Το στοίχημα των ληξιπρόθεσμων μετά τη μικρή υστέρηση εσόδων

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι εισπρακτικοί στόχοι από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας δεν επιτεύχθηκαν.

to-stoixima-twn-liksiprothesmwn-meta-ti-mikri-usterisi-esodwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019, οι εισπρακτικοί στόχοι από την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της εφορίας δεν επιτεύχθηκαν κάτι που σημαίνει ότι η ανανεωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων –η οποία από χθες είναι νόμος του κράτους- πρέπει να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό για να κριθεί στην πράξη αν μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο στόχος να συγκεντρωθούν 1,75 δις. ευρώ από τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του 2018 δεν επιτεύχθηκε καθώς συγκεντρώθηκαν 1,63 εκατ. ευρώ με την απόκλιση να φτάνει στα 120 εκατ. ευρώ. Πλέον το οικονομικό επιτελείο θα προβάλλει ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης των 120 δόσεων προκειμένου να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμμετοχή.

Από χθες, και ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Οικονομικών ουσιαστικά απευθύνθηκαν ιδιαίτερα στα 1,215 εκατομμύρια πολιτών που έχουν ήδη υποστεί τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας, να ενταχθούν στις 120 δόσεις, να φανούν συνεπείς στους όρους και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουν να ξεμπλοκάρουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, και τον προεκλογικό Ιούνιο, οι δεσμεύσεις συνεχίστηκαν έστω και με αμείωτο ρυθμό. Από το σύνολο των οφειλετών με χρέη άνω των 500 ευρώ (1,764 εκατομμύρια άτομα) επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα σε 1,215 εκατομμύρια άτομα ή στο 69% του συνολικού πληθυσμού.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη παρέμειναν και τον Ιούνιο στα 104 δις. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις. Το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο για την ΑΑΔΕ πέφτει στα 85,6 δις. ευρώ αν αφαιρεθούν τα ποσά που κρίνονται ως ανεπίδεκτα είσπραξης. Το φετινό πρόβλημα είναι ότι έχει περιοριστεί η εισπραξιμότητα έναντι αυτών των οφειλών κάτι που φαίνεται και από τα ακόλουθα στοιχεία:

 

Ενώ ο Ιανουάριος ξεκίνησε καλά, από τον Φεβρουάριο και μετά –οπότε ξεκίνησε η συζήτηση για τις 120 δόσεις- η εισπραξιμότητα έπεσε με αποτέλεσμα όλοι οι φετινοί μήνες να είναι χειρότεροι από τους αντίστοιχους περυσινούς. Ακόμη και η ενεργοποίηση των 120 δόσεων δεν βοήθησε καθώς με την προκήρυξη των εκλογών, την παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου αλλά και τις προεκλογικές εξαγγελίες της σημερινής κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές, το ενδιαφέρον περιορίστηκε.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως, ποντάρουν σε αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος. Πρώτον διότι το τοπίο έχει πλέον ξεκαθαρίσει οριστικά και το τέλος Σεπτεμβρίου πλησιάζει. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπάρξει παράταση καθώς οι πολλές θετικές αλλαγές στις 120 δόσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των θεσμών.

Δεύτερον διότι δίνεται η δυνατότητα «παγώματος» των αναγκαστικών μέτρων κάτι που δεν υπήρχε στην προηγούμενη ρύθμιση. Τρίτον διότι μπορούν να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις αρκεί τα χρέη τους να μην ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ. Και τέταρτον διότι υπάρχει το ισχυρό κίνητρο της «προκαταβολής» η οποία επιτρέπει στους οφειλέτες να διαγράψουν προσαυξήσεις και στο δημόσιο να μαζέψει ζεστό χρήμα. Επίσης, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και χρέη που βεβαιώνονται φέτος, υπό την προϋπόθεση να αφορούν σε προηγούμενα έτη. Και αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για να σπεύσει κάποιος να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών που είχε… ξεχάσει, και έτσι να κλείσει τις εκκρεμότητές του.

Η εισπραξιμότητα από τη ρύθμιση δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και κρίσιμο πολιτικό θέμα. Με τους θεσμούς να πιστεύουν ότι θα ανοίξει «τρύπα» στα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους, μένει να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα ποια από τις δύο πλευρές θα δικαιωθεί. 

 

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook