Το ΥΠΟΙΚ πατάει «γκάζι» για κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα

Μπορεί στον δημόσιο διάλογο να κυριαρχεί ότι η εφορία «χτυπάει» κυρίως τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό όμως δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Το ΥΠΟΙΚ πατάει «γκάζι» για κατασχέσεις και ληξιπρόθεσμα

«Μπουσούλα» κατασχέσεων είτε τραπεζικών λογαριασμών, είτε αμοιβών από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια ή απλήρωτα τιμολόγια έχει συντάξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διευκολύνει το έργο των των υπαλλήλων που απασχολούνται κυρίως στα τμήματα δικαστικού των Δ.Ο.Υ και τα οποία έχουν επωμισθεί το έργο της επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

Από τα συγκεκριμένα τμήματα, έχουν περάσει μέχρι τώρα οι περίπου 1,07 εκατομμύρια επιβολές αναγκαστικών μέτρων σε ισάριθμους φορολογούμενους ενώ από τα τμήματα αυτά θα περάσουν τα αναγκαστικά μέτρα και για τους υπόλοιπους 700.000 φορολογούμενους οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει χρέη άνω των 500 ευρώ.

Ο «μπούσουλας» των εφοριών, είναι μάλιστα... χρονομετρημένος καθώς ακόμη και αν χρειαστεί να ακολουθηθούν και τα 18 βήματα που περιγράφονται ένα προς ένα, ο συνολικός απαιτούμενος χρόνος για να χάσει ο οφειλέτης χρήματα που βρίσκονται είτε στον λογαριασμό του, είτε στα χέρια τρίτων, κυμαίνεται από 11 έως 20 ημέρες.

Με τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει πλέον στη διάθεσή της η φορολογική αρχή, η κατάσχεση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες για χιλιάδες φορολογούμενους ταυτόχρονα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ΑΑΔΕ καταφέρνει κάθε μήνα να κάνει έως και 17000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα. Ακόμη και τα κατασχετήρια, έχουν φτάσει στο σημείο να κοινοποιούνται ηλεκτρονικά ενώ η διαδικασία επίδοσης μέσω δικαστικού επιμελητή ή υπαλλήλου της εφορίας, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μόνο όταν πρόκειται για κατασχέσεις στις οποίες δεν παρεμβαίνουν οι τράπεζες.

Το πιο σημαντικό «βήμα» στον μπούσουλα της εφορίας είναι το πρώτο καθώς αφορά στην επιλογή των προσώπων εις βάρος των οποίων θα εφαρμοστούν τα αναγκαστικά μέτρα. Το κείμενο οδηγιών αναφέρει βεβαίως ότι αυτό αφήνεται στην κρίση του προϊσταμένου του τμήματος δικαστικού ωστόσο δίδονται συγκεκριμένες «κατευθύνσεις».

Έτσι, παίζει ρόλο:

1. Η παλαιότητα της οφειλής. Όσο πιο παλιά και «ξεχασμένη» από τον οφειλέτη είναι μια οφειλή, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα.

2. Η φορολογική συμπεριφορά. Οφειλέτες οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να φανούν συνεπείς καταβάλλοντας έστω μέρος των υποχρεώσεών τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν χρόνο από αυτούς οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ευρώ τσακιστό.

3. Η διακοπή της παραγραφής είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος για να επιταχυνθούν τα αναγκαστικά μέτρα εις βάρος κάποιου καθώς με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απώλεια φορολογητέας ύλης.

4. Τέλος, πολύ σοβαρά υπόψη λαμβάνονται τα ευρήματα από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Ενδείξεις φοροδιαφυγής ή αποτελέσματα από ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που δείχνουν ότι υπάρχει «λίπος» στον οφειλέτη, αποτελούν λόγους για να προχωρήσουν άμεσα τα αναγκαστικά μέτρα.

Μπορεί στον δημόσιο διάλογο να κυριαρχεί ότι η εφορία «χτυπάει» κυρίως τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό όμως δεν αποτυπώνει όλη την αλήθεια. Εξαιρετικά συνηθισμένο είναι ο υπάλληλος της εφορίας ή ο δικαστικός επιμελητής, να χτυπάει την πόρτα του εργοδότη του οφειλέτη ή του ενοικιαστή σε κάποιο ακίνητο που αποδίδει εισόδημα στον οφειλέτη προκειμένου να του παραδώσει εντολή κατάσχεσης εις χείρα τρίτου με τον οποίο ο τρίτος οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα.

Το γεγονός ότι υπάρχει η προστασία του μισθού ή της σύνταξης από την κατάσχεση μέχρι το επίπεδο των 1000 ευρώ (συν το 50% του υπερβάλλοντος ποσού άνω των 1000 ευρώ και μέχρι τα 1500 ευρώ που σημαίνει ότι ο μεγαλύτερος προστατευμένος μισθός ή σύνταξη φθάνει στα 1250 ευρώ) δεν σημαίνει ότι δεν κοινοποιούνται οι εντολές κατάσχεσης ακόμη και αν τελικώς καταλήγουν στην εφορία 20-30 ευρώ τον μήνα ή και ... τίποτα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 10 Νοε 2021 | 15:05

Επίδομα Θέρμανσης: Ανοίγει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα - Πότε καταβάλλεται η πρώτη δόση

Το αργότερο την προσεχή Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 09 Νοε 2021 | 13:22

Τροπολογία για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο ΔΑΠΕΕΠ μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ.

28 Νοε 2021 | 21:58

Ολες οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ έως τις 3 Δεκεμβρίου - Προκαταβολή σύνταξης Δεκεμβρίου και επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ 28 Νοε 2021 | 09:34

Τίτλοι τέλους για τα "Νησιά", το ιστορικό εστιατόριο που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ, Μελίνα, Κέιτζ, Καλατράβα

Παρέλαση διασήμων και αστέρων του Χόλιγουντ από το εστιατόριο "Νησιά" - Tότε που επικρατούσε το αδιαχώρητο

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2022 28 Νοε 2021 | 09:09

Ρέτσος: Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ - Ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

Αισιοδοξία για το 2022 αλλά και ανησυχία με αφορμή τις μεταλλάξεις

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 27 Νοε 2021 | 09:57

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων - Σε ποιες περιοχές είναι απλησίαστα

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων θα συνεχιστεί; Αφορά όλες τις περιοχές; Εάν όχι, ποιες θα έχουν μεγαλύτερη άνοδο;

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Νοε 2021 | 08:53

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να κάνετε για να το πάρετε έως τις 10 Δεκεμβρίου - 21 ερωτήσεις και απαντήσεις

Περίπου 200.000 νοικοκυριά ακόμη μπορούν να λάβουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

ΒΑΡΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 26 Νοε 2021 | 20:56

Wall Street: Βουτιά εξαιτίας της μετάλλαξης από την Μποτσουάνα - Η χειρότερη Black Friday τα τελευταία 50 χρόνια

Με βαριές απώλειες έκλεισαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 20:06

Πετρέλαιο: "Βουτιά" πάνω από 10% εξαιτίας της νέας μετάλλαξης "Μποτσουάνα" που προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έρχεται μαζί με την βουτιά που καταγράφει η Wall Street σήμερα, μετά την ανακάλυψη της νέας παραλλαγής κορονοϊού

26 Νοε 2021 | 14:06

Bitcoin: Κατρακυλά σχεδόν 8% λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού

Το Bitcoin υποχώρησε έως 7,8% στα 54.377 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Οκτωβρίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 26 Νοε 2021 | 11:58

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στο κενό στη σκιά της νέας μετάλλαξης - Πτώση άνω του 3%

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% καταγράφουν τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας την ανησυχία που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη κορονοϊού.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ 75 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ Ο "ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" 26 Νοε 2021 | 11:50

Μετάλλαξη Μποτσουάνα - Διεθνείς αγορές: Μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια και στην τιμή του πετρελαίου

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εντοπισμός μίας νέας, πιθανόν ανθεκτικής, μετάλλαξης του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Νοε 2021 | 11:15

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown - Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

"Θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί και το 2022 και στο μέτωπο της πανδημίας και στην ενεργειακή κρίση", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.