Τουρισμός τα Χριστούγεννα: Γεμίζει η βραχυχρόνια μίσθωση, άδεια τα μεγάλα ξενοδοχεία

Η εικόνα του τουρισμού στους χειμερινούς προορισμούς για τα Χριστούγεννα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
χιόνι

Διφορούμενο είναι το κλίμα που επικρατεί σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς με τη βραχυχρόνια μίσθωση (ενοικιάσεις σπιτιών και βιλών) από τη μια να κινείται σε ποσοστά που αγγίζουν και το 80%, και την ξενοδοχεία από την άλλη να έχει μηδενικές πληρότητες και έσοδα στο απόλυτο μηδέν, όπως αναφέρει το GRTimes.gr.

Με το lockdown να παρατείνεται, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, έως τις 7 Δεκεμβρίου και με αβεβαιότητα για το τι τελικά θα ισχύει και τι θα λειτουργεί εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, το κλίμα στους δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας είναι "παγωμένο", κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι λένε οι ξενοδόχοι

Καυστικός ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος, σε χθεσινή του δήλωση, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αυξημένες πληρότητες σε καταλύματα χειμερινών προορισμών που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόνισε χαρακτηριστικά "Σε συνθήκες lockdown δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για τουριστική κίνηση ενόψει Χριστουγέννων".

Το GRTimes.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.ΔΑ.) Ανδρέα Χίου, ο οποίος τοποθετείται σχετικά με τις υψηλές πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα τα Καλάβρυτα, η Αράχωβα και στη συνέχεια τα Ζαγοροχώρια και το Πήλιο.

ι κρατήσεις είχαν, ήδη, ξεκινήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και Οκτώβριο και οι πληρότητες για Καλάβρυτα και Αράχωβα για την περίοδο των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι στο 80%" αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Χίου εξηγώντας ότι ο αρχικός προγραμματισμός σ’ ότι αφορά το δεύτερο lockdown ήταν έως τις 30 Νοεμβρίου.

"Τώρα αλλάζουν τα δεδομένα" συμπληρώνει ο κ. Χίου εξηγώντας ότι λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας και την πολιτική ακυρώσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακυρώσουν μέχρι και μία εβδομάδα πριν την άφιξή τους, δίχως κόστος. Έτσι εξηγείται και το γεγονός, ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακυρώσεις στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ερωτηθείς δε σχετικά με την τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής ο κ. Χίου απαντάει πως η απολύμανση και η καθαριότητα είναι δεδομένη, αφενός για τους πελάτες αφετέρου για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Το προφίλ των ενδιαφερόμενων για ενοικίαση σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για την επίμαχη εορταστική περίοδο είναι κυρίως οικογένειες, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χίου, Καλάβρυτα και Αράχωβα είναι στο 80%, Ζαγοροχώρια και Πήλιο γύρω στο 60%-70%.

Σημειώνεται ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων, σύλλογος που επικεντρώνεται στην υποστήριξη, εκπαίδευση και επίλυση θεμάτων που απασχολούν τον Διαχειριστή Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, απαρτίζεται από 2.000 περίπου μέλη, ενώ από υπό την ομπρέλα του υπάρχουν 25.000 – 30.000 ακίνητα (σ.σ. συμπεριλαμβάνονται εταιρίες που διαχειρίζονται από 15 έως και 50 ακίνητα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξενοδόχοι στα Καλάβρυτα

"Εμείς είμαστε έτοιμοι, δεν ξέρουμε όμως τι θα γίνει" αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, όπου δραστηριοποιούνται 50 καταλύματα με περισσότερες από 1.500 κλίνες.

Ο ίδιος ενημερώνει το GRTimes.gr λέγοντας ότι πριν την ανακοίνωση για το δεύτερο lockdown, οι πληρότητες στην περιοχή για την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν στο 20%. Τώρα, με την επέκταση του lockdown, τουλάχιστον μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, "έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις, κάποιοι περιμένουν – οι κρατήσεις όμως είναι εικονικές" αναφέρει προσθέτοντας ότι υπάρχει και ένα πολύ μικρό ενδιαφέρον από τηλεφωνήματα με ερωτήσεις του τύπου "θα είστε ανοιχτά;".

Σημειώνεται ότι τα Καλάβρυτα απέχουν 190 χλμ. από Αθήνα και μόλις 15 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων που εκτείνεται στις πλαγιές του Χελμού, στο νομό Αχαΐας, σε υψόμετρο 1.700 μ. – 2.340 μ.

