Το πρώτο τετ α τετ της Ελλάδας με τα τεχνικά κλιμάκια

Σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη συνάντηση της ελληνικής ομάδας με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Τα θέματα που θα θέσουν προς τους δανειστές. Τα κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα-Βαρουφάκη.

to-prwto-tet-a-tet-tis-elladas-me-ta-texnika-klimakia
SHARE THIS
0
SHARES

Οι συζητήσεις ξεκινούν και στο επίκεντρο βρίσκονται τόσο η αποσαφήνιση όσο η εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές, με φόντο τις εμπρηστικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στις οποίες η ελληνική πλευρά απάντησε με σκληρή γλώσσα. 

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναγνωριστική πτήση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Νίκο Θεοχαράκη, τη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη και τον Γιώργο Χουλιαράκη, επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, να είναι οι άνθρωποι που αποτελούν την ελληνική ομάδα για τις διαπραγματεύσεις.

Παρών και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου του κ.Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, και η γενική διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Σταυρούλα Μηλιάκου. 

Στο επίκεντρο των τεχνικών διαβουλεύσεων θα βρεθούν αρχικά η εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος.

Για τις «καυτές πατάτες» των διαβουλεύσεων όπως φόροι, έσοδα, ασφαλιστικό, εργασιακά και αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση θα αναζητήσει κοινό τόπο, με τα «τζαρτζαρίσματα» να θεωρούνται δεδομένα σε πολλά σημεία.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει διευκρινίσει ότι τεχνικές ομάδας θα μεταβούν και στην Αθήνα καθώς όπως έχει τονίσει, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για να χαθεί.

Την άποψη ότι επιθεωρήσεις των τεχνικών κλιμακίων του πρέπει να γίνουν στην Αθήνα επαναλαμβάνει το ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται θετική, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιθεωρήσει θα γίνονται από το ΔΝΤ και όχι ως «τρόικα». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι δεν αναμένονται άνθρωποι των θεσμών σήμερα στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχει πιθανότητα να καταφθάσουν την Πέμπτη προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της οικονομίας.

Κυβερνητικές πηγές διέψευσαν χθες δημοσιεύματα περί εγκατάστασης, από σήμερα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τεχνικών συμβούλων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Μπαράζ συναντήσεων Τσίπρα-Βαρουφάκη

Από χθες το βράδυ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο Παρίσι, όπου αναμένεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου.

Ορισμένα από τα θέματα που θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι οι μεταρρύθμισεις, η δημόσια διοίκηση και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Μ. Σαπέν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή θα μεταβούν στη βελγική πρωτεύουσα, όπου εκεί θα λάβει χώρα ένα ακόμη κρίσιμο ραντεβού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ αναμένεται να δει κα τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook