To πολιτικό παζάρι με τους θεσμούς για τις ρυθμίσεις χρεών

Σε ρυθμιστή ακόμη και των πολιτικών εξελίξεων θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου αλλά και την προστασία της κύριας κατοικίας.

To πολιτικό παζάρι με τους θεσμούς για τις ρυθμίσεις χρεών

Σε ρυθμιστή ακόμη και των πολιτικών εξελίξεων θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αλλά και την προστασία της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό που ξεκινάει από τη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση, κατεβαίνει στον νέο γύρο διαβουλεύσεων με αίτημα για μια νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έκτακτου χαρακτήρα που θα προβλέπει ακόμη και «κούρεμα», μια μόνιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα τεθεί σε εφαρμογή στο β’ εξάμηνο του 2019 αλλά και ένα νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας το οποίο θα προβλέπει ακόμη και επιδότηση των οφειλετών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή της μηνιαίας δόσης.

Οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και την Τρίτη σε επίπεδο υπουργών. Θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή ενώ όλα τα θέματα θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου προκειμένου οι θεσμοί να συντάξουν την έκθεσή τους στις 27 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των πολύ σοβαρών θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι τα πάσης φύσεως χρέη. Καταρχήν, αυτή η συζήτηση αγγίζει τις τράπεζες καθώς μένει να αποφασιστεί ποιο θα είναι το πλαίσιο που θα υιοθετηθεί για να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων.

Το υπουργείο Οικονομικών προσατανολίζεται στο να προωθήσει τη λύση του AssetProtection Scheme και να απορρίψει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, η ελληνική πλευρά θέλει να περάσει δύο ρυθμίσεις: μια έκτακτου χαρακτήρα η οποία θα εφαρμοστεί άμεσα και μια μόνιμη η οποία ουσιαστικά θα είναι ένα μονιμοποιημένο μοντέλο εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Οι εξαγγελίες και οι διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, έχουν ανεβάσει στα ύψη των πήχη των προσδοκιών ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, οι λεπτομέρειες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Η υπουργός Εργασίας, μίλησε για μια ρύθμιση χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ρύθμιση δεν θα είναι για όλους. Προς το παρόν, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τη δική του ρύθμιση η οποία θα προβλέπει επανυπολογισμό του χρέους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλο κούρεμα της οφειλής) αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 85%. Χθες, κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι θα υπάρξει ρύθμιση και για τις οφειλές στην εφορία. Προς το παρόν όμως, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Στο θέμα της κύριας κατοικίας, με τη φράση «η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μια λύση τύπου νόμος Κατσέλη minus», κυβερνητικός παράγοντας θέλησε την Πέμπτη να καταδείξει ότι η ελληνική πλευρά δεν επιδιώκει ένα αυστηρότερο από το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας αλλά ένα καινούργιο πλαίσιο. Αυτό, σχεδιάζεται να κινείται στα πρότυπα του κυπριακού μοντέλου το οποίο προβλέπει το εξής: η ρύθμιση εξαρτάται επί της ουσίας από το ύψος του στεγαστικού δανείου, την αξία του ακινήτου αλλά και την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.

Ορίζεται ένα όριο κατοικίας (π.χ 120.000 ευρώ) προκειμένου να είναι ξεκάθαρο εξ’ αρχής ποιες κύριες κατοικίες μπορούν να προστατευτούν από τον πλειστηριασμό και ποιες όχι. Στη συνέχεια, συγκρίνεται το δάνειο με την αξία του ακινήτου. Αν το ύψος του δανείου ξεπερνά την αξία, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος». Αν το δάνειο όμως υπολείπεται της αξίας του ακινήτου δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Επίσης, για δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, είναι ανοικτό και το ενδεχόμενο επιδότησης της δόσης με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Την Παρασκευή για το θέμα πραγματοποιήθηκε στυο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη, ενώ μετά το πέρας της, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση στο πλαίσιο προστασίας του νόμου Κατσέλη και ότι το νέο περιβάλλον προστασίας της κύριας κατοικίας θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου,

Αυτό πάντως που ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος είναι ότι θα υπάρξει κριτήριο εισόδου στο νέο καθεστώς ρύθμισης και αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

Από την ίδια σύσκεψη προέκυψε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην τοποθέτηση των νέων ΓΓ στα υπουργεία (κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής αξιολόγησης), ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πλέον αν η συγκεκριμένη εκκρεμότητα θα έχει κλείσει μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιευθεί η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

φωτο ΙΝΤΙΜΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 21 Οκτ 2021 | 11:22

"Κλείδωσε" ο νέος ενοποιημένος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο το 2022

Η κυβέρνηση καταλήγει σε έναν απλοποιημένο φόρο για τον ΕΜΦΙΑ ο οποίος πρακτικά θα υπολογίζεται με μια κλίμακα.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ 20 Οκτ 2021 | 09:10

Οι παγίδες στη θέρμανση: Πώς θα γλιτώσετε επιβάρυνση πάνω από 1.000 ευρώ σε ρεύμα, πετρέλαιο, αέριο

Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φέτος η ακριβότερη λύση που μπορείτε να επιλέξετε για να καλύψετε τις ανάγκες θέρμανσης.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ 08 Οκτ 2021 | 12:35

Μέτρα στήριξης: Επίδομα 100 έως 750 € για πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο - 18 € τον μήνα για ρεύμα

Πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυβέρνηση. Το επίδομα θέρμανσης διευρύνεται. Το ποσό θα λάβουν πάνω από ένα εκατ. άτομα.