τις συγκεντρωτικές τιμολογίων του πρώτου εξαμήνου;
Και αν αυτά είναι θέματα της καθημερινότητας τα οποία αντιμετωπίζονται με μια ή περισσότερες παρατάσεις –με ότι αυτό συνεπάγεται για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων- θα υπάρξουν και άλλα τα οποία θα έχουν βαθιά πολιτικό και κομματικό χαρακτήρα:
- Η εξώθηση σε παραίτηση του Χάρη Θεοχάρη, έγινε δύο ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τέσσερις θέσεις κλειδιά της γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων: τις θέσεις των γενικών διευθυντών. Προφανώς ο Χάρης Θεοχάρης δεν πρόλαβε να επιλέξει τους κατάλληλους. Η νέα γενική γραμματείας θα είναι αυτή που θα επιλέξει τα πρόσωπα τόσο των γενικών διευθυντών όσο και των διευθυντών. Ανέκαθεν οι θέσεις των διευθυντών του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζονταν ως «φιλέτα» από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.
- Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τις αρμοδιότητες. Ενας από τους λόγους που προκάλεσαν σκληρές κόντρες ανάμεσα στον προηγούμενο γενικό γραμματέα Χάρη Θεοχάρη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήταν το θέμα των αρμοδιοτήτων γενικώς αλλά και του ελέγχου του ΣΔΟΕ ειδικώς. Η αφαίρεση της αρμοδιότητας του προληπτικού ελέγχου από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και η εκχώρηση του στον γενικό γραμματέα δημοσίων εσόδων, δημιούργησε ισχυρές συγκρούσεις. Το «μικρό ΣΔΟΕ» υπό τον Χ. Θεοχάρη, θεωρητικά είναι έτοιμο και στελεχωμένο. Στην πράξη όμως λείπει η τελική υπογραφή για να ξεκινήσει να λειτουργεί. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αλλαγή σε αυτό το κομμάτι (κάτι που θα προκαλέσει την αντίδραση της τρόικας καθώς με τις δικές της ευλογίες μεταβιβάστηκε στον γ.γ. Εσόδων και το κομμάτι του προληπτικού ελέγχου) ή αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Η Κατερίνα Σαββαΐδου θα έχει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έναν ισχυρό σύμμαχο: τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Ο κ. Μαυραγάνης φέρεται να προωθούσε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα από το 2012 αλλά …έχασε στα σημεία από τον Χ. Θεοχάρη.
Τώρα το όνομα «Σαββαΐδου» έπεσε ξανά στο τραπέζι και επικράτησε έναντι των συνολικά 75 βιογραφικών που υποβλήθηκαν. Και πάλι ο πιο θερμός υποστηρικτής της, φαίνεται ότι ήταν ο κ. Μαυραγάνης. Αλλωστε, οι δύο τους είναι παλαιοί γνώριμοι καθώς και οι δύο έχουν θητεύσει επί σειρά ετών στις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (KPMG και Price αντίστοιχα). Αυτή η σχέση, θα στερήσει πλέον και το επιχείρημα που ακουγόταν συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα περί σύγκρουσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με την εκτελεστική, δηλαδή την ΓΓΔΕ. Το πώς θα υποδεχτεί η τρόικα την «σύμπλευση» απόψεων, θα φανεί στην πράξη.