Το Reuters "παίζει" με τα 10 τρελά σενάρια για το Brexit

Τα επόμενα σενάρια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit σκιαγραφεί το Reuters, ενώ συνεδριάζει η νέα «τρόικα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το Reuters "παίζει" με τα 10 τρελά σενάρια για το Brexit

Η Κομισιόν έστειλε «θεσμικά» και νέο μήνυμα στο Λονδίνο πως «Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση (σ.σ ΕΕ - Βρετανίας) χωρίς ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας» την ώρα που η ευρωπαϊκή τρόικα Μέρκελ - Ολάντ και Ρέντσι αναζητούν απόψε στο Βερολίνο «στρατηγική» έναντι του Brexit.

«Περιμένουνε ενημέρωση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 για να ακολουθήσουν οργανωμένα όλες οι διαδικασίες» ανέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς.

Μέρκελ: Ούτε επισπεύδω ούτε βάζω φρένο στο Brexit

Και η Μέρκελ αν και εξέφρασε την κατανόηση της ότι η Μ. Βρετανία χρειάζεται χρόνο να αναλύσει την κατάσταση τόνισε πως καμιά ανεπίσημη διαπραγμάτευση δεν θα υπάρξει χωρίς να προηγηθεί το αίτημα εξόδου που υποχρεούται να υποβάλλει το Λονδίνο.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την Ε.Ε., βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης» δήλωσε και η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας

Η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο, αλλά ούτε και επισπεύδω. Δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα

»Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο, αλλά ούτε και επισπεύδω. Δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ' αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Μ. Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι' αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον Βρετανό πρωθυπουργό», δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την Ε.Ε.. Δεν μπορούμε λοιπόν να αρχίσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Μ. Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

To ραντεβού με Ολάντ, Ρέντσι, Τούσκ στο Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχεται στο Βερολίνο τους Ολάντ και Ρέντσι παρουσία του προέδρου του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε αύριο παρουσία και του απερχόμενου Βρετανού πρωθυπουργού Ντ. Κάμερον.

Στις κλειστές συνεδριάσεις του κόμματός της η κ. Μέρκελ δεν κρύβει την αγωνία για πιθανό «κύμα» αποσχιστικών τάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γι αυτό και θεωρεί πως η αυστηρή στάση απέναντι στην Βρετανία είναι απαραίτητη καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποτραπεί το ντόμινο της διάλυσης της ΕΕ.

Τα 10 σενάρια του Reuters για το Brexit

Την ίδια ώρα, τα επόμενα σενάρια μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση σκιαγραφεί το Reuters. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 10 τον αριθμό.

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος δήλωσε ότι θα παραιτηθεί μετά το δημοψήφισμα- πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας για να διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ο Κάμερον θα ήθελε να αποχωρήσει πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, αλλά ο διάδοχός του δε μπορεί να επιλεγεί πριν από τον Οκτώβριο από το κόμμα των Συντηρητικών. Οι ηγέτες της ΕΕ θέλουν να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα, αλλά νομικά δεν μπορούν να τον υποχρεώσουν.

Να τι μπορεί -κατά το Reuters- να γίνει:

1. Με το γράμμα του νόμου...

Στο σενάριο για αυτό το συναινετικό διαζύγιο, η Βρετανία θα επικαλεστεί το άρθρο 50 την Τρίτη στην Σύνοδο κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών, ή αργότερα μέσω επιστολής ή του διαδόχου του. Αυτό θέτει ένα χρονικό περιθώριο δυο ετών για την διαπραγμάτευση. Ιδανικά, περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις θα υπάρχουν σε κοινό προϋπολογισμό με την ΕΕ, όπως και το καθεστώς των Βρετανών και άλλων πολιτών της ΕΕ που ζουν στη «λάθος πλευρά» αυτών των σκληρών νέων συνόρων Βρετανίας-ΕΕ.

Σε έναν ιδανικό κόσμο μπορεί να υπάρξει μια στενή οικονομική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, ενδεχομένως σε μια ξεχωριστή, παράλληλη συνθήκη με ισχύ από την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας. Η συνθήκη εξόδου μπορεί να θεσπιστεί με μόλις 20 από τα 27 άλλα κράτη που αντιπροσωπεύουν το 65% του υπόλοιπου πληθυσμού της Ευρώπης. Μια πλήρης νέα σχέση, θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα ομόφωνη στήριξη. Δυο χρόνια είναι ένα πολύ σφιχτό περιθώριο, αλλά οι διαπραγματεύσεις μπορεί να παραταθούν αν συμφωνήσουν όλες οι 28 χώρες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε απλώς η Βρετανία θα δει την έξοδο τα επόμενα δυο χρόνια.

2. Συγγνώμη δεν το εννοούσαμε....

Η Βρετανία είναι σε πολιτική κατάρρευση, με τα δύο βασικά κόμματα σε εμφύλιο πόλεμο υπέρ και κατά της ΕΕ και με τη Σκωτία να απειλεί να μπλοκάρει το Brexit. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι συνταγματικά δεσμευτικό. Η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, ίσως μετά από μια νέα εκλογή κυβέρνησης να μπορούν να το αγνοήσουν. Αν ναι, όλοι θα συνεχίσουν όπως πριν, αλλά η ειδική συμφωνία που έκανε ο Κάμερον τον Φεβρουάριο «δολοφονήθηκε» από το δημοψήφισμα.

3. Το εννοούσαμε αλλά όχι ακόμα....

Οι υπέρμαχοι του Brexit θεωρούν ύποπτο το όριο των 2 ετών που θέτει το άρθρο 50, μερικοί έχουν πει ρητά ότι μόνο τυπικά πρέπει να ενεργοποιηθεί αφού υπάρχει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, που αφήνει ελεύθερη τη Βρετανία από τους κανόνες της ΕΕ, όπως η ελεύθερη μετανάστευση από χώρες της ΕΕ. Πέντε χρόνια ή περισσότερα είναι ο κανόνας σε παγκόσμιο επίπεδο για τόσο μεγάλες εμπορικές συμφωνίες. Η Βρετανία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ μέχρι τότε. Αυτό όμως είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα βυθιστούν σε αόριστες διαπραγματεύσεις με την δεύτερη μεγαλύτερη δύναμή της Κοινότητας γεγονός που θα εμπνεύσει τους ευρωσκεπτικιστές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ να μιμηθούν τους Βρετανούς και θα αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από άλλα πιεστικά ευρωπαϊκά ζητήματα. Επίσης θα αποκλείσει το άνοιγμα κάθε διαπραγμάτευσης όσο η Βρετανία συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο άρθρο 50. Και επιμένουν ότι η Βρετανία δε μπορεί να έχει οφέλη από την πίτα σε ότι αφορά στην πρόσβαση στην αγορά σχετικά με τον τερματισμό των πληρωμών του προϋπολογισμού της ΕΕ και την ελεύθερη μετακίνηση των εργαζομένων. Θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρχει μια ατέλειωτη αντιπαράθεση, με τη Βρετανία σαν σκυθρωπή έφηβη στο τραπέζι να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα του επόμενου έτους, στο οποίο Γαλλία και Γερμανία μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο ενώ αρχίζουν και οι συγκρουσιακές συνομιλίες για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.

4. Το εννοούσαμε, μπορεί και όχι....

Το Άρθρο 50 υποδεικνύει ένα μονόδρομο εξόδου, παρά μια περιστρεφόμενη πόρτα. Αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένουν ότι μόλις ενεργοποιηθεί, ένα κράτος δεν μπορεί να κάνει πίσω και να παραμείνει. Οι νομικοί είναι χωρισμένοι σε δυο στρατόπεδα. Ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί πιστεύουν ότι η ανακοίνωση για το Brexit θα μπορούσε απλά να αποσυρθεί. Στις Βρυξέλλες, άλλοι λένε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά μόνο εάν συμφωνηθεί από όλους. Μια μελλοντική βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπεράνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει τις διαδικασίες διαζυγίου είναι απλά να συμφωνήσουν να μείνουν παντρεμένοι.

5. Μπορούμε να φύγουμε έτσι απλά και γρήγορα;

Κάποιοι ακτιβιστές υπέρ του Brexit έχουν προτείνει η ψήφος του Leave απλά να χρησιμεύσει σαν μοχλός για την επαναδιαπραγμάτευση με ημι-ανεξάρτητους όρους μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ οι οποίοι θα μπορούσαν να τεθούν σε ένα άλλο δημοψήφισμα. Αυτό όμως όπως έχουν αποφανθεί οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσε να εξαπλωθεί και να καταστρέψει την Ευρώπη. Η συμφωνία Κάμερον, για να προστατεύσει το City από τη ζώνη του ευρώ και να βάλει φραγμούς στη μετανάστευση, αποτελεί παρελθόν από μια ρήτρα που συνδέεται με το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας. Αλλά η ιδέα ενός είδους «συνδεδεμένου μέλους» ή με «ειδική εταιρική σχέση» υφίσταται ως ιδέα στην Ευρώπη για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

6. Ας ξεγλιστρήσουμε σε κάτι πιο άνετο...

Η Βρετανία θα μπορούσε να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο ή την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών που ενώνει τη Νορβηγία, την Ελβετία ή την Ισλανδία που έχουν στενές εταιρικές σχέσεις με την ΕΕ.

