Ανάβει η διαμάχη ΔΝΤ- Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Στην γραμμή που ακολούθησε την Πέμπτη το βράδυ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

tomsen-oi-duo-oroi-gia-ti-summetoxi-mas-sto-programma
SHARE THIS
0
SHARES

Στην γραμμή που ακολούθησε την Πέμπτη το βράδυ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Όπως σημείωσε ο κ. Τόμσεν, από τη μία η Αθήνα θα πρέπει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και από την άλλη η ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Τόμσεν απάντησε εμμέσως στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως. 

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν.

«Απαιτούνται ‘γενναίες’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘γενναία’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», σημείωσε ο κ. Τόμσεν, ενώ επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμβάλει υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν τα δυο στοιχεία που ανέφερε και η Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ, ο κ. Τόμσεν δήλωσε: «Οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει. Ακούω δηλώσεις αλλά αυτή η συζήτηση δεν έχει αρχίσει ακόμα και δεν μπορώ να σχολιάσω», είπε.

«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», πρόσθεσε.

Ο κ. Τόμσεν σημείωσε ακόμη ότι με το νέο πρόγραμμα η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα, τόνισε ωστόσο πως πρέπει να συζητηθούν ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.

 

Ρέγκλινγκ: Αν χρειαστεί ελάφρυνση, θα γίνει 

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις θα την λάβει, δήλωσε Κλάους Ρέγκλιγνκ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τοποθέτηση του κ. Τόμσεν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θέλουμε, όπως και το ΔΝΤ να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, αλλά κοιτάμε περισσότερο μακροπρόθεσμα απ’ ότι το Ταμείο.

Στην Ευρώπη υπάρχει ο ESM που προσφέρει χρηματοδότηση σε πολύ μακρύτερο ορίζοντα και με χαμηλότερα επιτόκια απ’ ότι το ΔΝΤ, πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως η βοήθεια που πήρε η Ελλάδα σε επίπεδο επιτοκίων είναι τεράστια, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομία.

 

 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook