Το σχέδιο του υπ. Εργασίας για τις εισφορές σε αγρότες και μπλοκάκια

Τη βέλτιστη λύση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αναζητεί ακόμη το υπουργείο Εργασίας.

Το σχέδιο του υπ. Εργασίας για τις εισφορές σε αγρότες και μπλοκάκια

Τη βέλτιστη λύση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αναζητεί ακόμη το υπουργείο Εργασίας. Ναι μεν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ένα σύστημα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους –θα είναι κατ’ ελάχιστον 220 ευρώ τον μήνα και θα αυξάνονται μόνο ύστερα από επιλογή του επαγγελματία- ωστόσο αγρότες, μισθωτοί με επιπλέον εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα αλλά και όσοι αμείβονται με απόδειξη δαπάνης για μια ευκαιριακή απασχόληση περιμένουν ακόμη στο ακουστικό τους.

Για τους αγρότες, η κυβέρνηση σκέφτεται ένα μοντέλο με χαμηλή ελάχιστη εισφορά (ακόμη και κάτω από τα 114 ευρώ ανά μήνα που καταβάλλονται σήμερα) και προαιρετική καταβολή υψηλότερων αποδοχών. Για τις αποδείξεις δαπάνης (ή τίτλους κτήσης όπως λέγονται τώρα) εξετάζεται να μειωθεί αρκετά το επιτρεπόμενο όριο έκδοσης (σ.σ σήμερα είναι στα 10.000 ευρώ) αλλά είτε η έκδοση της απόδειξης να γίνεται χωρίς καθόλου ασφαλιστικές εισφορές είτε να γίνεται με ελάχιστο ασφαλιστικό κόστος.

Όσο για τους ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα (και μισθωτοί και επαγγελματίες) συζητείται να συνυπολογίζεται το ποσό των εισφορών που παρακρατείται από τον εργοδότη και ο ασφαλισμένος να πληρώνει επιπλέον μόνο αν δεν συγκεντρώνεται ένα όριο εισφορών που θα τεθεί (π.χ τα 220 ευρώ ανά μήνα ή και περισσότερο).

Το δαιδαλώδες σύστημα υπολογισμού των εισφορών που ισχύει σήμερα με τις εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα, καθιστά και δυσκολότερη την ολοκλήρωση του νέου τρόπου υπολογισμού. Για τους αγρότες –για τους οποίους η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της- σήμερα, ισχύει ελάχιστη εισφορά 114 ευρώ η οποία όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί πολύ υψηλή. Οικογένειες με τρία μέλη αγροτών φτάνουν να πληρώνουν 342 ευρώ ανά μήνα ποσό δυσβάστακτο για ένα αγροτικό νοικοκυριό. ¨Ετσι, παρατηρείται το φαινόμενο του να διαγράφονται αγρότες από τα μητρώα προκειμένου να αποφεύγουν τις εισφορές.

Έτσι, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να σταθμίσει από τη μια την αδυναμία πληρωμών που παρατηρείται και από την άλλη το ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα τεθεί ένα ελάχιστο όριο εισφορών ενδεχομένως και χαμηλότερα από το επίπεδο των 114 ευρώ που ισχύει σήμερα και από εκεί και πέρα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του αγρότη να επιλέξει αν θα δίνει το κάτι παραπάνω για να αυξήσει τη σύνταξή του. Προφανώς, με τα 100 ευρώ τον μήνα, η σύνταξη θα βγαίνει πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 384 ευρώ.

Οι αποδείξεις δαπάνης αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από την προηγούμενη κυβέρνηση καθώς στον φόρο του 20% και στο χαρτόσημο, προστέθηκε και η ασφαλιστική εισφορά με συντελεστή 26,95% αρχικά και 20,28% στη συνέχεια. Το όριο για την έκδοση απόδειξης δαπάνης έχει οριστεί στα 10.000 ευρώ και εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει κερκόπορτα για εισφοροδιαφυγή (σ.σ εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ δηλώνει το 85% των αυτοαπασχολουμένων). Έτσι, μελετάται το σενάριο του να μειωθεί το επιτρεπόμενο όριο έκδοσης απόδειξης δαπάνης (σ.σ ακόμη και κάτω από τα 5000 ευρώ) ώστε το εργαλείο να απευθύνεται μόνο σε αυτούς που έχουν μια περιστασιακή απασχόληση. Και σε αυτή την περίπτωση, είτε να μην επιβάλλονται εισφορές είτε να καταλογίζεται ένα μικρό εφάπαξ ποσό.

Για τους έχοντες εισοδήματα από δύο πηγές (και μισθό και μπλοκάκι) ακόμη εξετάζεται το θέμα αν και το πιθανότερο είναι ότι θα συνυπολογίζονται οι εισφορές που πληρώνει ο επαγγελματίας από όλες τις πηγές.

Φωτο: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 11 Οκτ 2021 | 08:00

Οι πληρωμές υπουργείου Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 15 Οκτωβρίου για 60.000 δικαιούχους

Περί τα 61,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 60.000 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ 07 Οκτ 2021 | 23:27

Σενάρια για έκτακτο μέρισμα τα Χριστούγεννα - Ποιες κατηγορίες θα το λάβουν

Σκέψεις στην κυβέρνηση να διευρυνθούν οι κατηγορίες φετινών δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το οποίο θα δοθεί διπλό, όπως είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

«ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ» 05 Οκτ 2021 | 18:17

Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βάζει με την κυβέρνηση για την... αποφυλάκιση του Φουρθιώτη και την απαγόρευση τηλεοπτικών εμφανίσεων

Ανακοίνωση για την αποφυλάκιση του Μένιου Φουρθιώτη μετά από πέντε μήνες, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Οκτ 2021 | 08:38

To σχέδιο της κυβέρνησης για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους - Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τα περισσότερα προνόμια στους εμβολιασμένους.

"ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑ" 03 Οκτ 2021 | 15:45

Γερμανία: Πίεση των Φιλελεύθερων στους συντηρητικούς για τη δημιουργία κυβέρνησης "Τζαμάικα"

Το φιλελεύθερο, Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα πίεσε τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να δηλώσουν αν πραγματικά επιθυμούν να ηγηθούν μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 29 Σεπ 2021 | 22:46

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Κόντρα κυβέρνησης - Τσίπρα - "Κουνάει το δάχτυλο αυτός που κυβέρνησε με την ακραία δεξιά του Καμμένου"

Η απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας για τα γεγονότα στη Σταυρούπολη