Το σχέδιο της Κομισιόν για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το σχέδιο της Κομισιόν για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τους κινδύνους για τις τράπεζες και ταυτόχρονα καλεί τις χώρες της Ε.Ε. σε κοινή ανάληψη των κινδύνων αυτών - κάτι στο οποίο ήταν αντίθετος ο απερχόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ, ο οποίος φοβόταν ότι οι πιο εύρωστες γερμανικές τράπεζες θα στήριζαν τελικά τις πιο αδύναμες τους σε άλλα κράτη της Ε.Ε.

Μετά από δύο χρόνια άκαρπων συνομιλιών, η Κομισιόν θα επιχειρήσει να υπερκεράσει το αδιέξοδο με νέες προτάσεις που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η καθιέρωση του ονομαζόμενου ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων (European deposit insurance scheme, EDIS), που έχει στόχο την ασφάλιση των αποταμιευτών (μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ) σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας, προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ότι σχεδιαζόταν αρχικά, αναφέρει η Κομισιόν σε σχέδιο εγγράφου, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Σε μία περαιτέρω κίνηση για να κερδίσει την εύνοια της Γερμανίας, ο νέος υπουργός Οικονομικών της οποίας μπορεί να είναι το ίδιο επιφυλακτικός όσο και ο κ. Σόιμπλε για το σχέδιο, οι Βρυξέλλες απορρίπτουν τις αρχικές σκέψεις για πλήρη επιμερισμό της προστασίας των καταθετών.

Με τις νέες προτάσεις, το EDIS θα παρεμβαίνει αρχικά μόνο αφού τα εθνικά συστήματα ασφάλισης καταθέσεων έχουν χρησιμοποιήσει πλήρως τους πόρους τους για την προστασία των καταθετών. Επίσης, στην αρχική φάση, το EDIS θα παρέχει μόνο δάνεια στα εθνικά συστήματα ασφάλισης των καταθέσεων.

Σε δεύτερη φάση, το EDIS, το οποίο θα χρηματοδοτείται από όλες τις τράπεζες της Ε.Ε., θα καλύπτει ζημιές και θα αποπληρώνει τις καταθέσεις στους αποταμιευτές που έχουν πληγεί από μια κατάρρευση τράπεζας. Τα εθνικά συστήματα εγγύησης των καταθέσεων θα συνεχίζουν να δίνουν χρήματα, παράλληλα με το EDIS.

Η τρίτη και τελική φάση, όταν το EDIS θα έχει πλήρως υποκαταστήσει τα εθνικά συστήματα, δεν συμπεριελήφθη στο σχέδιο, μετά από γερμανική πίεση.

Η Κομισιόν επανέλαβε ότι ο ESM θα ήταν η καλύτερη λύση για να υποστηρίξει τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν μια συμφωνία σε αυτό μέχρι την επόμενη χρονιά.

«Κόκκινα» δάνεια

Σε μια ακόμη υποχώρηση προς το Βερολίνο, το σχέδιο προβλέπει ότι η δεύτερη φάση του EDIS θα αρχίσει μόνο ότι οι τράπεζες στις πιο αδύναμες χώρες έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βαρύνουν ακόμη τραπεζικά ιδρύματα στην Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με την Κομισιόν θα μπορούσε να τεθεί ένα ανώτατο όριο «κόκκινων» δανείων (NPL's). «Οι τράπεζες που δεν θα πληρούν αυτόν τον όρο, θα αναγκάζονται από τις εποπτικές αρχές να καταρτίσουν στρατηγικές για τα δάνεια αυτά, με πλήρως προσδιορισμένους ποσοτικούς στόχους» αναφέρει στο έγγραφο.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, η Κομισιόν θα προτείνει μέχρι την άνοιξη συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για εξωδικαστικές διαδικασίες ρύθμισης αλλά και δευτερογενή αγορά «κόκκινων» δανείων. Η Κομισιόν εξετάζει ακόμη και συγκεκριμένες προβλέψεις που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η εποπτική δράση της ΕΚΤ

Στο έγγραφο έκτασης 17 σελίδων, η Κομισιόν επίσης αναφέρει ότι θα προτείνει στην ΕΚΤ την επέκταση των εποπτικών εξουσιών της και σε μεγάλους επενδυτικούς οίκους και funds. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ ήδη επιβλέπει τις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης.

Οι προτάσεις για αυστηρότερη εποπτεία των hedge funds και άλλων μεγάλων επενδυτικών οίκων αναμένεται ως τέλος της χρονιάς αναφέρει το έγγραφο.

Για να αυξήσει μάλιστα την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να μειώσει τα ρίσκα από υπερβολική έκθεση στο χρέος κρατών, η Κομισιόν αναφέρει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει το 2018 ένα νομικό πλαίσιο για τα αποκαλούμενα sovereign bond-backed securities (SBBS).


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 Νοε 2020 | 12:38

Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταβολή της νέας εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ

Η οικονομική ενίσχυση θα δοθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Νοε 2020 | 12:02

Προχωρά η επένδυση στο Ελληνικό: Κλείδωσε η συνεργασία Lamda - ΤΕΜΕΣ για 2 ξενοδοχεία αξίας 300 εκατ. ευρώ

Η συμφωνία LAMDA - ΤΕΜΕΣ προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ 27 Νοε 2020 | 11:56

Τηλεργασία: Παράταση έως το τέλος του χρόνου και σε ποσοστό 50% - Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

Παρατείνεται έως τις 31/12 η τηλεργασία. Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για το ωράριο και τις παραβάσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

ΟΑΕΔ: Μέχρι τη Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης, μέχρι και τις 10/9/2020.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ 27 Νοε 2020 | 07:45

Εκτακτο "δώρο Χριστουγέννων": Οι δύο κατηγορίες εργαζομένων που θα το πάρουν - Τι θα γίνει με τους συνταξιούχους

Δύο μεγάλες κοινωνικές ομάδες εμφανίζονται αυτή τη στιγμή να έχουν προτεραιότητα για το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ 26 Νοε 2020 | 22:35

Μεταφορικό ισοδύναμο: Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων

Προηγήθηκε σχετικό αίτημα των επιχειρήσεων για την παράταση της προθεσμίας του μεταφορικού ισοδύναμου.

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 26 Νοε 2020 | 21:25

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης από MorganStanley, J.P. Morgan και Goldman Sachs

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, το Project Galaxy και την μείωση των ΜΕΑ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Νοε 2020 | 21:08

Επίδομα θέρμανσης: Τι αλλάζει φέτος - Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, αλλάζει ριζικά. Θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες.

ΣΕ 328.360 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ 26 Νοε 2020 | 18:45

Καταβάλλονται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας

Πιστώνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε 328.360 δικαιούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Νοε 2020 | 18:30

Χρηματιστήριο: Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου - Έκλεισε με κέρδη 3,08%

Έντονες ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να διασπά ανοδικά τα επίπεδα των 720 μονάδων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ 26 Νοε 2020 | 16:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Παράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών

Για τους δύο πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής οι προθεσμίες έληγαν στις 30 Νοεμβρίου και στις 30 Ιανουαρίου

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ 26 Νοε 2020 | 16:06

ΟΑΕΔ: 20.000 οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα και δωρεάν πρόσβαση ανέργων στην πλατφόρμα του Coursera

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και οι αιτήσεις έχουν ήδη ξεπεράσει τις 20.000.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΗΣ 26 Νοε 2020 | 15:17

H EKO επαναφέρει την μεγάλη προσφορά για το Πετρέλαιο Θέρμανσης

Προσφέρει ευελιξία στην πληρωμή, με τη δυνατότητα για έως και 12 άτοκες δόσεις για τις πιστωτικές κάρτες όλων των ελληνικών τραπεζών