Όμως για να συμβεί αυτό η βρετανική ηγεσία θα πρέπει να πείσει τους ψηφοφόρους του Brexit να συμφωνήσουν για τις συνεισφορές του προϋπολογισμού της ΕΕ όπως και για τις συνθήκες που αφορούν τους μετανάστες. Επίσης, θα στερούνταν το είδος της πρόσβασης στην αγορά της ΕΕ για το εμπόριο που είναι τόσο σημαντικό για τον μεγάλο χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας. Μια πιο εξατομικευμένη συμφωνία δεν θα είναι εύκολη.

7. Γιατί δεν αρχίζουμε πάλι από την αρχή;

Μια ακραία άποψη είναι ότι το νέφος από το Brexit στην ΕΕ θα μπορούσε να είναι τόσο βαρύ που θα φέρει κατακλυσμό. Οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδος ένωσης στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται η Βρετανία. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει διαφορετικές εθνικές φιλοδοξίες σε μια νέα δομή και θα ήταν ένα κολοσσιαίο έργο, αν μη τι άλλο στον απόηχο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

8. Τυχεροί για δεύτερη φορά;

Κάποιοι που ψήφισαν Leave πιστεύουν ότι εάν το Brexit δεν λειτουργήσει η Βρετανία μπορεί πάντα ξαναμπεί στην ΕΕ.

9. Υπάρχει χώρος για μια μικρή Σκωτία στην ΕΕ;

Κάποιοι Σκωτσέζοι ελπίζουν ότι η μπορούν να αποφύγουν το Brexit μέσω της ανεξαρτητοποίησης από την Αγγλία. Όχι ακόμα.

10. Κλείνοντας την πόρτα

Μια νέα κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει το Άρθρο 50 και να εγκαταλείψει την ΕΕ το 2019 χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν την Ένωση αμέσως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.

ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΑΨΗ 06 Δεκ 2021 | 09:26

Ταμείο Ανάκαμψης: Η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη πρόκληση

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική οικονομία.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ 04 Δεκ 2021 | 15:10

"Παράθυρο" για φθηνές αγορές και γονικές παροχές ακινήτων και μετά την 1η Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση δεν θέλει να μπλοκάρει το κύμα αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργήσει ο μηδενισμός του φόρου γονικών παροχών μέχρι τις 800.000 ευρώ

ΠΟΛΛΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ 04 Δεκ 2021 | 09:10

Μετάλλαξη Όμικρον: Φόβοι του ΔΝΤ για την ανάπτυξη - Εντοπίζεται σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χωρών

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, εξαιτάς της μετάλλαξης Όμικρον

ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 03 Δεκ 2021 | 13:00

Lamda Development: Διαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακού Commercial Hub του Ελληνικού

Το Commercial Hub στο Ελληνικό είναι ένα νέο εμπορικό συγκρότημα που θα αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας.

ΤΟ ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 03 Δεκ 2021 | 12:31

Τυχερά παιχνίδια: Αλλάζει η νομοθεσία προστατεύοντας τους παίκτες

Πώς μια σειρά νέων νόμων για τα τυχερά παιχνίδια σε όλο τον κόσμο έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίζουν στο διαδίκτυο.

REAL ESTATE 03 Δεκ 2021 | 11:51

Οι δύο "ωρολογιακές βόμβες" στην αγορά ακινήτων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν καθημερινά δεκάδες στελέχη της αγοράς real estate καθώς υπάρχει μεγάλη άνοδος άνω του 30% στις τιμές των υλικών κατασκευής.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ 03 Δεκ 2021 | 06:50

Ο αναλυτικός Οδηγός του νέου "Εξοικονομώ" - Μπόνους για τις μισθωμένες κατοικίες - Αναλυτικά τα κριτήρια και τα ποσοστά

Σήμερα ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος "Εξοικονομώ". Τα κριτήρια επιλογής και τα ποσά για κάθε κατηγορία.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

02 Δεκ 2021 | 17:01

"Just Go Zerο": Τα everest δίνουν "δεύτερη ζωή" στον καφέ που θα κατέληγε στα σκουπίδια

Αυτή η πρωτοβουλία θα μας κάνει να δούμε με άλλο μάτι τον καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά.

ΑΠΟ ΤΟ HELLENIC INNOVATION FORUM & AWARDS 2021 02 Δεκ 2021 | 13:50

ΝΒG Business Seeds: Βραβείο Gold ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος

Βραβείο Gold στην ΝΒG Business Seeds ως η Καλύτερη Πρωτοβουλία Ενίσχυσης του Οικοσυστήματος από το Hellenic Innovation Forum & Awards 2021