Βούλιαξε από κόσμο η Αράχωβα, ξέμειναν από νερό και αναψυκτικά

Τι συμβαίνει στην Αράχωβα

Αλλά και η "Βασίλισσα του χειμώνα", η Αράχωβα, το στολίδι στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, στα 950 μ., όπως φαίνεται, δεν θα υποδεχτεί, φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, τους χιλιάδες επισκέπτες που την προτιμούν τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρήθηκε τα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στην Αράχωβα, όπως ήταν αναμενόμενο, μηδενίστηκε, με την εφαρμογή του γενικού lockdown. Η δε εικόνα σχετικά με την ενοικίαση σπιτιών για σεζόν, μετά και την καραντίνα, άρχισε να αντιστρέφεται και να γίνονται ακυρώσεις.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της ορεινής κωμόπολης με τους 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους, είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Χωρίς κρατήσεις Ζαγοροχώρια, Πήλιο

Στα ορεινά των Ιωαννίνων, στα Ζαγοροχώρια με τα 46 χωριά –περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως, έχουμε, ήδη, γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, κρατήσεις δεν υπάρχουν για την περίοδο των Χριστουγέννων, και οι οποίες λίγες υπήρχαν προχωρούν σε ακυρώσεις.

"Κρατήσεις δεν έχουμε, τα έξοδα ‘τρέχουν’, παραμένουμε ανοιχτά, είμαστε όμηροι" λέει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Νίκος Βράκας προσθέτοντας ότι δεν εισρέει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους ενώ παράλληλα οι υποχρεώσεις ‘τρέχουν’ (συντηρήσεις καυστήρων, σωληνώσεων κτλ.). Ο ίδιος αναφέρει ότι οι επιχειρηματίες στέλνουν ενημερωτικά e-mail στους πελάτες τους, πως, εάν και εφόσον, επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, ο προορισμός παραμένει covid free, και έχουν τηρήσει όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής για να υποδεχτούν τους επισκέπτες.

Στους -5 το θερμόμετρο στο Πήλιο - Με αλυσίδες στην Πάρνηθα

Σ’ έναν άλλο δημοφιλή προορισμό, και μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου, το Πήλιο, ενώ, υπό κανονικές συνθήκες, τέτοια εποχή, οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία και στους ξενώνες θα κινούνταν σε ποσοστό άνω του 60%, όπως πρόσφατα έχει δηλώσει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Νομού Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, είναι ‘παγωμένα’.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

"ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ" 22 Ιαν 2021 | 21:08

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος - Στα μέσα Μαρτίου κορύφωση στις ΜΕΘ

"Οι προσομοιώσεις δείχνουν πως και με μικρό αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση ενός τρίτου κύματος", τόνισε ο καθηγητής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 20:30

Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν οι διαγνώσεις στην Αττική - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 19:22

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" περιοχές στη χώρα - Πού παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανακοίνωσε παράταση μέτρων - Σε ποιες περιοχές παύουν να ισχύουν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 18:55

Παρατείνεται μια εβδομάδα το lockdown - Τι ισχύει για κυνήγι, ψάρεμα, ταξί και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Παράταση μιας εβδομάδας των μέτρων του lockdown ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς

EMVOLIO.GOV.GR 22 Ιαν 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους 80 έως 84 ετών

Βήμα βήμα η διαδικασία για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι ενδιαφερόμενοι - Ραντεβού και μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 146.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ 22 Ιαν 2021 | 18:23
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ 22 Ιαν 2021 | 18:17

Γιαμαρέλλου για μεταλλάξεις του κορονοϊού: Εχει ταχύτερη μετάδοση, τον συναντούμε συχνότερα στην Ευρώπη

Με την μετάλλαξη πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί με τον εαυτό μας" κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Οι εξαιρέσεις για τις "κόκκινες" περιοχές

Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια - Παράταση του lockdown και απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα - Αλλάζει το όριο επιβατών στα ταξί

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 22 Ιαν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: "Βράζει" το κέντρο της Αθήνας - Ανησυχία για την Αττική με 248 νέα κρούσματα - Στα 64 η Θεσσαλονίκη

Η εξάπλωση της πανδημίας παρουσιάζει μεν μια σταθεροποίηση, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα ανά την Ελλάδα, τα μισά στην Αττική

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 22 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 585 νέα κρούσματα σήμερα - 28 θάνατοι και 288 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.598 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού.