Το χρυσό deal του Πάνου Γερμανού που έφερε 440 εκατ ευρώ στο ταμείο της εταιρείας

Ο Πάνος Γερμανός πούλησε την Play στον γαλλικό κολοσό Iliad και έβαλε στο ταμείο 440 εκατ ευρώ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
germanos

Όταν το 2007 η Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, αποκτούσε μερίδιο στην πολωνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Play, εισφέροντας την αλυσίδα Germanos Polska και το δίκτυο των 450 καταστημάτων της στη χώρα, το πιθανότερο είναι πως ελάχιστοι – πλην του διορατικού επιχειρηματία – ήταν σε θέση να διαβλέπουν τη συνέχεια.

Σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα η Play από τέταρτος σε μέγεθος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στην αγορά της Πολωνίας, έχοντας ανταγωνιστές ομίλους όπως η ERA, η Plus και η Orange, έφθασε να αριθμεί περισσότερους από 1 εκατ. συνδρομητές. Η ανάπτυξη της Play στα επόμενα χρόνια ήταν αλματώδης και ο Π. Γερμανός, μαζί με τον συνεταίρό του στην πολωνική εταιρεία Thor Bjorkolfsson, ιδιοκτήτη του private equity fund Novator Partners (γνωστό στη χώρα μας από τη συμμετοχή στη Forthnet), έβλεπαν την επένδυσή τους να αποδίδει γοργά.

Σταδιακά η Play εξελίχθηκε στον πλέον επιτυχημένο τηλεπικοινωνιακό distruptor στην Ευρώπη, αποτελώντας τη Νο1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία με μερίδιο 29% της αγοράς και με πάνω από 15 εκατ. συνδρομητές, αλλά συγχρόνως και ένα από τα μεγαλύτερα IPO του κλάδου: η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας το 2017, με αρχική αποτίμηση το 1 δισ. ευρώ, είναι το μεγαλύτερο IPO που έχει πραγματοποιηθεί στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας από ιδιωτική εταιρεία.

Πλέον, το deal για την πώληση της Play στον γαλλικό κολοσσό Iliad, αποτελεί και ένα από τα πιο επιτυχημένα "exit” για την Olympia. Με έσοδα 1,6 δισ. ευρώ το τελευταίο 12μηνο, προσαρμοσμένα EBITDAal 523 εκατ. ευρώ, δείκτη καθαρού δανεισμού/EBITDAal κάτω του 2,5, περιθώριο καθαρού κέρδους στο 32% και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές προ της πληρωμής μερίσματος, το enterprise value (για το 100% με βάση το προσφερόμενο τίμημα) διαμορφώνεται στα 3,47 δισ.ευρώ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Iliad.

Στο ταμείο 440 εκατ. ευρώ

Αντίστοιχα, με το equity value να ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ (100%), από την πώληση του ποσοστού (20,1%) της στην πολωνική εταιρεία η Olympia Group βάζει στα ταμεία της 440 εκατ. ευρώ. Αποκτά, έτσι, σημαντική ρευστότητα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική οικονομική συγκυρία. Ρευστότητα που θεωρείται βέβαιο πως θα κατευθυνθεί σε νέες επενδυτικές ευκαιρίες που έχει στο στόχαστρο του ο Π. Γερμανός, αλλά και στα μεγάλα project που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η περαιτέρω ανάπτυξη της Sunlight, στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά και ο σχεδιασμός για το σχήμα Public-MediaMarkt.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τις ανακοινώσεις, η Iliad υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά (θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό που έχει εξασφαλιστεί) πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Play από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας στην ίδια τιμή (σ.σ. 39 ζλότι ανά μετοχή), συναλλαγή που θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play. Θα ακολουθήσει δημόσια προσφορά από τον γαλλικό όμιλο για το ποσοστό που κατέχουν οι υπόλοιποι μέτοχοι, με μεγαλύτερο αυτό της Nationale-Nederlanden (5,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της συναλλαγής είναι κατά 39% υψηλότερη σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την προηγούμενη Παρασκευή. Στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας η μετοχή της Play ολοκλήρωσε τις συναλλαγές χθες Δευτέρα με άνοδο 37%, στα 38,42 ζλότι, στα υψηλότερα επίπεδα τιμών την τελευταία πενταετία.

Αν και παλαιότερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπήρξαν συγκεκριμένες συζητήσεις, η πώληση της Play σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτά τα επίπεδα τιμήματος αποτελεί το επιστέγασμα μιας εξαιρετικής πορείας της εταιρείας στην πολωνική αγορά, καθώς κατάφερε σε πολύ λίγα χρόνια, όχι μόνο να μεγαλώσει σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον αλλά και να πάρει ηγετική θέση. Παράλληλα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοικητική ομάδα αλλά και το πλάνο ανάπτυξης της Play που κατάφερε να κυριαρχήσει απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Orange, η Plus και η Deutsche Telecom.

Επιπλέον, η συμφωνία ενισχύει ακόμη περισσότερο το διεθνές αποτύπωμα της Olympia, η οποία αυτή τη φορά κάθισε στη θέση του συνομιλητή με έναν τηλεπικοινωνιακό κολοσσό. Η Iliad ("Ιλιάδα”), ο 6ος πλέον μεγαλύτερος παροχος στην Ευρώπη μετά την προσθήκη της Play, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Euronext, διαθέτει συνδρομητική βάση 20 εκατ. πελατών στη Γαλλία και 6 εκατ. στην Ιταλία, όπου ήδη έχει παρουσία. Ιδρυτής της Iliad η οποία εμφανίζονταν να ενδιαφέρεται για είσοδο και στην ελληνική αγορά, είναι ο 53χρονος δισεκατομμυριούχος Ξαβιέ Νιέλ (Xavier Niel), η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται στα 6,7 δισ.δολάρια. Στόχος της γαλλικής εταιρείας είναι η επέκταση της Play και στη σταθερή τηλεφωνία, μεταξύ άλλων, ώστε να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο πάροχο.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 19 Ιαν 2022 | 10:05

Έτσι θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού λόγω κορονοϊού σε γονείς - Τι ισχύει για Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας θεσπίζει την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά που νοσούν από κορονοϊό. Αντίστοιχη ρύθμιση απο το ΥΠΕΣ για το Δημόσιο.

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ACTIVISION 18 Ιαν 2022 | 17:57

Microsoft: Eξαγoρά - μαμούθ του κολοσσού βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί 68,7 δισ. δολ.

Η Microsoft εξαγοράζει τον αμερικανικό κολοσσό των βιντεοπαιχνιδιών Activision-Blizzard αντί σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ Ο ΟΔΔΗΧ 18 Ιαν 2022 | 17:21

Σε νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο

Η χώρα προχωρά στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, λήξης τον Ιούνιο του 2032. Η κίνηση θα γίνει άμεσα, πιθανότατα αύριο.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 18 Ιαν 2022 | 17:07

Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου: Αυξάνονται οι δικαιούχοι - Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Η τροπολογία περιλαμβάνει την οριζόντια επιδότηση και μη οικιακών, επαγγελματικών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 18 Ιαν 2022 | 16:39

Η ανακοίνωση της Coca Cola 3E για τον βιασμό της 24χρονης- Τι ισχύει

Σε ανακοίνωσή της η Coca Cola 3E ανέφερε ότι κανένας μέτοχός της δεν έχει σχέση με την υπόθεση του βιασμού

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ 18 Ιαν 2022 | 16:13

Νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις

Νέα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ 18 Ιαν 2022 | 15:58

Στη δημοσιότητα πλέον οι επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό- Για να τα ξέρουν οι πολίτες

Στη δημοσιότητα η επωνυμία των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε

ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:52

Αναπτυξιακός νόμος: Βελτιωτικές αλλαγές για πολύ μικρές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία τριών αστέρων

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, εντάσσονται και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο καθώς και τα ξενοδοχεία τριών αστέρων