Το παρασκήνιο της "γκάφας" με τον ΕΝΦΙΑ και την 13η σύνταξη

Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ προστέθηκε χθες καθώς αποκαλύφθηκε ότι εξαιτίας του μερίσματος περίπου 55.000 συνταξιούχοι έχασαν την έκπτωση φόρου στο ΕΝΦΙΑ.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Το παρασκήνιο της "γκάφας" με τον ΕΝΦΙΑ και την 13η σύνταξη

Έχουν περάσει περίπου 10 μήνες από τη διανομή της «13ης σύνταξης» και η υπόθεση εξακολουθεί να «στοιχειώνει» την κυβέρνηση. Άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ προστέθηκε χθες καθώς αποκαλύφθηκε ότι εξαιτίας του μερίσματος περίπου 55.000 συνταξιούχοι έχασαν την έκπτωση φόρου στο ΕΝΦΙΑ. Μικρή η ζημιά –η οποία μάλιστα θα αποκατασταθεί- για τους περισσότερους καθώς θα χάσουν –όπως θα ανακοινωθεί σήμερα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου- μικροποσά της τάξεως των 5-10 ευρώ με τον αριθμό αυτών που χρεώθηκαν με μεγαλύτερα ποσά να μην ξεπερνά τις 4500-5000 άτομα. Η υπόθεση καταδεικνύει περισσότερο την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε το έκτακτο επίδομα. Αρχικά αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία με τους δανειστές. Η διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση καθυστέρησε ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποχρεώθηκε να συντάξει επιστολή προς τους δανειστές για τους διαβεβαιώσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι μονομερείς ενέργειες στο μέλλον. Στη συνέχεια ήρθαν στο φως υποθέσεις εν ενεργεία βουλευτών ή μεγαλοκαταθετών οι οποίοι εισέπραξαν το επίδομα καθώς ουδείς σκέφτηκε να θέσει και άλλα κριτήρια πέραν του εισοδήματος από τις συντάξεις. Τώρα, έγινε και η διαχειριστική γκάφα η οποία θα αποκατασταθεί μεν όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων αφού όμως ο κρατικός μηχανισμός υποχρεωθεί να κάνει νέα εκκαθάριση δεκάδων χιλιάδων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ.

Το θέμα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ανέκυψε επειδή το υπουργείο Εργασίας μέσω της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) απέστειλε στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία του εισοδήματος των συνταξιούχων για το 2016, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και την έκτακτη ενίσχυση η οποία κυμάνθηκε από τα 300 έως τα 650 ευρώ. Εξαιτίας αυτής της προσαύξησης του εισοδήματος, περίπου 55.000 συνταξιούχοι ξεπέρασαν το εισοδηματικό κριτήριο που προβλέπει ο νόμος για τη χορήγηση της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ (50% επί του βεβαιωθέντος ποσού) και παρέλαβαν έτσι ένα «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσαύξηση δεν είναι μεγάλη δεδομένου ότι οι περισσότεροι εκ των συνταξιούχων που πήραν το επίδομα βαρύνονται με πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ της τάξεως των μερικών δεκάδων ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, επειδή το θέμα ανακινήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο διοικητής της ΑΑΔΕ εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα γίνει εκ νέου εκκαθάριση των συγκεκριμένων δηλώσεων ΕΝΦΙΑ χωρίς να ληφθεί υπόψη το ποσό του έκτακτου επιδόματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.