Τον Σεπτέμβριο η βαριά λίστα με τα 43 προαπαιτούμενα-Δείτε τα καυτά μέτωπα

Βαρύ το τίμημα της συμφωνίας στο Eurogroup. Μέτρα τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ και αυτόματος κόδτης που θα φέρει νέα μέτρα. Ποια είναι τα πιο δύσκολα προαπαιτούμενα.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Τον Σεπτέμβριο η βαριά λίστα με τα 43 προαπαιτούμενα-Δείτε τα καυτά μέτωπα

H ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι την επόμενη Δευτέρα, θα φύγει από το Eurogroup με υπογεγραμμένη τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αλλά και κάτι «χειροπιαστό» για το χρέος το οποίο θα μπορεί να εξαργυρωθεί και οικονομικά αλλά (κυρίως) πολιτικά.

Άλλωστε, το «τίμημα» που θα έχει πληρώσει θα είναι αρκετά βαρύ: μέτρα τουλάχιστον 5,4 δισ. ευρώ, ένας «αυτόματος κόφτης» που θα επιφέρει και νέα μέτρα κάθε φορά που θα αποτυγχάνουν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και «μεταρρυθμίσεις» όπως το νέο ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των κόκκινων δανείων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ελληνικής κοινωνίας. Κλείνοντας τη συμφωνία, εκτός από μια ακόμη δόση, η κυβέρνηση θα πάρει και έναν ακόμη «κατάλογο υποχρεώσεων» -περίπου 43 στον αριθμό- τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το φθινόπωρο. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα δοκιμαστεί για μια ακόμη φορά. Μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση να μην είναι γεμάτη από εισπρακτικά μέτρα όπως η πρώτη, ωστόσο περιλαμβάνει μέτρα που μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ποια είναι τα πιο «δύσκολα» προαπαιτούμενα;

Πρώτη θέση στη λίστα, καταλαμβάνουν τα εργασιακά. Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι (προς το παρόν) δεν έχει τεθεί θέμα μείωσης μισθών από την πλευρά των δανειστών. Έχει όμως τεθεί με απόλυτη βεβαιότητα θέμα πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου θέματα στα οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει επίσης ως «κόκκινες γραμμές».

Ο κατάλογος των προαπαιτούμενων της β’ αξιολόγησης θα περιλαμβάνει επίσης θέματα περαιτέρω «ανοίγματος» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των οποίων θα είναι και η μεταβίβαση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ. Επίσης, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να τα «βάλει» με ακόμη περισσότερες επαγγελματικές ομάδες καθώς θα κληθεί να υλοποιήσει μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ (σ.σ μεταξύ των επαγγελμάτων και αυτό των φαρμακοποιών).

Τον Σεπτέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξισώσει τις εμπορικές αξίες των ακινήτων με τις αντικειμενικές. Εκ πρώτης όψεως, αυτό μπορεί να φαντάζει θετικό. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει και σε νέα αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καθώς με δεδομένη την ύπαρξη του αυτόματου κόφτη, η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει απώλειες φορολογικών εσόδων.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνει και άλλα κρίσιμα θέματα. Όπως για παράδειγμα την επανεξέταση όλων των κοινωνικών παροχών με στόχο να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα επανεξεταστούν επίσης οι εκπτώσεις των επιχειρήσεων όπως επίσης και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΥΑ 19 Ιαν 2021 | 14:09

Σούπερ μάρκετ: Ολα τα προϊόντα που επιστρέφουν στα ράφια με την άρση των μέτρων [ΚΥΑ]

Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, χθες Δευτέρα, ήρθαν και αλλαγές στην πώληση προϊόντων στα σούπερ μάρκετ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 19 Ιαν 2021 | 14:02

Αχτσιόγλου: Τα χρέη απειλούν την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Το μόνο εργαλείο που δόθηκε στις επιχειρήσεις ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία είναι δάνειο αναφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2021 | 13:52

Ερευνα ΓΣΕΕ: Αρνητικά αξιολογούν οι εργαζόμενοι την αύξηση της τηλεργασίας

Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ

ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΣΗ 19 Ιαν 2021 | 13:20

H Printec και η Alpha Bank ενεργοποιούν τη φωνητική καθοδήγηση στα ATMs

Η Printec έδωσε τη δυνατότητα στο ΑΤΜ να μετατρέπει τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη σε φωνητικές οδηγίες

ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 19 Ιαν 2021 | 09:52

Παπαθάνασης για επόμενα βήματα: Να δούμε πρώτα το αποτύπωμα από σχολεία και αγορά, μην καλλιεργούμε προσδοκίες

"Θα πρέπει να περιμένουμε το αποτύπωμα της επανεκκίνησης της αγοράς, προκειμένου να δούμε τις επόμενες κινήσεις" ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ 19 Ιαν 2021 | 08:24

Επίδομα θέρμανσης : Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι - Αίτηση από 692.879 νοικοκυριά

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης και με βάση αυτή θα γίνει ο υπολογισμός.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ 19 Ιαν 2021 | 07:49

Κανονικότητα σε… δόσεις: Σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και η απόσυρση των μέτρων στήριξης - Τα επόμενα βήματα

Σε πρώτο πλάνο είναι το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, η μετακίνηση από νομό σε νομό, το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ όπως επίσης και των σχολών οδήγησης είτε από τις 25 Ιανουαρίου, είτε από την 1η Φεβρουαρίου.

ΤΟ 50% ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΜΑΤΟΣ 18 Ιαν 2021 | 21:08

Μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου: Πιστώνονται σήμερα 15,3 εκατ. ευρώ σε 137.049 ιδιοκτήτες

Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,