Το χρυσό deal του Πάνου Γερμανού που έφερε 440 εκατ ευρώ στο ταμείο της εταιρείας

Ο Πάνος Γερμανός πούλησε την Play στον γαλλικό κολοσό Iliad και έβαλε στο ταμείο 440 εκατ ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
germanos

Όταν το 2007 η Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αποκτούσε μερίδιο στην πολωνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Play, εισφέροντας την αλυσίδα Germanos Polska και το δίκτυο των 450 καταστημάτων της στη χώρα, το πιθανότερο είναι πως ελάχιστοι – πλην του διορατικού επιχειρηματία – ήταν σε θέση να διαβλέπουν τη συνέχεια.

Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Play από τέταρτος σε μέγεθος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Πολωνίας, έχοντας ανταγωνιστές ομίλους όπως η ERA, η Plus και η Orange, έφθασε να αριθμεί περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές. Η ανάπτυξη της Play στα επόμενα χρόνια ήταν αλματώδης και ο Π. Γερμανός, μαζί με τον συνεταίρό του στην πολωνική εταιρεία Thor Bjorkolfsson, ιδιοκτήτη του private equity fund Novator Partners (γνωστό στη χώρα μας από τη συμμετοχή στη Forthnet), έβλεπαν την επένδυσή τους να αποδίδει γοργά.

Σταδιακά η Play εξελίχθηκε στον πλέον επιτυχημένο τηλεπικοινωνιακό distruptor στην Ευρώπη, αποτελώντας τη Νο1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με μερίδιο 29% της αγοράς και με πάνω από 15 εκατ. συνδρομητές, αλλά συγχρόνως και ένα από τα μεγαλύτερα IPO του κλάδου: η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας το 2017, με αρχική αποτίμηση το 1 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο IPO που έχει πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας από ιδιωτική εταιρεία.

Πλέον, το deal για την πώληση της Play στον γαλλικό κολοσσό Iliad, αποτελεί και ένα από τα πιο επιτυχημένα "exit” για την Olympia. Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο, προσαρμοσμένα EBITDAal 523 εκατ. ευρώ, δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDAal κάτω του 2,5, περιθώριο καθαρού κέρδους στο 32% και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές προ της πληρωμής μερίσματος, το enterprise value (για το 100% με βάση το προσφερόμενο τίμημα) διαμορφώνεται στα 3,47 δισ.ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Iliad.

Στο ταμείο 440 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα, με το equity value να ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ (100%), από την πώληση του ποσοστού (20,1%) της στην πολωνική εταιρεία η Olympia Group βάζει στα ταμεία της 440 εκατ. ευρώ. Αποκτά, έτσι, σημαντική ρευστότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική οικονομική συγκυρία. Ρευστότητα που θεωρείται βέβαιο πως θα κατευθυνθεί σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες που έχει στο στόχαστρο του ο Π. Γερμανός, αλλά και στα μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη της Sunlight, στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά και ο σχεδιασμός για το σχήμα Public-MediaMarkt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τις ανακοινώσεις, η Iliad υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά (θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό που έχει εξασφαλιστεί) πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Play από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας στην ίδια τιμή (σ.σ. 39 ζλότι ανά μετοχή), συναλλαγή που θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play. Θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά από τον γαλλικό όμιλο για το ποσοστό που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, με μεγαλύτερο αυτό της Nationale-Nederlanden (5,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της συναλλαγής είναι κατά 39% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την προηγούμενη Παρασκευή. Στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η μετοχή της Play ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες Δευτέρα με άνοδο 37%, στα 38,42 ζλότι, στα υψηλότερα επίπεδα τιμών την τελευταία πενταετία.

Αν και παλαιότερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις, η πώληση της Play σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτά τα επίπεδα τιμήματος αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας της εταιρείας στην πολωνική αγορά, καθώς κατάφερε σε πολύ λίγα χρόνια, όχι μόνο να μεγαλώσει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και να πάρει ηγετική θέση. Παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοικητική ομάδα αλλά και το πλάνο ανάπτυξης της Play που κατάφερε να κυριαρχήσει απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Orange, η Plus και η Deutsche Telecom.

Επιπλέον, η συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο το διεθνές αποτύπωμα της Olympia, η οποία αυτή τη φορά κάθισε στη θέση του συνομιλητή με έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Η Iliad ("Ιλιάδα”), ο 6ος πλέον μεγαλύτερος παροχος στην Ευρώπη μετά την προσθήκη της Play, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext, διαθέτει συνδρομητική βάση 20 εκατ. πελατών στη Γαλλία και 6 εκατ. στην Ιταλία, όπου ήδη έχει παρουσία. Ιδρυτής της Iliad η οποία εμφανίζονταν να ενδιαφέρεται για είσοδο και στην ελληνική αγορά, είναι ο 53χρονος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ (Xavier Niel), η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 6,7 δισ.δολάρια. Στόχος της γαλλικής εταιρείας είναι η επέκταση της Play και στη σταθερή τηλεφωνία, μεταξύ άλλων, ώστε να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πάροχο.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 28 Οκτ 2020 | 09:54

Σενάριο για "ρεκτιφιέ" στις φορολοταρίες: "Υπερ-κληρώσεις" με χρηματικά έπαθλα, αυτοκίνητα και σπίτια! - Τί αλλάζει

Το σχέδιο για τις φορολοταρίες προβλέπει "υπερ-κληρώσεις" με πλούσια έπαθλα για όσους επιλέγουν να πληρώνουν με κάρτα ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Οκτ 2020 | 18:58

Στη "Διαύγεια" η ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών, ξεναγών και τουριστικών συνοδών - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ η οποία προβλέπει επίδομα 534 ευρώ στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.