Το ρίσκο και τα οφέλη από την ένταξη εταιριών στις 120 δόσεις

Με το δικαίωμα τακτοποίησης των οφειλών σε 120 δόσεις εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον και των νομικών προσώπων θα πολλαπλασιαστεί.

to-risko-kai-ta-ofeli-apo-tin-entaksi-etairiwn-stis-120-doseis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μεγάλη διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις αλλά και μεγάλο ρίσκο για τα δημόσια έσοδα συνιστά η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει και στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε 120 δόσεις.

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι περιορισμένη μέχρι τώρα λόγω του ότι το ηλεκτρονικό σύστημα του Taxis προσφέρει το πολύ μέχρι 24 δόσεις (ή 36 για έκτακτους φόρους όπως πρόστιμα και φόρους κληρονομιάς). Έτσι, με το δικαίωμα τακτοποίησης των οφειλών σε 120 δόσεις εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον και των νομικών προσώπων θα πολλαπλασιαστεί.

Το προνόμιο, δίνεται σε επιχειρήσεις με τζίρο έως και δύο εκατομμύρια ευρώ κατά τη χρήση του 2017 (δηλαδή το ποσό να έχει αποτυπωθεί στη φορολογική δήλωση του 2018). Αν μάλιστα μια επιχείρηση έχει κλείσει, δεν χάνει το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση. Θα ληφθεί υπόψη ο κύκλος εργασιών κατά την τελευταία διαθέσιμη χρήση πριν από το κλείσιμο. Όσον αφορά στα νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη μπει στις 24 δόσεις, θα περιμένουν την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει τη διαδικασία εκ νέου υποβολής της αίτησης ώστε οι δόσεις να τροποποιηθούν και να φτάσουν ακόμη και στις 120.

Το κίνητρο πλέον για τις επιχειρήσεις είναι πολύ ισχυρό καθώς θα μειωθεί αισθητά η μηνιαία δαπάνη για την εξυπηρέτηση των χρεών ενώ το αντάλλαγμα είναι πολύ ισχυρό: διαγραφή προσαυξήσεων, σταδιακή αποδέσμευση του δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού αλλά και δικαίωμα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας. Από την άλλη όμως, το πρόβλημα περνάει στο δημόσιο.

Πέρυσι, το Taxis μέτρησε εισπράξεις περίπου 5,4 δις. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου: τόσο αυτά που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και το τέλος του 2017 όσο και από αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια του 2018. Αντίστοιχος είναι και ο στόχος για φέτος. Από τη στιγμή που τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εμφανίζουν τακτοποιημένα τα χρέη τους πληρώνοντας πολύ μικρότερα ποσά, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσό των 5,4 δις. ευρώ. Αυτό είναι που φοβούνται και οι δανειστές υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα.

Εννοείται ότι η επέκταση των 120 δόσεων και για τις επιχειρήσεις είναι μια ακόμη μονομερής ενέργεια της ελληνικής πλευράς την οποία θα βρει μπροστά της η επόμενη κυβέρνηση όταν θα έρθει η ώρα της επόμενης αξιολόγησης για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού αλλά και για την προετοιμασία του επόμενου προϋπολογισμού. Δικαίωση της εκτίμησης των δανειστών ότι οι ρυθμίσεις θα προκαλέσουν τρύπα στα έσοδα, θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του προϋπολογισμού του 2020. 

 

Φωτο: ΑΠΕ/ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook